Skip to main content

Κ. Μητσοτάκης: Η κλιματική κρίση είναι η εξήγηση για τα ακραία φαινόμενα, όχι η δικαιολογία

(Φωτ. Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού)

«Κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday, μείον 50%» είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ

«Η κλιματική κρίση είναι η εξήγηση γιατί έχουμε περισσότερα ακραία φαινόμενα, όχι η δικαιολογία, ακριβώς για αυτό θα πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και να ανεβάσουμε τον πήχη των προσδοκιών» ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου.

Ξεκινώντας την ομιλία του και απαντώντας στη Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία μίλησε πριν από εκείνον, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας ότι λέει στους πολίτες πως «υπάρχει ένα λεφτόδενδρο». «Λίγη αυτοσυγκράτηση, δεν κατέχετε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας, κουνάτε το δάχτυλο ως εθνικός εισαγγελέας χωρίς να καταθέτετε καμία απολύτως πρόταση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday»

Αναφερόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο, είπε ότι σήμερα ήταν επιθετικός και διερωτήθηκε αν η επιθετικότητα αυτή είναι αντιστρόφως ανάλογη με την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. «Είδα τον κ. Φάμελλο ιδιαιτέρως επιθετικό σήμερα, η επιθετικότητα σας είναι αντιστρόφως ανάλογη με τις δημοσκοπικές σας επιδόσεις, διερωτώμαι εάν αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως σήμερα στην αίθουσα βρίσκονται με το ζόρι οι μισοί βουλευτές σας, κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday, μείον 50%» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επέμεινε, δε, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε στην αντίστοιχη της Νέας Δημοκρατίας μία ερειπωμένη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και έναν χάρτη, που όπως είπε απέτυχε να προβλέψει που θα ενσκήψουν τα πλημμυρικά φαινόμενα. «Τα εργαλεία που μας παραδώσατε για να αντιμετωπίσουμε τις φυσικές καταστροφές, είναι ένας χάρτης» επεσήμανε.

«Χρειάζεται μία μεγάλη παγκόσμια συμμαχία για την κλιματική κρίση»

Σχολιάζοντας όσα ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης, είπε ότι «σωστά είπατε ότι υπάρχει ένα λόμπι που έχει συμφέρον αρνούμενο την κλιματική κρίση». Επεσήμανε, δε, ότι πρέπει να γίνει πράξη η πράσινη μετάβαση. «Ξέρουμε ότι κινδυνεύει ο πλανήτης να φτάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή», σημείωσε.

«Χρειάζεται μία μεγάλη παγκόσμια συμμαχία για την κλιματική κρίση, άρα κ. Ανδρουλάκη καλώς κάνουμε και εξηγούμε αυτήν τη νέα πραγματικότητα σχετικά με την κλιματική κρίση, επαναλαμβάνω η κλιματική κρίση είναι η εξήγηση γιατί έχουμε περισσότερα ακραία φαινόμενα, όχι η δικαιολογία, ακριβώς για αυτό θα πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και να ανεβάσουμε τον πήχη των προσδοκιών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφορικά με το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε τις διαπιστώσεις τους ότι το πλημμυρικό φαινόμενο, που έπληξε τη Θεσσαλία συμβαίνει κάθε 1.000 χρόνια και είναι πιθανώς μία από τις χειρότερες καταιγίδες, που έχει χτυπήσει ποτέ την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι μέσω των πολιτικών μπορούν να περιοριστούν οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων.

«Δεν χρειαζόμαστε πανάκριβα έργα, ούτε περισσότερα φράγματα, αλλά να φτιάχνουμε σωστά τα αναχώματα και να καθαρίζουμε τα ποτάμια μας. Γιατί πλημμύρισε η Γιάννουλη; Τι υπάρχει δίπλα στην κοίτη του ποταμού; Ένα ολόκληρο τετράγωνο, μάντρες… Θα πάμε να τα γκρεμίσουμε; Σας θέλω μαζί μου, δεν λέω πως θα το κάνετε, απλά, θέλω να διασφαλίσω ότι συμφωνείτε μαζί μου. Θα απαιτηθούν και δύσκολες αποφάσεις. Να σταματήσουμε να χαϊδεύουμε τα αυτιά των παραγωγών ότι θα υπάρχει πάντα η Ευρωπαϊκή Ένωση που θα επιδοτεί συγκεκριμένες παραγωγές, σε αυτές τις δύσκολες αποφάσεις σας θέλω μαζί μου», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Η Θεσσαλία δεν κατέρρευσε οικονομικά»

«Η Θεσσαλία δεν κατέρρευσε οικονομικά λόγω του Daniel, ένα μέρος του πρωτογενούς της τομέα δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα» σημείωσε. «Μας λέει ο κ. Ανδρουλάκης να φτιάξουμε μία task force, χαίρομαι που έρχεστε στα λόγια μου και αναγνωρίζετε τη χρησιμότητα του επιτελικού κράτους» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ως προς τη χρήση της τεχνολογίας, είπε ότι συμφωνεί με τις προτάσεις του κ. Ανδρουλάκη και τον κάλεσε να επισκεφθεί κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.). Είπε επίσης ότι «επενδύουμε περισσότερο στην τεχνολογία, δουλεύουμε με ελληνικές επιχειρήσεις, πιστεύω ότι μπορούμε σε κάποιες από αυτές τις τεχνολογίες να είμαστε πρωτοπόροι, όπως ήμασταν με το 112».

Ο πρωθυπουργός απέδωσε στις καιρικές συνθήκες την εξάπλωση ορισμένων πυρκαγιών. «Το μισό καλοκαίρι δεν είχαμε καθόλου φωτιές, και το υπόλοιπο πάρα πολλές, και επειδή είχαμε ακραίες καιρικές συνθήκες γι’ αυτό δεν καταφέραμε να τις σβήσουμε άμεσα. Εάν θεωρείτε ότι μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό να μας το πείτε», τόνισε ο πρωθυπουργός προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για κριτική σε επιχειρησιακές αποφάσεις. «Για τη Δαδιά μάς είπατε να γίνει αποτύπωση, αυτό έχει ήδη γίνει κ. Ανδρουλάκη, εξ ου και το τελικό συμπέρασμα μας δείχνει πως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο αρχικώς είχε εκτιμηθεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Ως κυβέρνηση αισθάνομαι ότι έχουμε σχέδιο, εσείς ως αντιπολίτευση έχετε παράπονα, δεν είναι πρόταση ο τίτλος παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, κ. Ανδρουλάκη» είπε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για «εφαρμοσμένη πολιτική αντί έκθεσης ιδεών».

Κ. Μητσοτάκης: Πάνω από 3,3 δισ. το κόστος της αποκατάστασης – Διπλασιάζονται τα κονδύλια κρατικής αρωγής