Skip to main content

Lexus LBX: Άρχισαν οι προ- παραγγελίες για το νέο Premium Casual μοντέλο  

Elegant, Relax, Emotion και Cool: Οι 4 εκδόσεις από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε

Είναι το πιο νεανικό μοντέλο της Lexus, μέχρι σήμερα. Με αρχική τιμή στα 31.300€, τεχνολογία Hybrid Electric και εξοπλισμό ασφάλειας/άνεσης υψηλού επιπέδου το LBX χαρακτηρίζεται από την πρώτη κιόλας έκδοση, πολυτελές «μικρό».

Διαθέσιμο, πλέον, για τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να το προ-παραγγείλουν (είχε προηγηθεί διαδικασία online κρατήσεων από τον Ιούλιο). Η γκάμα για το νέο compact SUV προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε τέσσερις εκδόσεις από πλευράς διάκοσμου: Elegant, Relax, Emotion και Cool.

Σύμφωνα με την εταιρεία, κάθε μία έχει σχεδιαστεί με γνώμονα έναν διαφορετικό τύπο πελάτη, εστιάζοντας στην έκφραση διαφορετικών εκλεπτυσμένων δυναμικών ή σπορ θεμάτων μέσα από στιλάτες λεπτομέρειες, χρώματα, υφές και φινιρίσματα. Την ίδια στιγμή, το LBX προσφέρεται και στην limited έκδοση Original Edition για περιορισμένο αριθμό αυτοκινήτων.


Η πλήρως επανασχεδιασμένη υβριδική τεχνολογία συνδυάζεται με αποδοτικό βενζινοκινητήρα 1,5 λτ, με ισχύ 136 ίππων. Μαζί με μια προηγμένη μπαταρία υδριδίου νικελίου-μετάλλου κατασκευασμένη από ελαφριά υλικά, που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο high performance Ε-SUV της Lexus, το RX 500h, και η οποία μειώνει τον χρόνο απόκρισης τουλάχιστον στο μισό, αλλά και του ανανεωμένου κιβωτίου ταχυτήτων και μονάδας ελέγχου ισχύος, το νέο LBX καταφέρνει να εμφανίζει σημαντικές επιδόσεις σε θέματα απόδοσης εξοικονομώντας σε βάρος και όγκο. Με άμεση επιτάχυνση (100 χλμ/ώρα σε 9,2 δευτ.), μέση κατανάλωση καυσίμου (4,3 λτ/100 χλμ) και εκπομπές μόλις 115 γμ/χλμ CO2, το πλήρες αυτό μικρό της Lexus εισέρχεται στην αγορά με αξιώσεις.

Υπάρχει και η επιλογή της 4κίνησης E-four της Lexus, η οποία εισάγει έναν πρόσθετο ηλεκτροκινητήρα στον πίσω άξονα. Το E-four κινεί αποτελεσματικά το αυτοκίνητο με κατανομή ροπής ανάμεσα στους άξονες εμπρός-πίσω σε αναλογίες από 100%- 0% έως 20%- 80%, ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στον δρόμο, συμβάλλοντας στο κράτημα. Μάλιστα, η δυναμική κατανομή ροπής μπορεί να προβληθεί στην οθόνη πολλαπλών πληροφοριών, παρουσιάζοντας στον οδηγό πώς λειτουργεί το E-four σε πραγματικές συνθήκες με την εναλλαγή αυτή της μετάδοσης κίνησης να είναι εντυπωσιακή. Την ίδια στιγμή, πάλι για τα 4WD μοντέλα, έχει επιλεγεί μια νέα διάταξη στην πίσω ανάρτηση με διπλά ψαλίδια, βελτιώνοντας περαιτέρω τη δυναμική και την άνεση της οδήγησης με αποτελεσματική απόσβεση των κραδασμών και εξασφάλιση σταθερότητας σε δύσκολους δρόμους.

Peace of mind

Όπως λένε οι δημιουργοί του LBX, το μοντέλο παρέχει την ηρεμία (peace of mind) της ολοκληρωμένης τρίτης γενιάς του Lexus Safety System + που τοποθετείται στάνταρ κα παρακολουθεί διαρκώς το κυκλοφοριακό περιβάλλον γύρω από το αυτοκίνητο, δίνοντας έγκαιρες προειδοποιήσεις όταν εντοπίζει κίνδυνο ατυχήματος και παρέχοντας «έξυπνα» βοήθεια όταν χρειάζεται – τιμόνι, πέδηση και δύναμη κίνησης – για την αποφυγή σύγκρουσης. Η τεχνολογία είναι προηγμένη και λειτουργεί με τρόπο που ο οδηγός τον αισθάνεται ως «φυσικό».

Μπορεί, επίσης, να κάνει την οδήγηση λιγότερο κουραστική, κρατώντας αυτόματα το αυτοκίνητο στο κέντρο της λωρίδας κυκλοφορίας, σε ασφαλή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα και στη σωστή ταχύτητα για να στρίψει.

Την ίδια ώρα, το παρκάρισμα έχει γίνει λιγότερο αγχωτικό με ένα σύστημα Advanced Park που καθοδηγεί το αυτοκίνητο ομαλά και αποτελεσματικά στη θέση του, ελέγχοντας το τιμόνι, το φρενάρισμα και τη λειτουργία αλλαγής ταχυτήτων. Με το σύστημα Remote Park, ο οδηγός μπορεί ακόμη και να ξεκινήσει την αυτόματη στάθμευση χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή στο smartphone του. Δε χρειάζεται να είναι μέσα στο αυτοκίνητο εκείνη τη στιγμή, επομένως είναι ιδανικό όταν ο χώρος είναι πολύ στενός.

Έμφαση στην ασφάλεια, αλλά και την διαισθητική εμπειρία

Οι τελευταίες εξελίξεις στην ασφάλεια περιλαμβάνουν επίσης το e-Latch, ένα ομαλό και εκλεπτυσμένο ηλεκτρονικό σύστημα απελευθέρωσης της πόρτας με λειτουργία Safe Exit Assist που αποτρέπει αυτόματα το άνοιγμα μιας πόρτας όταν έρχεται κάποιο όχημα, μηχανή ή ποδήλατο από πίσω.

Το LBX συνοδεύεται από ένα πλήρως ψηφιακό πακέτο για πληροφορίες, ψυχαγωγία και συνδεσιμότητα, δημιουργώντας μια απρόσκοπτη και διαισθητική εμπειρία χρήστη. Για τον οδηγό, το εστιασμένο concept Tazuna διαθέτει, για πρώτη φορά σε όχημα Lexus, ψηφιακή οθόνη οργάνων 12,3 ιντσών (Tazuna Pro).

Η εμφάνισή του αλλάζει ανάλογα με την επιλεγμένη λειτουργία οδήγησης του αυτοκινήτου και ο οδηγός μπορεί να προσαρμόσει τη διάταξη σύμφωνα με τις προσωπικές του προτιμήσεις. Υπάρχει επίσης η ευκολία επιλογής ψηφιακού κλειδιού: μπορείτε να ξεκλειδώσετε και να ξεκινήσετε το αυτοκίνητο χρησιμοποιώντας το smartphone σας. Μπορούν να εξουσιοδοτηθούν έως και πέντε άτομα στην εφαρμογή, επομένως η κοινή χρήση του αυτοκινήτου γίνεται ευκολότερη και ασφαλέστερη.

Το Lexus Link Connect

Στην κεντρική κονσόλα, υπάρχει μια οθόνη αφής 9,8 ιντσών για τη λειτουργία των πολυμέσων Lexus Link Connect, η οποία περιλαμβάνει συνεχώς ενημερωμένη πλοήγηση μέσω cloud με τις πιο πρόσφατες συνθήκες κυκλοφορίας για να βοηθήσει στον εύκολο προγραμματισμό του ταξιδιού.

Το σύστημα περιλαμβάνει έναν φωνητικό βοηθό που αναγνωρίζει εντολές που δίνονται στην καθημερινή ομιλία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα και όταν αναπαράγεται ήχος. Το πακέτο πολυμέσων Lexus Link+ πάει σε ακόμα υψηλότερο επίπεδο, με περισσότερες λειτουργίες για έξυπνο σχεδιασμό ταξιδιού και πληροφορίες εντοπισμού.

Υπάρχουν έως και πέντε θύρες USB γύρω από την καμπίνα και τα smartphone μπορούν να ενσωματωθούν άμεσα στο σύστημα πολυμέσων του αυτοκινήτου – ασύρματα για το Apple CarPlay και με ενσύρματη σύνδεση για το Android Auto. Όσον αφορά τόσο την ασφάλεια όσο και τις λειτουργίες πολυμέσων, οι ενημερώσεις λογισμικού παραδίδονται για εγκατάσταση over-the-air όταν είναι βολικό για τον οδηγό, επομένως δε χρειάζεται να επισκεφτεί ο κάτοχος κάποιο επίσημο σέρβις.

Premium σύστημα ήχων

Για τον απόλυτο ήχο στο αυτοκίνητο, εξ άλλου, ο αποκλειστικός συνεργάτης της Lexus, Mark Levinson, σχεδίασε ένα premium σύστημα ήχου surround 13 ηχείων, ειδικά για να ταιριάζει στην εσωτερική αρχιτεκτονική του LBX.

Το άνετο περιβάλλον καμπίνας διατηρείται ανεξάρτητα από τον καιρό έξω, χάρη στο Lexus Climate Concierge. Αυτό συντονίζει τις διαφορετικές πηγές θέρμανσης και εξαερισμού για να διασφαλίσει ότι οι θερμοκρασίες είναι προσαρμοσμένες ώστε να ταιριάζουν σε κάθε άτομο που βρίσκεται μέσα στο αυτοκίνητο. Χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Lexus Link, η καμπίνα μπορεί ακόμη και να θερμανθεί ή να ψυχθεί ή να ξεκινήσει η αποπάγωση του παρμπρίζ, πριν το ταξίδι.

Οι εντός του οχήματος συνθήκες ενισχύονται από την επιλογή της τεχνολογίας ποιότητας αέρα nanoe-X, η οποία στέλνει μια ροή μικροσκοπικών μορίων νερού στην καμπίνα που αποδεδειγμένα αναστέλλουν ιούς, βακτήρια και δυσάρεστες οσμές. Βοηθά, επίσης, να διατηρείται ενυδατωμένο το δέρμα και τα μαλλιά.

Τέλος, διατίθεται με ένα σύστημα ατμοσφαιρικού φωτισμού, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση του τόνου ώστε να ταιριάζει στη διάθεση του οδηγού, στο ταξίδι ή την ώρα της ημέρας με μια γκάμα 64 διαφορετικών χρωμάτων σε μια σειρά θεματικών ρυθμίσεων που προκαλούν διαφορετικές ατμόσφαιρες, από ήρεμη και χαλαρή έως αναζωογονητική και ενεργητική.
Οι πρώτες παραδόσεις για τις εκδόσεις Elegant, Relax, Emotion, Cool και Original Edition αναμένονται στις αρχές του 2024, ενώ για την πρώτη έκδοση LBX οι πρώτες παραγωγές θα ξεκινήσουν στις αρχές της άνοιξης του 2024.