Skip to main content

Skoda: Εισαγωγή στη νέα εποχή με το Vision 7S

Το εμβληματικό concept car της Skoda, το Vision 7S, βρέθηκε για λίγες ημέρες στο εμπορικό κέντρο Golden Hall στο Μαρούσι, σηματοδοτώντας τη συμπλήρωση 128 ετών της τσέχικης αυτοκινητοβιομηχανίας.

«128 χρόνια εφευρετικότητας, 128 χρόνια καινοτομίας» είναι το μότο της μάρκας που μας μυεί, πλέον, στη νέα εποχή της. Το πρωτότυπο ξεδιπλώνει τη φρέσκια σχεδιαστική και τεχνολογική φιλοσοφία της μάρκας. Φουτουριστικό, αμιγώς ηλεκτροκίνητο SUV, θα εισέλθει στη γραμμή παραγωγής το 2026, με διατήρηση αρκετών στοιχείων της παρούσας εικόνας του. Τότε, συγκεκριμένα, θα υποδεχτούμε ένα ηλεκτρικό ευρύχωρο station wagon, με μήκος που πλησιάζει τα 4,70 μέτρα, ώστε να συνεχίσει την παράδοση της Skoda στα συγκεκριμένα αμαξώματα, καθώς και ένα επταθέσιο ηλεκτρικό μοντέλο, το οποίο θα αποτελέσει την έκδοση παραγωγής του Vision 7S.

Κάθε λεπτομέρεια του μίνιμαλ, δυναμικού σχεδιασμού, οι πρωτοποριακές τεχνολογίες, τα δεκάδες Simply Clever χαρακτηριστικά, όλα οδηγούν σε ένα μόνο συμπέρασμα: το Vision 7S είναι η πιο σημαντική εξέλιξη στον κόσμο της Skoda και, ίσως, από τις πιο επαναστατικές, στον κόσμο της ηλεκτροκίνησης. Ανατρεπτική και ταυτόχρονα μινιμαλιστική  ταυτότητα με σημεία αναφοράς τα στενόμακρα Led φωτιστικά σώματα σχήματος “T”, τους επτά κάθετους αεραγωγούς στη βάση του εμπρός και πίσω προφυλακτήρα, το επίπεδο καπό, την αεροτομή οροφής που «κόβεται» σε δυο τμήματα, τις πίσω πόρτες με αντίστροφο άνοιγμα από τις εμπρός και την παραλληλόγραμμη μάσκα.

Στο 7θέσιο εσωτερικό του νέου Vision 7S ξεχωρίζει η μεγάλη κάθετα τοποθετημένη «αιωρούμενη» οθόνη αφής, το τετραγωνισμένο τιμόνι, οι ενσωματωμένες οθόνες στα πάνελ των θυρών και η επεκτεινόμενη μέχρι τα πίσω καθίσματα βάση της κεντρικής κονσόλας στην οποία ενσωματώνεται , με καινοτόμο τρόπο, παιδικό κάθισμα. Στα ενδότερα έχουν χρησιμοποιηθεί βιώσιμα υλικά, καθώς το δάπεδο είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα ελαστικά, ενώ τα υφάσματα προέρχονται από 100% ανακυκλωμένα νήματα πολυεστέρα. Το Vision 7S έχει στηθεί στην πλατφόρμα MEB του Ομίλου Volkswagen, ενώ η μπαταρία, χωρητικότητας 89 kWh, υπόσχεται με μια πλήρη φόρτιση αυτονομία 600 χλμ., υποστηρίζοντας ρυθμό φόρτισης έως και 200 kW.

Όπως έγινε γνωστό, σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες που η Skoda έχει κοινό στην Ελλάδα θα εξακολουθήσει να υπάρχει εκπροσώπηση και ηλεκτρικές προτάσεις. Η Skoda δεν έχει ανακοινώσει την πλήρη μετάβασή της στην ηλεκτρική εποχή, στην οποία όμως θα έχει παρουσία σε ποσοστό 70%, ενώ το υπόλοιπο 30% θα αφορά μοντέλα με αποδοτικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης και με plug-in υβριδικά συστήματα κίνησης. Μέχρι το 2026 θα λανσάρει τέσσερα νέα ηλεκτρικά οχήματα. Στη βάση ίας θα βρίσκεται, από το 2025, ένα μικρό που θα ανήκει στην κατηγορία Α0 με τιμή κοντά στα 25.000 ευρώ, μήκος σχεδόν 4,10 μέτρα και χώρο αποσκευών ανάλογο με του Scala, ενώ θα κατασκευάζεται σε εργοστάσιο του Ομίλου Volkswagen στην Ισπανία. Προς το τέλος του 2024 θα έρθει ένα συμπαγών διαστάσεων μοντέλο, με το όνομα Elroq, που θα χριστεί ηλεκτρικός διάδοχος του Karoq και θα έχει μήκος περίπου 4,50 μέτρα, ενώ αναμένεται και ο ηλεκτρικός αντικαταστάτης του Kamiq.