Skip to main content

Η αναβάθμιση των εξαγωγών και η Ρουμανία

SHUTTERSTOCK

Του Παναγιώτη Χασάπη, εκτελεστικού αντιπροέδρου του ΣΕΒΕ και της Βίκυς Μακρυγιάννη, διευθύντριας Διεθνών Σχέσεων και Περιφερειακής Ανάπτυξης στον ΣΕΒ

Η ΠΟΡΕΙΑ των ελληνικών εξαγωγών τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε διαρκή άνοδο. Το 2021 έκαναν ρεκόρ στα 40 δισ. ευρώ, το 2022 έφτασαν τα 55 δισ. ευρώ για πρώτη φορά, ενώ στο α’ τετράμηνο του 2023 καταγράφουν αύξηση 12% συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Μάλιστα, το 2022 η αξία των εξαγωγών αγαθών ξεπέρασε την αξία των εξαγωγών υπηρεσιών για πρώτη φορά (55 δισ. ευρώ / 47,6 δισ. ευρώ). Τα στοιχεία αποδεικνύουν το πόσο σημαντικός είναι ο τομέας των εξαγωγών για την ελληνική οικονομία, η βιωσιμότητα της οποίας θα εξαρτηθεί από τον βαθμό εξωστρέφειάς της. Αξίζει να αναφερθεί πως το ποσοστό των εξαγωγών στο ΑΕΠ της χώρας για το 2022 ήταν 25,8% (17% εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών), σημαντικά ενισχυμένο σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΧΗ αυτή να είναι κοινή στην επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, ο ΣΕΒΕ και ο ΣΕΒ, σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ και την Enterprise Greece, έχουν ξεκινήσει τη σειρά στοχευμένων δράσεων «Doing Business και Discover», μέσω των οποίων χαρτογραφούνται οι αγορές που παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας και στη συνέχεια ακολουθούν επιχειρηματικές αποστολές. Η τελευταία και ιδιαίτερα σημαντική κοινή μας δράση αφορούσε τη Ρουμανία, μία αγορά με σημαντικές προοπτικές σε ένα ευρύ πεδίο από τομείς, όπως είναι η ενέργεια, ο κλάδος τροφίμων και ποτών και οι υπηρεσίες τεχνολογίας. Την εν λόγω ημερίδα ακολούθησε η επιχειρηματική αποστολή στο Βουκουρέστι, στις 7-9 Ιουνίου 2023, που διοργανώσαμε οι υπογράφοντες μαζί με το ΕΒΕΑ, το ΕΕΝ και το υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Παναγιώτης Χασάπης

ΓΙΑΤΙ, όμως, επιλέξαμε εξαρχής τη Ρουμανία; Η Ρουμανία, με 19,9 εκατ. πληθυσμό, ΑΕΠ που ανέρχεται σε 291 δισ. δολάρια, 16% φόρο για τις εταιρείες και 10% flat tax rate για τα φυσικά πρόσωπα, συγκαταλέγεται πλέον στις αναπτυγμένες οικονομίες, παρά τις μεγάλες περιφερειακές ανισότητες και τις κακές της υποδομές, ειδικά του οδικού της δικτύου. Συγχρόνως, χαρακτηρίζεται ως η 19η πιο σύνθετη και προηγμένη οικονομία στον κόσμο σύμφωνα με το Atlas of Economic Complexity του Harvard University. Παράλληλα, παρά την έντονη εμπορική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών και το γεγονός ότι η Ρουμανία απορροφά ελληνικά προϊόντα αξίας 1,8 δισ. ευρώ, υπάρχουν πολλές αναξιοποίητες ευκαιρίες, καθώς οι συνολικές εισαγωγές της ανέρχονται σε 144,4 δισ. ευρώ. Επενδύοντας σε στοχευμένες επιχειρηματικές αποστολές όπως αυτή, οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών δύνανται να μετατραπούν σε προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία.

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ, η Ρουμανία παραμένει στους 10 κορυφαίους εξαγωγικούς προορισμούς ελληνικών προϊόντων για 3η συνεχόμενη χρονιά, με τις ελληνικές εξαγωγές να παρουσιάζουν σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, αγγίζοντας το 1,8 δισ. ευρώ το 2022. Ευελπιστούμε ότι η ανοδική αυτή πορεία θα συνεχιστεί και την επόμενη δεκαετία, συμβάλλοντας σε περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς μας εμπορίου, καθώς η Ρουμανία παρουσιάζει μεγάλη προοπτική για τους εξαγωγείς μας, σε τομείς όπως: αγροδιατροφή, τρόφιμα και ποτά, ενέργεια, υποδομές, πετρελαιοειδή, ΑΠΕ, ΤΠΕ και υγεία. Μέσα από τις δράσεις που συνδιοργανώνουμε ΣΕΒΕ και ΣΕΒ σε τακτικά χρονικά διαστήματα, αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στη διεθνοποίηση και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Οι φορείς μας θα συνεχίσουν να τις στηρίζουν έμπρακτα να προσεγγίσουν και να διεισδύσουν σε νέες αγορές, όπως έγινε με την επιχειρηματική αποστολή που οργανώσαμε στη Ρουμανία.

Η Βίκυ Μακρυγιάννη

Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ βρίσκεται σε φάση μετάβασης της παραγωγής ενέργειας, από λιγνίτη σε φυσικό αέριο, με μεγάλες επιχορηγήσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Με δεδομένο ότι ο στόχος της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ για το 2030 είναι να φτάσει στο 30,7%, υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη. Στον αγροτικό τομέα, παρόλο που η Ρουμανία έχει περίπου 15 εκατ. εκτάρια γεωργικής γης και μάλιστα τα 2/3 της καλλιεργήσιμης γης χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια δημητριακών, η χώρα εισάγει πολλά δημητριακά, φρούτα και λαχανικά. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από άμεσες εξαγωγές, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για τη δυναμική διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και σημαντικές ευκαιρίες για συνεργασίες στους κλάδους: της ψηφιοποίησης του γεωργικού τομέα, των υποδομών άρδευσης και διάβρωσης του εδάφους, στη μηχανοποίηση και την εκτεταμένη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, στα συστήματα συλλογής, αποθήκευσης και επεξεργασίας γεωργικών προϊόντων, καθώς και στη βιολογική γεωργία και μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων.

ΑΞΙΖΕΙ να σημειωθεί ότι ευκαιρίες ανοίγονται για τις ελληνικές επιχειρήσεις και στον κατασκευαστικό κλάδο, δεδομένου ότι υπάρχει έντονη ανάπτυξη όσον αφορά την κατασκευή οδικών αξόνων και την ψηφιοποίηση και πράσινη μετάβαση του δημόσιου τομέα, μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη Ρουμανία (PNRR), καθώς και την κατασκευή νέων κτιρίων που θα φιλοξενήσουν κατοικίες και γραφεία, ακολουθώντας τις πράσινες και ψηφιακές προδιαγραφές.