Skip to main content

Μακελειό στο Μέιν: Στον τρόμο ζει η πόλη, καθώς ο σκοπευτής κυκλοφορεί ελεύθερος

Άνδρας των υπηρεσιών ασφαλείας σε επιφυλακή, μετά το μακελειό. REUTERS/Shannon Stapleton

Έρευνα στην τελευταία γνωστή διεύθυνση του βασικού υπόπτου διεξήχθη από ομάδες SWAT του FBI

Ένα έντονο ανθρωποκυνηγητό παραμένει σε εξέλιξη για τον εντοπισμό του δράστη της επίθεσης με πυροβολισμούς την Τετάρτη σε αίθουσα μπόουλινγκ και εστιατόριο που άφησε πίσω του τουλάχιστον 18 νεκρούς και 13 τραυματίες, στο Λιούιστον του Μέιν.

Πηγές επιβολής του νόμου ανέφεραν ότι έρευνα στην τελευταία γνωστή διεύθυνση του βασικού υπόπτου διεξήχθη από ομάδες SWAT του FBI.

Ο Ρόμπερτ Καρντ, 40 ετών, αντιμετωπίζει ένταλμα σύλληψης για οκτώ κατηγορίες, μεταξύ των οποίων ανθρωποκτονία κατά συρροή, και θα πρέπει να θεωρείται ένοπλος και επικίνδυνος, δήλωσε η αστυνομία.

Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής πυροβόλων όπλων και μέλος των Εφέδρων του Στρατού των ΗΠΑ, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Ο φερόμενος ως δράστης σημαδεύει με ημιαυτόματο όπλο. Androscoggin County Sheriff’s Office via Facebook/Handout via REUTERS

Σε lockdown η πόλη

Η αστυνομία καλεί τους κατοίκους να παραμένουν στο σπίτι τους ή σε άλλους κλειστούς χώρους, με κλειδωμένες πόρτες, και να αναφέρουν κάθε ύποπτη δραστηριότητα στις αρχές.

Το Λιούιστον είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας και βρίσκεται περίπου 36 μίλια βόρεια του Πόρτλαντ.

EPA/CJ GUNTHER

Το μακελειό στο Μέιν είναι η πιο θανατηφόρα μαζική επίθεση στις ΗΠΑ από τη σφαγή στο σχολείο Uvalde.

Προστίθεται σε μια ζοφερή λίστα 565 περιστατικών μαζικών πυροβολισμών με 4 ή περισσότερους νεκρούς στις ΗΠΑ από τις αρχές του έτους, σύμφωνα με το Αρχείο Gun Violence.

Μακελειό στο Μέιν: Πατέρας 5 παιδιών, ηρωίδα μιας οικογένειας – Οι ταυτότητες των θυμάτων

Τι γνωρίζουμε για το παρελθόν του δράστη

Ο 40χρονος Ρόμπερτ Καρντ, ο βασικός ύποπτος για το μακελειό στο Μέιν, άρχισε να κάνει δηλώσεις ότι άκουγε φωνές και ήθελε να πληγώσει συναδέλφους του ενώ υπηρετούσε σε στρατιωτική βάση το περασμένο καλοκαίρι. Αναγκάστηκε μάλιστα να περάσει μερικές εβδομάδες σε ψυχιατρική κλινική νοσοκομείου, όπως έχουν γνωστοποιήσει οι αρχές.

Ωστόσο, ένας συγγενής του υπόπτου και δύο πρώην συνάδελφοί του στον Στρατό δήλωσαν στο CNN ότι δεν γνώριζαν ότι είχε μακροχρόνιο ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας. Ένας πρώην συνάδελφος τον θυμόταν ως επιδέξιο υπαίθριο σκοπευτή, από τους καλύτερους στη μονάδα του.

Έκανε τις ανησυχητικές του δηλώσεις ενώ βρισκόταν στο εκπαιδευτικό κέντρο Camp Smith στη Νέα Υόρκη. Η διοίκησή του τον παρέπεμψε σε στρατιωτικό νοσοκομείο και πέρασε μερικές εβδομάδες υπό ψυχιατρική αξιολόγηση, είπαν.

Διαβάστε περισσότερα για τον δράστη ΕΔΩ.