Skip to main content

VW ID. Buzz Το Bulli της νέας εποχής

Το νέο ID. Buzz έχει ήδη κερδίσει πολλά βραβεία και διακρίσεις ενώ έχει πετύχει κορυφαία βαθμολογία πέντε αστεριών για την ασφάλεια του οχήματος που απονέμεται από τον οργανισμό Euro NCAP

ΤΑ ΑΜΙΓΩΣ ηλεκτρικά ID. Buzz και ID. Buzz Cargo, αποτελούν παραλλαγή στο ίδιο θέμα, ένα ολοκληρωμένο Minibus και ένα απόλυτα πρακτικό Van αντίστοιχα, προσεγγίζοντας με έναν ξεχωριστό τρόπο την αειφορία στην αυτοκίνηση. Τα δύο οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων βασίζονται στην αρθρωτή πλατφόρμα για την ηλεκτροκίνηση (MEB) του Volkswagen Group και μεταφέρουν τη σχεδίαση ενός από τα μεγαλύτερα icons του αυτοκινήτου – του θρυλικού T1, του αρχέτυπου Microbus γνωστού ως Bulli – στην εποχή της ηλεκτροκίνησης.

Εμβληματικές αναφορές

Οι συμβολισμοί στην εξέλιξη τη αυτοκίνησης έχουν μεγάλη σημασία. Γι’ αυτό και οι σχεδιαστικές προσεγγίσεις του παρόντος και του μέλλοντος, δεν μπορούν παρά να «αναφέρονται» σε εμβληματικά μοντέλα που έγραψαν ιστορία και έτρεξαν παράλληλα με κοινωνικές τάσεις, τρόπους ζωής ή …κινήματα, με την ευρεία έννοια.

Το ID. Buzz δεν είναι το πρώτο Bulli με ηλεκτρικό κινητήριο σύστημα. Πριν από 50 χρόνια στην Εμπορική Έκθεση του Ανόβερου, η Volkswagen είχε παρουσιάσει ένα T2 που κινούνταν από έναν ηλεκτροκινητήρα τοποθετημένο στο πίσω μέρος. Η μέγιστη αυτονομία των 85 χιλιομέτρων έδειξε ωστόσο, εκείνη την εποχή, ότι η τεχνολογία μπαταριών απείχε ακόμη πολύ από το να είναι κατάλληλη για πρακτική χρήση. Αλλά ακόμα και τότε, το 1972, είχε γεννηθεί το όνειρο, ενός αμιγώς ηλεκτρικού Bulli.

Προηγμένη φόρτιση

Τα ID. Buzz και ID. Buzz Cargo κυκλοφορούν με μπαταρία 77 kWh (net, ακαθάριστο ενεργειακό περιεχόμενο 82 kWh) η οποία παρέχει ρεύμα σε έναν ηλεκτροκινητήρα 150 kW, που βρίσκεται και δίνει κίνηση πίσω. Η ισχύς φόρτισης με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) είναι 11 kW. Μέσω μιας υποδοχής βύσματος CCS, σε σταθμό ταχείας φόρτισης συνεχούς ρεύματος (DC) η ισχύς φόρτισης φτάνει έως και 170 kW. Όταν φορτίζεται με αυτόν τον τρόπο, το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας αυξάνεται από 5% σε 80% σε περίπου 30΄.

Σε απόλυτα νούμερα, το συμπαγές συνολικό μήκος των 4.712 χιλ. συνοδεύεται από ένα πολύ μεγάλο μεταξόνιο (2.988 χιλ.). Η φιλοσοφία form-follows-function, δηλαδή το design ακολουθεί τη λειτουργικότητα, που χαρακτήρισε στο μέγιστο την περίπτωση του T1, του πρώτου Bulli, ισχύει και για τον σχεδιασμό του ID. Buzz. Οι καθαρές φόρμες συνοδεύονται από εξαιρετική αεροδυναμική: το ID. Buzz έχει συντελεστή οπισθέλκουσας 0,285, το ID. Buzz Cargo 0,29, για χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και μεγαλύτερη αυτονομία.

Οι βασικές τάσεις της σύγχρονης αυτοκίνησης συγχωνεύονται στα ID. Buzz και ID. Buzz Cargo για τη δημιουργία μιας γκάμας MPV και Van που είναι εξίσου προοδευτική όσο και ευέλικτη: η ηλεκτρική κινητικότητα, η έξυπνη διασύνδεση των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού και των συστημάτων infotainment, οι over-the-air ενημερώσεις του λογισμικού και η συμβατότητα με εντελώς νέα concept κινητικότητας.

Τα νέα ID. Buzz και ID. Buzz Cargo παράγονται από τη Volkswagen Επαγγελματικά Οχήματα στο κεντρικό της εργοστάσιο στο Ανόβερο – όπως και το Multivan με plug-in υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης. Από το 2022, το Volkswagen Group έχει ξεκινήσει εκεί την παραγωγή αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων. Τα δύο νέα μοντέλα κατασκευάζονται με ένα επίπεδο αυτοματισμού έως και 90%.