Skip to main content

Δάνεια 100 εκατ. ευρώ σε πληγέντες της Thomas Cook

Από την έντυπη έκδοση

Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]

Τη σύσταση ενός ειδικού χρηματοδοτικού εργαλείου, που θα δανειοδοτήσει με ευνοϊκό επιτόκιο τις τουριστικές επιχειρήσεις που βρέθηκαν εκτεθειμένες από την πρόσφατη πτώχευση της Thomas Cook, σχεδιάζουν από κοινού η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (πρώην ΕΤΕΑΝ) και το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

 Βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού, το χρηματοδοτικό εργαλείο θα είναι προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 70 εκατ. ευρώ θα είναι η συμμετοχή της Αναπτυξιακής Τράπεζας και τα 30 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από τις εμπορικές και συνεταιριστικές τράπεζες που θα συμμετάσχουν στο πλαίσιο της συνεπένδυσης για τη δημιουργία του συγκεκριμένου ταμείου.

Αν δεν υπάρξουν αλλαγές στο ύψος των πόρων που θα εισφερθούν από την ΕΑΤ και τις τράπεζες, αυτό σημαίνει ότι τα δάνεια, στο ύψος που συμμετέχει η ΕΑΤ, δηλαδή το 70%, θα είναι άτοκα, ενώ για το υπόλοιπο 30% της συμμετοχής των τραπεζών το επιτόκιο δεν θα υπερβαίνει το ετήσιο μεσοσταθμικό επιτόκιο του υπόλοιπου χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων τους.

Ανεξόφλητα τιμολόγια

Τα δάνεια θα είναι κεφαλαίου κίνησης και το ύψος τους θα είναι ισόποσο με το άνοιγμα στην Thomas Cook, το οποίο θα αποδεικνύεται από τα ανεξόφλητα τιμολόγια, ενώ η αποπληρωμή των δανείων σχεδιάζεται να είναι πενταετούς διάρκειας, με διετή περίοδο χάριτος. 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει και άλλες χώρες οι τουριστικές επιχειρήσεις των οποίων επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook.  Το εν λόγω χρηματοδοτικό εργαλείο θα έπρεπε ήδη να βρίσκεται στον «αέρα», καθώς οι σκέψεις για τη δημιουργία του προέκυψαν αμέσως με την πτώχευση του tour operator.

Ωστόσο η καθυστέρησή του οφείλεται στην αναζήτηση λύσης με την οποία θα παρακάμπτεται ο οδηγός εφαρμογής του χρηματοδοτικού εργαλείου «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση» το οποίο προβλέπει συμμετοχή του Δημοσίου με 40% και των τραπεζών με 60%. Διότι, όπως προαναφέρθηκε, στόχος του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου είναι το 70% να εισφέρεται από το Δημόσιο και το 30% από τις τράπεζες, ώστε και το επιτόκιο να είναι ευνοϊκότερο αλλά και οι τράπεζες να το προωθήσουν με ταχύτερους ρυθμούς, λόγω του επείγοντος του θέματος.

Το εμπόδιο αυτό, όπως διαπιστώθηκε τις τελευταίες ημέρες, θα μπορούσε να υπερκεραστεί με μια υπουργική απόφαση η οποία θα προσέθετε στην «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση» πλην των δύο υφιστάμενων υποπρογραμμάτων που παρέχει, και το υποπρόγραμμα δανειοδότησης των πληγέντων της Thomas Cook.

Η παραπάνω λύση φαίνεται να είναι η πλέον ενδεδειγμένη, διότι αν ξεκινούσαν οι διαδικασίες για την ίδρυση νέου ανεξάρτητου χρηματοδοτικού εργαλείου, τότε στην καλύτερη των περιπτώσεων αυτό θα ενεργοποιούνταν σε έξι μήνες, καθώς θα έπρεπε να υπάρχει δημόσια πρόσκληση προς τις τράπεζες, να ακολουθήσουν οι υπογραφές των συμβάσεων συνεπένδυσης κ.ο.κ. Για την ώρα πάντως οι πληγέντες της Thomas Cook μπορούν να κάνουν χρήση του δανειοδοτικού εργαλείου «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση». Ωστόσο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, άτοκο είναι το 40% του δανείου.