Skip to main content

Τρεις μεγάλες ξενοδοχειακές επενδύσεις στην Κέρκυρα

Από την έντυπη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected] 

Την άνοιξη του 2020 αναμένεται η έναρξη λειτουργίας του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος Angsana Corfu, στις Μπενίτσες της Κέρκυρας, που σηματοδοτεί την είσοδο στην Ελλάδα της αλυσίδας Banyan Tree, ένα brand που ανήκει στον Όμιλο Accor.

Το ξενοδοχείο θα διαθέτει 199 δωμάτια και είναι ένα από τα τρία επενδυτικά projects που, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων HVS, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να λειτουργήσουν από τον επόμενο χρόνο και να αναβαθμίσουν περαιτέρω το προσφερόμενο επίπεδο ξενοδοχειακών υπηρεσιών στο νησί των Φαιάκων.

Το δεύτερο επενδυτικό σχέδιο είναι η ανάπτυξη του τουριστικού project της Κασσιόπης και το τρίτο σχέδιο είναι Ρώσων επενδυτών που αφορά την αξιοποίηση του πρώην Club med.

Banyan Tree

Το Angsana Corfu που ανήκει στην KLC ΙΙΙ Hellas, του Ομίλου Κέρτσικωφ, συνολικής επένδυσης άνω των 50 εκατ. ευρώ, είναι το πρώτο ξενοδοχείο στη χώρα μας που θα διαχειρίζεται η Banyan Tree Hotels & Resorts, που ελέγχει τα σήματα Angsana, BanyanTree, Cassia και Dhawa. Το νέο θέρετρο προστίθεται σε ένα χαρτοφυλάκιο 48 τουριστικών μονάδων που διαθέτει η Banyan Tree σε δεκαπέντε χώρες σε τέσσερις ηπείρους. Η Ελλάδα όπως προαναφέρθηκε είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός προορισμός, ενώ θα προστεθεί και η Αυστρία από το 2021.

NCH Capital 

Το δεύτερο project, αυτό της Κασσιόπης, έχει μπει σε νέα βάση, καθώς η νέα κυβέρνηση «ξεκόλλησε» την επένδυση έπειτα από παρεμβάσεις και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Από τον Ιανουάριο του 2013 το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ (HRADF) ενέκρινε τη δεσμευτική οικονομική προσφορά της NCH Capital για την απόκτηση του 100% της εταιρείας ειδικού σκοπού στην οποία μεταβιβάστηκαν τα δικαιώματα παραχώρησης της ανάπτυξης ακινήτων για περίοδο 99 ετών ενός οικοπέδου στην παραλία Κασσιόπη Κέρκυρας. Πρόκειται για επένδυση ύψους περίπου 120 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 23 εκατ. ευρώ αφορούν την απόκτηση του μισθωμένου ακινήτου, ποσό ύψους 2,3 εκατ. ευρώ για ρήτρα εξαγοράς και εκτιμώμενο ποσό 95 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του ακινήτου.

Η συνολική έκταση του ακινήτου είναι 490.000 τ.μ. και το έργο θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει τις υποδομές και το ξενοδοχειακό συγκρότημα που αναμένεται να ολοκληρωθεί μεταξύ Μαρτίου και Απριλίου του 2021. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την κατασκευή 19 και 21 κατοικιών σε δύο διαφορετικά σημεία της έκτασης και θα ολοκληρωθεί το 2025. Το project θα ολοκληρωθεί με την κατασκευή μαρίνας που θα δύναται να φιλοξενεί 60 σκάφη.

Η NCH Capital συζητά με τέσσερις ξένες αλυσίδες, εκ των οποίων οι τρεις έχουν παρουσία στην Ελλάδα, και αναμένεται συμφωνία με μία εξ αυτών. Σημειώνεται ότι το ξενοδοχείο θα λειτουργεί όλο τον χρόνο.

Corfu Gardens 

Το τρίτο επενδυτικό σχέδιο αφορά την Corfu Gardens SA, μια εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων με έδρα τη Ρωσία, η οποία σχεδιάζει να αναπτύξει ένα υπερσύγχρονο ξενοδοχείο δυναμικότητας 734 κλινών, το οποίο περιλαμβάνει ξενοδοχείο κλασικού τύπου 5 αστέρων, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και κέντρο αναζωογόνησης (spa), σε οικόπεδο που στέγαζε την πρώην μονάδα Club Mediterranee, η οποία λειτουργούσε μέχρι το 2003 με το όνομα Club Med.

Στη συνέχεια το Club Med αγοράσθηκε από την εταιρεία ρωσικών συμφερόντων η οποία σχεδίασε ένα νέο θέρετρο, ωστόσο το σχέδιο δεν έχει προχωρήσει, ενώ πληροφορίες από την αγορά αναφέρουν ότι οι επενδυτές αναζητούν αγοραστές για το ακίνητο.

Άνοδος των τιμών

Σύμφωνα με μελέτη της HVS τα 17 πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα που δραστηριοποιούνται στην Κέρκυρα κατά την περίοδο 2016-18 αύξησαν τη μέση τιμή δωματίου από τα 125 ευρώ στα 160 ευρώ, με ορισμένες μονάδες κυρίως στη Δασιά και γενικότερα στη βόρεια Κέρκυρα να πλησιάζουν τα 200 ευρώ.