Skip to main content

Χασάν Νασράλα: Θα κηρύξει τον πόλεμο στο Ισραήλ;

Συγκεντρώνεται κόσμος στη Βηρυτό, εν αναμονή του διαγγέλματος Νασράλα -REUTERS/Mohamed Azakir

Όλη η Βηρυτός αναμένει την πρώτη δημόσια εμφάνιση του ηγέτη της Χεζμπολάχ

Εκατοντάδες καρέκλες παρατεταγμένες στη σειρά μπροστά από τη σκηνή, στη Βηρυτό. Οι καφετέριες προσφέρουν ζωντανή μετάδοση, πολλά σχολεία σχεδιάζουν να στείλουν τους μαθητές στο σπίτι και οι επαγγελματικοί ποδοσφαιρικοί σύλλογοι στη  λιβανική πρωτεύουσα έχουν αναβάλει τις προπονήσεις τους.

Όλη η Βηρυτός αναμένει την πρώτη δημόσια εμφάνιση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα ,από τις 7 Οκτωβρίου που ξέσπασε ο πόλεμος Χαμάς-Ισραήλ. Γιατί όλοι γνωρίζουν: ο Νασράλα θα μπορούσε να αποφασίσει το μέλλον τους και τη μοίρα του πολύπαθου Λίβανου.

Ο αρχηγός του «Κόμματος του Θεού», όπως σημαίνει το «Χεζμπολάχ». θα μιλήσει στο ακροατήριό του, το οποίο πρέπει και να ηλεκτρίσει, αλλά και να συγκρατήσει. Θα μιλήσει με τους Λιβανέζους, τους οποίους θέλει να καθησυχάσει, αλλά και να τους συμπαρασύρει μαζί του . Θα μιλήσει για το Ισραήλ, το οποίο θέλει να αποτρέψει να πάει πολύ μακριά στη Γάζα. Θα μιλήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες για να  προειδοποιήσει για το κόστος μιας περιφερειακής κλιμάκωσης. Θα απευθυνθεί και στους Άραβες για να καταγγείλει τις διαδικασίες εξομάλυνσης με το Ισραήλ;  «Ο Νασράλα μπορεί να μιλήσει για τον εαυτό του και τους οπαδούς του και όχι για όλους τους Λιβανέζους», λένε κάτοικοι της Βηρυτού. Κατηγορούν μάλιστα τον Νασράλα ότι χρησιμοποιεί τους Λιβανέζους ως «προστατευτικές ασπίδες» στη σύγκρουση με το Ισραήλ.

Γιος μανάβη

Γεννημένος ως ο μεγαλύτερος γιος ενός μανάβη στο νότιο Λίβανο, ο Νασράλα  έγινε το 1992 ε Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ σε ηλικία μόλις 32 ετών. Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, μετέτρεψε την τρομοκρατική πολιτοφυλακή στην ισχυρότερη στρατιωτική και πολιτική δύναμη του Λιβάνου. Με αυτήν ο Νασράλα έχει τη χώρα σταθερά υπό έλεγχο.

Ο ίδιος ζει κρυφά σε άγνωστη τοποθεσία και σπάνια εμφανίζεται δημόσια. Στο παρελθόν, ωστόσο, έκανε τηλεοπτικές ομιλίες στους υποστηρικτές του σχεδόν κάθε εβδομάδα. Μετά την επίθεση στο Ισραήλ από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, παρέμεινε σιωπηλός και δεν έχει σχολιάσει ακόμη τις στρατιωτικές μάχες μεταξύ της Χεζμπολάχ του και του ισραηλινού στρατού.

Ο Νασράλα απέκτησε μεγάλη δύναμη όταν, μετά τον εμφύλιο πόλεμο, πέτυχε να αναγκάσει τα ισραηλινά στρατεύματα να αποσυρθούν από τον νότιο Λίβανο το 2000. Οι οπαδοί του τον «θεοποίησαν» όταν μετά από μια ισραηλινή εισβολή το 2006, η Χεζμπολάχ πήρε ομήρους δύο Ισραηλινούς στρατιώτες: Παρά τις μαζικές επιθέσεις, η Χεζμπολάχ μπόρεσε να αντέξει και να εκτοξεύσει ρουκέτες στο ισραηλινό έδαφος μέχρι την τελευταία ημέρα του πολέμου. Μετά από 34 ημέρες, ο πόλεμος έληξε με κατάπαυση του πυρός – αλλά για τον Νασράλα αυτό ισοδυναμούσε με νίκη. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ήταν ο πιο δημοφιλής ηγέτης του αραβικού κόσμου.

Σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς: Σήμερα το διάγγελμα του ηγέτη της Χεζμπολάχ- Θα πατήσει το κουμπί της κλιμάκωσης;

«Δεν αντέχουμε άλλον πόλεμο»

Πολλοί Λιβανέζοι φοβούνται ότι ο Νασράλα θα μπορούσε σήμερα να ανακοινώσει την επίσημη είσοδο της Χεζμπολάχ στον πόλεμο κατά του Ισραήλ. Λιβανέζοι δημοσιογράφοι είπαν πάντως στην «Ναυτεμπορική» ότι είναι μάλλον απίθανο ο ηγέτης της Χεζμπολάχ να ανακοινώσει ξεκάθαρα την έναρξη ενός ολοκληρωτικού πολέμου εναντίον του Ισραήλ. Αλλά σχεδόν όλα τα σημεία στην ομιλία του πρέπει να ακούγονται σαν κήρυξη πολέμου. «Αυτό μπορεί να φαίνεται αντιφατικό. Αλλά είναι ακριβώς αυτή η αντίφαση στην οποία πρέπει να παίξει ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ. Πόλεμος χωρίς πόλεμο; Ή μάλλον πόλεμος, αλλά μέσα σε ποια όρια;»

Από τις 7 Οκτωβρίου, οι κόκκινες γραμμές της Χεζμπολάχ, και πίσω από αυτήν του Ιράν, είναι γνωστές. Απειλούν να παρέμβουν εάν διακυβεύεται η επιβίωση της Χαμάς, εάν εκτοπιστεί ο πληθυσμός της Γάζας ή εάν τεθεί υπό αμφισβήτηση το status quo στη Λωρίδα της Γάζας. «Είναι πολύ πιθανό ο Χασάν Νασράλα να είναι εξαιρετικά απειλητικός στη σημερινή ομιλία του και να στείλει τελεσίγραφο τόσο στο Ισραήλ όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πόσο ακριβές όμως θα είναι αυτό; Αν η απειλή του είναι ακριβής, όπως αυτή που διατύπωσε την εποχή των διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ, θα μπορούσε να σημαίνει δύο πράγματα: Είτε ο Νασράλα είναι πεπεισμένος ότι το Ισραήλ θα αναγκαστεί να αναθεωρήσει τους στόχους του για την καταστροφή της Χαμάς στη Γάζα , είτε η Χεζμπολάχ και η Τεχεράνη πιστεύουν ότι το πλαίσιο είναι ευνοϊκό για να φτάσουν σε ένα νέο επίπεδο κλιμάκωσης προκειμένου να αλλάξουν την ισορροπία δυνάμεων σε περιφερειακή κλίμακα.

Είναι ήδη σε πόλεμο

Σε κάθε περίπτωση, η Χεζμπολάχ βρίσκεται ήδη σε πόλεμο με το Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου. Την επομένη της  τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε ρουκέτες στα κατεχόμενα εδάφη των αγροκτημάτων Σεμπάα, στα λιβανο-ισραηλινά σύνορα. Από τότε, δεν έχει περάσει σχεδόν ούτε μια μέρα χωρίς ανταλλαγή πυρών μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ με σταδιακή αύξηση της κλιμάκωσης και από τις δύο πλευρές. Μια κλιμάκωση που κορυφώθηκε χθες το απόγευμα, την παραμονή της ομιλίας. Στην πραγματικότητα, η Χεζμπολάχ εξαπέλυσε ταυτόχρονη επίθεση εναντίον 19 στρατιωτικών θέσεων και θέσεων του Ισραήλ ,χρησιμοποιώντας κατευθυνόμενους πυραύλους, οβίδες και drones «γεμάτα με μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών». Την ίδια στιγμή, οι Ταξιαρχίες al-Qassam, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι εκτόξευσαν 12 ρουκέτες από τον Νότιο Λίβανο προς την ισραηλινή πόλη Κιριάτ Σμονά και τα περίχωρά της, στο βόρειο Ισραήλ.

Ταυτόχρονα όμως, η Χεζμπολάχ κατέγραψε αρκετά σημαντικές απώλειες , καθώς σκοτώθηκαν 55  άνδρες της.

Την ίδια στιγμή, κάποια στελέχη της Χεζμπολάχ διαμαρτύρονται γιατί  η τρομοκρατική για τη Δύση, οργάνωση, δεν εμπλέκεται περισσότερο στη μάχη.

Ο Νασράλα θα πρέπει να βρει μια ισορροπία μεταξύ όλων αυτών των στοιχείων για να εξηγήσει στο ακροατήριό του, αλλά κυρίως στις οικογένειες των νεκρών ανδρών του, γιατί πέθαναν για έναν πόλεμο που δεν έχει ακόμη ξεκινήσει.

Σημαίες της Χεζμπολάχ και της Παλαιστίνης (REUTERS/Amr Alfiky/File Photo)

Στήριξη από την Τεχεράνη

Ο Νασράλα και η Χεζμπολάχ υποστηρίζονται από την Τεχεράνη. Το ισλαμικό καθεστώς του Ιράν μετείχε άλλωστε στην ίδρυση της τρομοκρατική οργάνωση το 1982 και συνεχίζει να τη χρηματοδοτεί μέχρι σήμερα.

Η Χεζμπολάχ δεν εξαρτάται μόνο οικονομικά από την Τεχεράνη, αλλά η ιδεολογία της είναι επίσης σύμφωνη με το ισλαμικό καθεστώς. Με τους σχεδόν 50.000 άνδρες της, διατείνεται ότι  αποτελεί μέρος του λεγόμενου «Άξονα Αντίστασης» του Ιράν εναντίον των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Το Ιράν έχει αρνηθεί επίσημα οποιοδήποτε ρόλο στην επίθεση και τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και το Ισραήλ λένε ότι δεν έχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για ιρανική εμπλοκή. Πολλά στοιχεία υποδηλώνουν ότι κανείς δεν θέλει να συζητήσει την ευθύνη του Ιράν , καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή.

Η ομιλία του Νασράλα θα είναι καθοριστική για τη συνέχεια αυτής της αιματηρής ακολουθίας, τόσο στον Λίβανο όσο και στην περιοχή. Θα δείξει τις αληθινές προθέσεις του στρατοπέδου του; Απάντηση σε λίγη ώρα…

Live – Όλες οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή