Skip to main content

Ελλάκτωρ: Με αυξημένο μερίδιο στο μ/κ η Reggeborgh

Της Τέτης Ηγουμενίδη
 [email protected]

Με τη Reggeborgh να ελέγχει πλέον 46,15% του μετοχικού της κεφαλαίου η Ελλάκτωρ προχωρά στην επαναγορά του ομολόγου των 670 εκατ. και στην ολοκλήρωση της συμφωνίας με MotorOil για την απόσχιση των ΑΠΕ.

Τη δημόσια πρόταση της ολλανδικής εταιρείας (η περίοδος αποδοχής έληξε χθες) αποδέχθηκαν 1.083 μέτοχοι προσφέροντας συνολικά 54.404.755 μετοχές, οι οποίες αντιστοιχούν σε 15,63% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου.

Η Reggeborgh επενδύει στην Ελλάκτωρ μέσω της δημόσιας πρότασης 95,2 εκατ. ευρώ (1,75 ευρώ ήταν η τιμή ανά μετοχή).

Ο κατασκευαστικός Όμιλος μέχρι το τέλος του έτους θα έχει αποπληρώσει το ακριβό ομολογιακό δάνειο των 670 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 6,37% ξεκινώντας τη διαδικασία με τους ομολογιούχους τον Σεπτέμβριο.

Μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και η απόσχιση του κλάδου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με την πώληση του 75% της προς ίδρυση νέας εταιρείας στην MotorOil του Ομίλου Βαρδινογιάννη η οποία όπως είναι γνωστό ελέγχει το 29,87% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ.

Η αξία της νέας εταιρείας (enterprise value) συμφωνήθηκε σε 1 δις. ευρώ. Με άλλα λόγια στα ταμεία της Ελλάκτωρ θα μπουν περί τα 750 εκατ. ευρώ καθώς θα διατηρήσει το 25% της εταιρείας ΑΠΕ.

Με τη λήξη χθες της προαιρετικής δημόσιας προσφοράς για την εξαγορά μετοχών της Ελλάκτωρ η ολλανδική Reggeborgh και η εταιρεία του Ομίλου Βαρδινογιάννη ελέγχουν περίπου το 76% του κατασκευαστικού Ομίλου.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ αναμένεται να παρουσιάσει το νέο στρατηγικό πλάνο για τον Όμιλο το τελευταίο τρίμηνο του 2022 με τις βασικές κατευθύνσεις να είναι οι εξής:

Στις κατασκευές αποδέσμευση από ορισμένες μη κερδοφόρες διεθνείς δραστηριότητες και εστίαση της προσοχής στις αγορές όπου η εταιρεία έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην εκτέλεση έργων.  

Στις παραχωρήσεις επιλεκτική και στοχευμένη συμμετοχή σε νέα κερδοφόρα έργα και σε υφιστάμενα έργα που θα επαναπαραχωρηθούν.

Επέκταση των τομέων ακινήτων και περιβάλλοντος σε νέα έργα (συμπεριλαμβανομένων των υφιστάμενων δικαιωμάτων ανάπτυξης).

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο της δημοσίας πρότασης που ολοκληρώθηκε, καθώς η Ελλάκτωρ αναμένεται να μηδενίσει σχεδόν τις οφειλές της μετά τη σχεδιαζόμενη πώληση του 75% του τμήματος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η Reggeborgh θεωρεί ότι ειδικά η κεφαλαιακή διάρθρωση της Άκτωρ Παραχωρήσεις, της Ηλέκτωρ και της Reds  ενδέχεται να χρειαστεί να αναθεωρηθεί, ενώ τα υφιστάμενα σχέδια για την Άκτωρ δεν αναμένεται να μεταβληθούν σημαντικά.

Στο μεταξύ χθες η Ελλάκτωρ δημοσιοποίησε την Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2021. Στα σημαντικότερα αποτελέσματα για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας και την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας στις δραστηριότητες του Ομίλου σημειώνονται οι μειωμένες κατά 8% εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHGs) σε σχέση με το 2020, η συμβολή στην αποτροπή εκπομπών ύψους 2,7 εκ. τόνων ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2 eq.) μέσω της παραγωγής 1.380 GWh ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και η διαχείριση συνολικά 925 εκ. τόνων αποβλήτων από τις αντίστοιχες μονάδες επεξεργασίας στις οποίες συμμετέχουν οι εταιρείες του κλάδου Περιβάλλοντος.