Skip to main content

Ποια κινητά; Η Xiaomi κοντράρει Porsche και Tesla

Xiaomi SU7- REUTERS/Florence Lo

Δυναμική είσοδο στον χώρο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων επιδιώκει ο κινεζικός κολοσσός, που είναι γνωστός για τα smartphones του

Αποκαλυπτήρια για τα σχέδια του κινεζικού κολοσσού ηλεκτρονικών ειδών, Xiaomi, να μπει με φόρα στην αγορά της ηλεκτροκίνησης και να ανταγωνιστεί με γίγαντες της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως η Tesla και η Porsche. Η πρώτη της κίνηση γίνεται με ένα μοντέλο για την ανάπτυξη του οποίου δαπάνησε περισσότερα από 10 δισ. γιουάν (1,4 δισ. δολάρια).

Το Xiaomi SU7 είναι σε στάδιο «δοκιμαστικής παραγωγής και θα βγει στην τοπική αγορά σε λίγους μήνες» αποκαλυψε ο διευθύνων σύμβουλος, Λέι Γιουν, με ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter). «Η τιμή δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί» πρόσθεσε.

Το Xiaomi SU7 ξεπερνά το Taycan της Porsche και το Model S της Tesla στην επιτάχυνση και σε άλλες μετρήσεις, είπε ο Λέι κατά τη διάρκεια μιας τρίωρης παρουσίασης την Πέμπτη. Τόνισε ότι φιλοδοξεί να γίνει ηγέτης του κλάδου, συμπεριλαμβανομένης της αυτόνομης οδήγησης και σημείωσε ότι η ομάδα σχεδιασμού του SU7 εργάστηκε στο παρελθόν σε BMW και Mercedes Benz.

Ο CEO της Xiaomi Λέι Γιουν παρουσιάζει το SU7 – REUTERS/Florence Lo

Σχέδια για έξυπνο οικοσύστημα Human x Car x Home

Οι πωλήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν το 2024, μετά από περισσότερα από τρία χρόνια ανάπτυξης – κατά τη διάρκεια των οποίων τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν απογειωθεί στην εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά της Κίνας και οι εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αρχίσει να διαφοροποιούν τα προϊόντα τους μέσω προσφορών τεχνολογίας συμβατής με αυτοκίνητα.

Αυτός είναι ένας τομέας δυνητικού πλεονεκτήματος για τη Xiaomi, η οποία είναι περισσότερο γνωστή για τα smartphone και τις οικιακές συσκευές της και προηγουμένως είχε δηλώσει ότι θέλει να δημιουργήσει ένα έξυπνο οικοσύστημα «Human x Car x Home».

Το SU7 είναι ενσωματωμένο με τα smartphone της Xiaomi και τις οικιακές συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο, ανακοίνωσε η Λέι την Πέμπτη. Τόνισε τις προσπάθειες της εταιρείας να διασφαλίσει το απόρρητο των δεδομένων μεταξύ των συσκευών και να δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο που ξεπερνά τα πρότυπα ασφαλείας των ΗΠΑ για οπίσθιες συγκρούσεις.

Ο Λέι είπε ότι το όχημα θα είναι επίσης συμβατό με τα iPhone, iPad, CarPlay και AirPlay της Apple.