Skip to main content

Μακελειό στο Μέιν: Ένας στρατιώτης που «άκουγε φωνές» – Τι γνωρίζουμε για τον δράστη

Ο ύποπτος δράστης σημαδεύει με ημιαυτόματο όπλο. Androscoggin County Sheriff’s Office via Facebook/Handout via REUTERS

Η διοίκηση του Στρατού τον παρέπεμψε σε στρατιωτικό νοσοκομείο και πέρασε μερικές εβδομάδες υπό αξιολόγηση

Ο 40χρονος Ρόμπερτ Καρντ, ο βασικός ύποπτος για το μακελειό στο Μέιν, άρχισε να κάνει δηλώσεις ότι άκουγε φωνές και ήθελε να πληγώσει συναδέλφους του ενώ υπηρετούσε σε στρατιωτική βάση το περασμένο καλοκαίρι. Αναγκάστηκε μάλιστα να περάσει μερικές εβδομάδες σε ψυχιατρική κλινική νοσοκομείου, όπως έχουν γνωστοποιήσει οι αρχές.

Ωστόσο, ένας συγγενής του υπόπτου και δύο πρώην συνάδελφοί του στον Στρατό δήλωσαν στο CNN ότι δεν γνώριζαν ότι είχε μακροχρόνιο ιστορικό προβλημάτων ψυχικής υγείας. Ένας πρώην συνάδελφος τον θυμόταν ως επιδέξιο υπαίθριο σκοπευτή, από τους καλύτερους στη μονάδα του.

Έκανε τις ανησυχητικές του δηλώσεις ενώ βρισκόταν στο εκπαιδευτικό κέντρο Camp Smith στη Νέα Υόρκη. Η διοίκησή του τον παρέπεμψε σε στρατιωτικό νοσοκομείο και πέρασε μερικές εβδομάδες υπό αξιολόγηση, είπαν.

Το περιστατικό που χτύπησε καμπανάκι

Τον Ιούλιο, αξιωματούχοι του Στρατού ανέφεραν ότι «συμπεριφέρεται μανιωδώς» και μεταφέρθηκε στο κοντινό Κοινοτικό Νοσοκομείο Στρατιωτικών Κέλερ στη Στρατιωτική Ακαδημία των Ηνωμένων Πολιτειών για «ιατρική αξιολόγηση», όπως δήλωσε στο CNN ένας εκπρόσωπος της Εθνικής Φρουράς.

«Από ανησυχία για την ασφάλειά του, η μονάδα ζήτησε να επικοινωνήσουν με την αστυνομία», είπε στο CNN συνταγματάρχης Ρίτσαρντ Γκόλεντενμπεργκ. Η αστυνομία της Πολιτείας της Νέας Υόρκης ανταποκρίθηκε και τον μετέφερε στο νοσοκομείο.

Ο 40χρονος Καρντ απείλησε επίσης να πυροβολήσει μια βάση της Εθνοφρουράς στο Μέιν, είπαν προηγουμένως στο CNN αξιωματούχοι της επιβολής του νόμου.

Η κουνιάδα του Καρντ, Κέιτι Ο’ Νιλ, είπε σε μια σύντομη συνομιλία με το CNN την Πέμπτη ότι δεν έχει μακρά ιστορία ψυχολογικών προβλημάτων.