Skip to main content

Συμβιβαστική πρόταση της SOCAR για ΔΕΣΦΑ

Από την έντυπη έκδοση

Νέα συμβιβαστική πρόταση υπέβαλαν στην ελληνική πλευρά οι Αζέροι της SOCAR, σε συνεννόηση με τους Ιταλούς της SNAM, προκειμένου να ξεπεραστεί η εμπλοκή στην ολοκλήρωση μιας από τις πιο μεγάλες σε διάρκεια ιδιωτικοποιήσεις διεθνώς του ΔΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι Αζέροι προτείνουν να καταθέσουν άμεσα το 75% του τιμήματος, δηλαδή 300 εκατ. ευρώ, και το υπόλοιπο 25% (100 εκατ. ευρώ) σε βάθος χρόνου, όταν θα αρχίσουν να αποδίδουν οι ρυθμίσεις της ΡΑΕ, όπως η ενίσχυση των ανακτήσιμων ποσών και η αύξηση στις ταρίφες με τον νέο Κώδικα Τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ.

Ωστόσο, η απάντηση που φαίνεται να πήραν οι επενδυτές είναι πως δεν μπορεί να γίνει δεκτή τμηματική καταβολή του τιμήματος, αφού συνεπάγεται αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, όπως άλλωστε και το παλαιότερο αίτημά τους για μείωση του αρχικού ποσού. Πάντως το σημείο της ιδιωτικοποίησης του 66% του ΔΕΣΦΑ είναι οριακό καθώς απομένουν λίγες ημέρες μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, οπότε και εκπνέει η δεύτερη κατά σειρά παράταση της εγγυητικής επιστολής της SOCAR.

Οι Aζέροι επιμένουν ότι οι προ μηνός ρυθμίσεις της ΡΑΕ κάλυψαν μόνο ένα μέρος της ζημιάς που προκάλεσε το καλοκαίρι η επίμαχη τροπολογία Σκουρλέτη, η οποία και είχε περιορίσει την περιουσιακή βάση του ΔΕΣΦΑ, μειώνοντας τα ανακτήσιμα ποσά για επενδύσεις της περιόδου 2006-2015, από τα 829 εκατ. ευρώ στα 285 εκατ. ευρώ. Εν προκειμένω η ΡΑΕ κατάφερε να ανεβάσει τα ανακτήσιμα ποσά στα 326 εκατ. ευρώ, να μειώσει το χρόνο ανάκτησης στα 20 χρόνια έναντι των 40 της ρύθμισης του πρώην υπουργού Ενέργειας, καθώς επίσης και να αυξήσει το τιμολόγιο χρήσης του ΔΕΣΦΑ από το 23% στο 33,5%. Αλλά οι επενδυτές επιμένουν ότι η απόσταση έως την αύξηση κατά 68% των ταριφών που προέκυπτε πριν την τροπολογία Σκουρλέτη και με την οποία είχαν υπολογίσει το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ για τον ΔΕΣΦΑ δεν έχει γεφυρωθεί. Γι’ αυτό και προτείνουν να πληρώσουν τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ στο μέλλον, όταν με βάση τις παραπάνω αλλαγές θα έχει αυξηθεί και η αξία του ΔΕΣΦΑ.