Έκκληση για ασφαλέστερο ψηφιακό κόσμο

H Unicef ζητάει αύξηση της πρόσβασης προς όφελος μειονεκτούντων παιδιών
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 17:33
UPD:15/12/2017 10:07
SHUTTERSTOCK

Προστασία από τους ψηφιακούς κινδύνους και προσβασιμότητα σε ασφαλές διαδίκτυο ζητά για τα παιδιά η Unicef, σε μια έκθεση που δημοσίευσε (στις 11 Δεκεμβρίου, με την ευκαιρία της Ημέρας του Παιδιού και των γενεθλίων του οργανισμού). Ειδικότερα, παρά την εκτεταμένη χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά -ένας στους τρεις χρήστες του Διαδικτύου παγκοσμίως είναι παιδί- δεν γίνεται τίποτε για να προστατευθούν από τους κινδύνους του ψηφιακού κόσμου και ν’ αυξήσουν την πρόσβασή τους σε ασφαλές διαδικτυακό περιεχόμενο.

Περίπου το ένα τρίτο της νεολαίας στον κόσμο -346 εκατομμύρια- δεν έχει δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, κάτι που επιδεινώνει τις ανισότητες και μειώνει την ικανότητα των παιδιών να συμμετέχουν σε μια αυξανόμενη ψηφιακή οικονομία.

Οι νέοι είναι η πιο συνδεδεμένη ηλικιακή ομάδα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 71% είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, σε σύγκριση με το 48% του συνολικού πληθυσμού. Οι αφρικανικές νεολαίες είναι οι λιγότερο συνδεδεμένες, με περίπου 3 στους 5 νέους εκτός σύνδεσης, σε σύγκριση με μόλις 1 στους 25 στην Ευρώπη. 

Επίσης περίπου το 56% όλων των ιστότοπων είναι στα αγγλικά και πολλά παιδιά δεν μπορούν να βρουν περιεχόμενο που να καταλαβαίνουν ή που να είναι πολιτιστικά σχετικό.

Η έκθεση «Η Κατάσταση των Παιδιών στον Κόσμο 2017: Τα παιδιά σε έναν ψηφιακό κόσμο» παρουσιάζει την πρώτη ολοκληρωμένη ματιά της Unicef στους διάφορους τρόπους με τους οποίους η ψηφιακή τεχνολογία επηρεάζει τη ζωή των παιδιών, εντοπίζοντας τις ευκαιρίες, καθώς και τους κινδύνους που υπάρχουν. Υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις και ο ιδιωτικός τομέας δεν έχουν ακολουθήσει τον ρυθμό των αλλαγών, εκθέτοντας τα παιδιά σε νέους κινδύνους.

Η έκθεση εξετάζει τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία στα πιο μειονεκτούντα παιδιά, όπως η αύξηση της πρόσβασής τους στην πληροφόρηση, η οικοδόμηση δεξιοτήτων για τον ψηφιακό χώρο εργασίας και η παροχή μιας πλατφόρμας για τη σύνδεση και επικοινωνία των απόψεών τους.

Αλλά η έκθεση δείχνει ότι εκατομμύρια παιδιά μένουν πίσω. 

Το διαδίκτυο κάνει επίσης πιο ευάλωτα τα παιδιά σε κινδύνους και ζημιές, συμπεριλαμβανομένης της κατάχρησης των προσωπικών τους δεδομένων, της πρόσβασης σε επιβλαβές περιεχόμενο και του ηλεκτρονικού εκφοβισμού. Η πανταχού παρουσία των φορητών συσκευών, σύμφωνα με την έκθεση, έχει κάνει τη διαδικτυακή πρόσβαση για πολλά παιδιά λιγότερο ελεγχόμενη - και ενδεχομένως πιο επικίνδυνη.

Και ψηφιακά δίκτυα, όπως το Dark Web και τα κρυπτονομίσματα (cryptocurrencies), επιτρέπουν τις χειρότερες μορφές εκμετάλλευσης και κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της διακίνησης και σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε απευθείας σύνδεση.

Περισσότερες από 9 στις 10 αναγνωρισμένες σε παγκόσμιο επίπεδο διευθύνσεις URL για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών φιλοξενούνται σε πέντε χώρες - τον Καναδά, τη Γαλλία, τις Κάτω Χώρες, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μόνο η συλλογική δράση -από τις κυβερνήσεις, τον ιδιωτικό τομέα, τις οργανώσεις για τα παιδιά, τον ακαδημαϊκό κόσμο, τις οικογένειες και τα ίδια τα παιδιά- μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του ψηφιακού πεδίου δράσης και να καταστήσει το διαδίκτυο ασφαλέστερο και πιο προσιτό για τα παιδιά.

Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα ← → για να πλοηγηθείτε
διαβάστε επίσης

    ΑΦΙΕΡΩΜΑ Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη