Skip to main content

Διπλάσιο μέγεθος σε βάθος δεκαετίας «βλέπει» η Jumbo

Από την έντυπη έκδοση 

Διπλάσιο μέγεθος και αλλαγή σκυτάλης στο τιμόνι του ομίλου σε μία δεκαετία προανήγγειλε στο περιθώριο της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της Jumbo ο επικεφαλής του ομίλου Απόστολος – Ευάγγελος Βακάκης, ο οποίος τόνισε την προσήλωσή του στη σταθερά ανοδική μερισματική πολιτική ακόμη και σε περιβάλλον «ασάφειας», όπως είπε.

Ο κ. Βακάκης, μιλώντας για τη μη αντικατάσταση στο Δ.Σ. της Jumbo του παραιτηθέντος αντιπροέδρου της Ευάγγελου Παπαευαγγέλου, έκανε λόγο για αλλαγή σελίδας, με την προετοιμασία της νέας γενιάς στελεχών που θα αναλάβει τα ηνία σε μία δεκαετία για να ηγηθεί της πορείας του ομίλου άλλα 20 χρόνια.

Εξέφρασε «αγωνία για τα μελλούμενα», κυρίως λόγω της συμπεριφοράς της ελληνικής αγοράς, από την οποία τα μηνύματα δεν είναι σαφή. Ο Οκτώβριος παρουσίασε αυξητική τάση, έπειτα από άνοδο πωλήσεων 6% το α’ τρίμηνο (Ιούλιος – Σεπτέμβριος 2018), αλλά ο Νοέμβριος δεν άρχισε καλά, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας.

«Προσδοκούμε ομαλότητα, αλλά μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο», σημείωσε ο κ. Βακάκης, εκτιμώντας αύξηση των πωλήσεων στην τρέχουσα χρήση μεταξύ +5% και +7%, ενώ για τα αποτελέσματα προέβλεψε κερδοφορία στα περσινά επίπεδα, με τάση μείωσης.

Διανομή μερίσματος

Η γενική συνέλευση επικύρωσε την πρόταση της διοίκησης για διανομή συνολικού μερίσματος 53.063.306,01 ευρώ (δηλαδή διανομή υπολοίπου καθαρού μερίσματος 0,18462 ευρώ ανά μετοχή), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα μετόχου για υψηλότερο μέρισμα κατά 0,02 ευρώ.

Η επιφυλακτικότητα αποδόθηκε στην κρισιμότητα των επιδόσεων κατά το β’ τρίμηνο, που καθορίζει τις τάσεις του ισολογισμού. Ο κ. Βακάκης υποσχέθηκε ότι εάν το ήμισυ του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας (2,4%), περίπου 1-1,5%, αποτυπωθεί στην κατανάλωση θα επανέλθει.

«Δεχθείτε ένα μετριοπαθές συντηρητικό management… Είμαστε σε μεταβατική φάση… Αν λάβουμε ψήφο εμπιστοσύνης από το καταναλωτικό κοινό θα το υλοποιήσω», δεσμεύθηκε, μεταφέροντας και την υπόσχεση που έχει δώσει στους ξένους επενδυτές για σταθερή μερισματική απόδοση.

Συσχέτισε το θέμα με τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα (436,9 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και 187 εκατ. ευρώ για την εταιρεία με βάση τον ισολογισμό 2017/2018 -30.6.2018) που στόχο έχουν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες τόσο της ανάπτυξης όσο και της διανομής μερίσματος και επανέλαβε τις αρχές του ομίλου: «Πληρώνουμε και πουλάμε τοις μετρητοίς, αναπτυσσόμαστε μόνο σε χώρες της Ε.Ε. και δεν επενδύουμε σε φαγητό, ηλεκτρικά και μόδα».

Ενίσχυση στα Βαλκάνια

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος σχεδιάζει ενίσχυση της παρουσίας του στα Βαλκάνια. Η Ρουμανία, που προβλέπεται να έχει το μέγεθος της Ελλάδας σε 10 χρόνια, τίθεται στο επίκεντρο. Τέλος Σεπτεμβρίου λειτούργησε ένα ακόμα κατάστημα, 13 Νοεμβρίου αναμένεται η λειτουργία ενός ακόμα, ενώ μέχρι το τέλος της χρήσης έχει προγραμματιστεί η λειτουργία ενός τρίτου σημείου, τον Ιούνιο του 2019. Όσον αφορά την Ελλάδα, αναμένεται η λειτουργία ενός νέου καταστήματος.

Aμοιβές Ευ. Παπαευαγγέλου

Η γενική συνέλευση ενέκρινε μεταξύ άλλων τις αμοιβές του Δ.Σ. και ειδικότερα του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου (ύψους 304.055 ευρώ), αν και υπήρξε πρόταση για χαμηλότερο ύψος αμοιβής. «Αυτά τα λεφτά τα δούλεψε. Δεν υπάρχουν άλλες κεκαλυμμένες ή έμμεσες αμοιβές», τόνισε ο κ. Βακάκης κι επανέλαβε ότι για λόγους ηθικής τάξης ζήτησε την παραίτησή του μόλις ήρθαν σε γνώση του δημοσιεύματα για εμπλοκή του σε παράτυπες διαδικασίες πώλησης ακινήτων σε Κινέζους πολίτες. «Ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είναι δύσκολη η απόφαση για έναν συνεργάτη 30 ετών. Δεν έχω ιδέα αν η δραστηριότητα ήταν νόμιμη ή όχι… Εφόσον όμως λένε ότι υπάρχουν ενδείξεις… όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι…», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βακάκης, προαναγγέλλοντας την αλλαγή εποχής στην εταιρεία του σε μία δεκαετία.