Skip to main content

Ρωσία: 8 μέρες κράτησης για αντιπολεμικό μήνυμα σε ψηφοδέλτιο

REUTERS/Anton Vaganov

Της επιβλήθηκε επίσης πρόστιμο 400 ευρώ

Σε οκτώ ημέρες κράτησης καταδικάστηκε μία γυναίκα από ρωσικό δικαστήριο, επειδή έγραψε «Όχι στον πόλεμο» στο ψηφοδέλτιο που έριξε στην κάλπη στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το περιφερειακό δικαστήριο Τζέρζινσκ της Αγίας Πετρούπολης, η γυναίκα έγραψε «Όχι στον πόλεμο» με κόκκινο μαρκαδόρο και μετά έβαλε το ψηφοδέλτιο στην κάλπη.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η κατηγορούμενη με αυτόν τον τρόπο «κατέστρεψε κρατική περιουσία και απαξίωσε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις» και της επέβαλε πρόστιμο 40.000 ρούβλια (περίπου 400 ευρώ) και οκτώ ημέρες διοικητική κράτηση.

Συντριπτικό ποσοστό για Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επανεξελέγη πρόεδρος την Κυριακή με συντριπτικό ποσοστό, άνω του 87%. που καταγγέλθηκε ως «εκτός πραγματικότητας» από την εξόριστη αντιπολίτευση.

REUTERS/Evgenia Novozhenina

Οπαδοί της αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν την ίδια ώρα, την Κυριακή το μεσημέρι, σε εκλογικά τμήματα, κάτι που οδήγησε σε μεγάλες ουρές σε ορισμένα τμήματα, κυρίως μπροστά από τις ρωσικές πρεσβείες στο εξωτερικό.

Άλλοι έριξαν άκυρο ψηφοδέλτιο γράφοντας σε αυτό το όνομα του Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε στη φυλακή τον Φεβρουάριο.

119 συλλήψεις

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, 119 άτομα συνελήφθησαν για διάφορες ενέργειες διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια των ρωσικών προεδρικών εκλογών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP