Skip to main content

Πέθανε σε ηλικία 68 ετών ο πρώην πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ

REUTERS/Damir Sagolj/File Photo

Ο πρώην πρωθυπουργός, που υπηρέτησε για μια δεκαετία υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, πέθανε από ανακοπή καρδιάς

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε από ανακοπή καρδιάς, ο πρώην πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, μεταδίδουν κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Λι Κετσιάνγκ «ο οποίος ξεκουραζόταν στη Σαγκάη τις τελευταίες ημέρες, υπέστη καρδιακή ανακοπή την 26η Οκτωβρίου και μετά την αποτυχία των εντατικών προσπαθειών (των γιατρών) να τον επαναφέρουν πέθανε (…) δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 27ης Οκτωβρίου», μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

REUTERS/Damir Sagolj/File Photo

Ο πρώην πρωθυπουργός υπηρέτησε για μια δεκαετία υπό τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, από το 2013 ωσότου έπαψε να είναι ο επικεφαλής της κυβέρνησής του τον Μάρτιο.

Οικονομολόγος με σπουδές στο περίβλεπτο πανεπιστήμιο του Πεκίνου θεωρείτο για καιρό από τους κυριότερους διεκδικητές της ηγεσίας του Κ.Κ. Κίνας, όμως τα τελευταία χρόνια παραμεριζόταν ολοένα περισσότερο από τον πρόεδρο Σι.

Το 2020, είχε προκαλέσει αίσθηση όταν επισήμανε πως πάνω από 600 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα έχουν μηνιαίο εισόδημα μικρότερο από 140 δολάρια, πυροδοτώντας έντονο διάλογο για τα προβλήματα της φτώχειας και των ανισοτήτων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters