Skip to main content

Πυρκαγιές: Η χώρα παραδομένη στο έλεος του πύρινου εφιάλτη για μια εβδομάδα – Ακόμη ένα δύσκολο 3ημερο μπροστά μας

REUTERS/Stelios Misinas

Καύσωνας και μελτέμια δημιούργησαν εκρηκτικό συνδυασμό. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένα, χάθηκαν περιουσίες. Η εικόνα από όλα τα μέτωπα

Εφιαλτική η εβδομάδα από τη Δευτέρα που ξέσπασε η φωτιά στον Νέο Κουβαρά. Συνολικά με τις πυρκαγιές σε Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Κορινθία και βέβαια τη Ρόδο κάηκαν περίπου 200.000 στρέμματα γης μόνο αυτήν την εβδομάδα. Οι αρχές σημαίνουν καμπανάκι για ένα «πολύ δύσκολο τριήμερο» μπροστά μας, λόγω του καύσωνα και των ισχυρών ανέμων. Ανακοινώθηκαν 13 μέτρα στήριξης για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. 

(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Από αυτά 150.000 στρέμματα κάηκαν μόνο στην Αττική, η οποία έχει μείνει πλέον με ελάχιστο πράσινο, 30.000 στη Ρόδο και 15.000 στο Λουτράκι.

Χάθηκαν πράσινο, περιουσίες, ενώ ακολουθήθηκε η τακτική των εκκενώσεων σε όλες τις περιπτώσεις. Σε επιφυλακή τέθηκαν και το λιμενικό και πλωτά μέσα.

REUTERS/Fedja Grulovic
Aris Oikonomou / SOOC
Stringer / SOOC

Έκλεισαν η Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου, δύο έξοδοι της Αττικής Οδού και η παλαιά Ε.Ο. Αθηνών-Θηβών.

Οι κάτοικοι απελπισμένοι είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη, ενώ αρκετοί διαμαρτύρονταν για ολιγωρία και καθυστέρηση στην παρέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων. Άλλωστε και ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, κ. Αρτοποιός, τόνισε πως οι ισχυροί άνεμοι και η πολύ κακή ορατότητα λόγω του καπνού, σε περιπτώσεις, δυσκόλευαν το έργο των εναέριων μέσων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής μαζί με τους εθελοντές και τη διεθνή συνδρομή, έδωσαν πραγματική μάχη τη νύχτα στα μέτωπα της Δυτικής Αττικής, τη Λακωνία και τη Ρόδο. Η χώρα θυμίζει σήμερα καμίνι και οι υψηλές θερμοκρασίες πυροδοτούν φόβους για αναζωπύρωση των πύρινων μετώπων ή και εκδήλωση νέων πυρκαγιών.

Πρώτο μελτέμι, πρώτη μεγάλη φωτιά

Το μεσημέρι της Δευτέρας, και ενώ το μελτέμι ήταν ήδη ισχυρό, ξεκίνησε ο φετινός «Γολγοθάς» της χώρας με της πυρκαγιές. Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Κουβαρά Αττικής έκαψε γη 12 χιλιομέτρων μέσα σε δύο ώρες, όπως ενημέρωσε, η Πυροσβεστική και έφτασε μέχρι τη Σαρωνίδα και την Ανάβυσσο.

REUTERS/Stelios Misinas
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME
Aris Oikonomou / SOOC
ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ/ΑΠΕ-ΜΠΕ
Aris Oikonomou / SOOC

Σε 34.724 στρέμματα υπολογίζεται η έκταση που επλήγη από την πυρκαγιά που ξέσπασε προχθές στον Νέο Κουβαρά και επεκτάθηκε σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής (Λαγονήσι, Σαρωνίδα, Ανάβυσσο). Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την καταγραφή που έκανε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του δορυφόρου της, η οποία ενεργοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα, Βασίλη Παπαγεωργίου, προκειμένου να γίνει η ακριβής αποτίμηση της κατεστραμμένης περιοχής.

Εκτός ελέγχου σε ελάχιστο χρόνο η φωτιά στα Δερβενοχώρια

Η κατάσταση στα Δερβενοχώρια φαινόταν εξ αρχής πολύ σοβαρή, όταν ξέσπασε η φωτιά τη Δευτέρα το απόγευμα. Εξαιτίας των συνεχών αλλαγών στην κατεύθυνση του ανέμου και στα μποφόρ, γρήγορα η πυρκαγιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, και διαφορετικές εστίες δημιουργήθηκαν τόσο στους οικισμούς γύρω από αλλά και στη Μάνδρα, όσο και προς την Οινόη, ενώ εκφράζονταν φόβοι μήπως η φωτιά πάει και στον Δρυμό της Πάρνηθας.

Η φωτιά πήρε τεράστιες διαστάσεις σε χρόνο μηδέν. Σε οποιοδήποτε μέτωπο επιχειρούσαν οι δυνάμεις, αυτό φούντωνε αμέσως και η αλλαγή της φοράς του ανέμου δημιουργούσε συνεχώς νέες εστίες.

Stringer / SOOC
Intime News/Γιάννης Λιάκος

Στη Δυτική Αττική επιχειρούν 300 πυροσβέστες με 120 οχήματα, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να επιχειρούν 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Δραματικές στιγμές στο Λουτράκι 

Τεράστιες είναι οι ζημιές στο Λουτράκι, ενώ αγωνιώδεις και δραματικές εικόνες εκτυλίχθηκαν διπλά στα διυλιστήρια, καθώς η φωτιά έφτασε μέχρι εκεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: naftemporiki.gr

Μάλιστα ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες και να γίνει διαχείριση των ζημιών και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την πυρκαγιά.

(EUROKINISSI)
(EUROKINISSI)

Περισσότερα από 15.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα μισά καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα άλλα μισά δασικές εκτάσεις, έχουν καεί σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στο Λουτράκι, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης.

Έχουν καεί επίσης 40 σπίτια.

Η φωτιά το βράδυ της Τρίτης έφτασε μόλις 1,5 χλμ. από τα διυλιστήρια Κορίνθου. Οι κάτοικοι της Νέας Περάμου κλήθηκαν να είναι σε επιφυλακή, σε περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Συνεχείς αναζωπυρώσεις στη Ρόδο

Έντονη ανησυχία εξακολουθεί να επικρατεί στη Ρόδο, όπου η φωτιά καίει δασική έκταση σε δύσβατη περιοχή, γεγονός που καθιστά δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν σε όλα τα μέτωπα και τα εναέρια μέσα, συνδράμοντας με τη σειρά τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

(ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ /EUROKINISSI)
(ΑΡΓΥΡΗΣ ΜΑΝΤΙΚΟΣ /EUROKINISSI)

Η φωτιά εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης, μεταξύ των χωριών Απόλλωνα και Λάερμα. Σημειώνεται ότι ακολούθησαν εκκενώσεις οικισμών, αλλά και ξενοδοχειακών μονάδων.

Ο απολογισμός από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Δεκάδες κατοικίες καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με τη γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, κλιμάκια της οποίας έχουν ολοκληρώσει την πρώτη φάση αυτοψιών και καταγραφής των ζημιών στους Δήμους Σαρωνικού, Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, Μεγαρέων και Μάνδρας – Ειδυλλίας. Οι αυτοψίες συνεχίζονται και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, καθώς έχουν καταγραφεί και άλλα αιτήματα.

Συνολικά, 60 κατοικίες είναι πλήρως κατεστραμμένες (κόκκινες), 48 χαρακτηρίστηκαν προσωρινά ακατάλληλες να κατοικηθούν (κίτρινες) και έως ότου επισκευαστούν και 43 χρειάζονται μικρές επισκευές (πράσινες).

Η καταγραφή των ζημιών σε επιχειρήσεις, με τη συνεργασία της Πολιτικής Προστασίας με τις περιφέρειες και τους δήμους είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αυτοψιών από τα 24 κλιμάκια, εντοπίστηκαν ανά δήμο τα εξής:

Δήμος Σαρωνικού

Συνολικά έχουν καταγραφεί ζημιές σε 51 κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους κ.λπ.

Εξ αυτών: 

17 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»)
17 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»)
17 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων

Συνολικά έχουν καταγραφεί ζημιές σε 74 κτίσματα.

Εξ αυτών 

32 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»)
23 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»)
19 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).
Συνεχίζονται οι αυτοψίες σε άλλα τέσσερα κτίρια.

Aris Oikonomou / SOOC
Aris Oikonomou / SOOC

Δήμος Μεγαρέων

Συνολικά έχουν καταγραφεί ζημιές σε 6 κτίσματα.

Εξ αυτών

3 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»)
1 χαρακτηρίζεται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστεί – ακατάλληλο για χρήση («κίτρινο»)
2 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).

Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας

Συνολικά έχουν καταγραφεί ζημιές σε 20 κτίσματα

Εξ αυτών:

8 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινο»)
7 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά – μέχρι να επισκευαστούν – ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»)
5 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών («πράσινα»).
Επιπλέον διαπιστώθηκαν βλάβες σε τρεις επαγγελματικούς χώρους, αλλά δεν επιτράπηκε η πρόσβαση.

Menelaos Myrillas / SOOC

Διαβάστε ακόμη

Πυρκαγιές: 13 μέτρα για τη στήριξη των πυρόπληκτων ανακοίνωσε η κυβέρνηση