Skip to main content

Frigoglass: Αύξηση πωλήσεων και EBITDA στο γ’ τρίμηνο

Αύξηση παρουσίασαν οι ενοποιημένες πωλήσεις αλλά και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της Frigoglass κατά το τρίτο τρίμηνο του 2014.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, οι ενοποιημένες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8% στα 89,4 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του τριμήνου λόγω της ισχυρής ανάπτυξης στον κλάδο Υαλουργίας.

Όπως παρατηρεί η Frigoglass, η ανοδική πορεία στον συγκεκριμένο κλάδο επιταχύνθηκε στη διάρκεια του τριμήνου, καθώς οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 32%. Η ισχυρή αύξηση των πωλήσεων οφείλεται κυρίως στα ευνοϊκά οικονομικά μεγέθη στον κλάδο των ποτών στην αγορά της Νιγηρίας και στη σταθερή ανάπτυξη στη δραστηριότητα του Jebel Ali.

Αντιθέτως, οι πωλήσεις του κλάδου Επαγγελματικής Ψύξης μειώθηκαν κατά 4% στη διάρκεια του τριμήνου, λόγω των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων και των συνεχιζόμενων μακροοικονομικών αντιξοοτήτων.

Το μικτό κέρδος (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) αυξήθηκε κατά 10% σε 18,0 εκατ. ευρώ, με το αντίστοιχο περιθώριο να βελτιώνεται κατά 40 μονάδες βάσης στο 20,1%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 5,9 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 14%, με το αντίστοιχο περιθώριο να βελτιώνεται κατά 30 μονάδες βάσης στο 6,6%.

Εξαιρουμένου του εφάπαξ κέρδους στην προηγούμενη χρήση από τη διάθεση παγίων, το περιθώριο EBITDA βελτιώθηκε κατά 100 μονάδες βάσης, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Οι αποσβέσεις κυμάνθηκαν στα 8,1 εκατ. ευρώ, παραμένοντας σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα, με αποτέλεσμα η λειτουργική ζημία (EBIT) να μειωθεί σε 2,2 εκατ. ευρώ από 3,0 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι.

Η Frigoglass κατέγραψε καθαρές ζημίες ύψους 10,8 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του τριμήνου, έναντι ζημιών 8,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ανακοινώνουμε ότι το τρίτο τρίμηνο οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 8% και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) κατά 14%. Στον κλάδο της υαλουργίας συνεχίστηκε η ανοδική πορεία των πωλήσεων στη διάρκεια του τριμήνου, χάρη στην δυναμική αγορά της Νιγηρίας και την ισχυρή ζήτηση γυάλινων φιαλών υψηλής ποιότητας που παράγουμε στο Ντουμπάι. Οι πωλήσεις μας στον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης επηρεάστηκαν δυσμενώς από την απεργία του συνδικάτου μετάλλου στη Νότια Αφρική, διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων και τις χαμηλότερες επενδύσεις των πελατών ζυθοποιίας στη Ρωσία», σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Frigoglass, Torsten Tuerling.