Μεγαλώνοντας επέρχονται αλλαγές στο δέρμα, στις αρθρώσεις, στο μεταβολισμό, στα εσωτερικά όργανα, στη σεξουαλική ζωή, στη φυσική και πνευματική λειτουργικότητα που συνδέονται με τη διαδικασία της γήρανσης. Παράλληλα με την πάροδο της ηλικίας εμφανίζονται ή επιδεινώνονται διάφορες ασθένειες που προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ατομική όσο και στη δημόσια υγεία. Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά με τον αγγλικό όρο «Αgeing».
Ως ιατρικός όρος, το «Αgeing» αναφέρεται στις αλλαγές και τις επιβαρύνσεις που προκαλούνται με την πάροδο της ηλικίας. Περιλαμβάνει πολλούς θεματικούς τομείς, όπως η φλεγμονή, η αυτοανοσία, ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, οι ρευματικές παθήσεις, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, οι αλλαγές στον μεταβολισμό, οι διαταραχές στον οστικό μεταβολισμό και τα κατάγματα, οι δερματικές αλλαγές, η ορμονική και νευρολογική έκπτωση, οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες, οι ψυχικές επιβαρύνσεις, η δίαιτα και η διατροφή, οι βιοδείκτες, η λειτουργική και συμπληρωματική ιατρική.
Η γήρανση του πληθυσμού καθιστά το «Αgeing» ένα επιστημονικό και κοινωνικό πρόβλημα αιχμής. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιστημονική Εταιρεία για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ) διαμορφώνει ένα πενταετές σχέδιο δράσης 2017 – 2022 για τα προβλήματα της ηλικιακής μετάβασης, τόσο σε ατομικό επίπεδο όσο και στις διάφορες ομάδες χρονίως πασχόντων αλλά και στο γενικό πληθυσμό.
Ο πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ Παναγιώτης Τρόντζας επεσήμανε ότι στόχοι του σχεδίου δράσης είναι η βελτίωση της προσωπικής υγείας και ευεξίας με την πάροδο της ηλικίας, η ομαλή μετάβαση των χρονίως πασχόντων στην επόμενη ηλικιακή ομάδα και η προσαρμογή της δημόσιας υγείας στις απαιτήσεις που προκαλεί το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τον κ. Τρόντζα, οι επιβαρύνσεις που παρατηρούνται με την πάροδο της ηλικίας σε ορισμένες περιπτώσεις ταυτίζονται με τη γήρανση (όπως οι αλλαγές στο δέρμα), σε άλλες λιγότερο (καρκίνος, αλλαγές στο μεταβολικό προφίλ, καρδιαγγειακός κίνδυνος, σεξουαλικές δυσλειτουργίες), ενώ σε άλλες σχεδόν καθόλου (φλεγμονή, αυτοανοσία, διατροφικές ιδιαιτερότητες κάθε ηλικιακής ομάδας κ.λπ.).
Ο πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ διευκρίνισε ότι -εκτός από την ιατρική- το «Αgeing» περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η οικονομική και κοινωνική διάσταση που προκαλεί η γήρανση, καθώς και τα αδιέξοδα που δημιουργούνται στα συστήματα υγείας και τις κοινωνικές παροχές.
Ο κ. Τρόντζας τόνισε πως η ΕΠΕΜΥ επενδύει στη διεταιρικότητα, στις συνέργειες των ιατρικών ειδικοτήτων, καθώς και στη συνεργασία με τις άλλες συναφείς επιστημονικές εταιρείες, τις ενώσεις ασθενών και άλλους ενδιαφερόμενους. Η συμμετοχή στις δράσεις για το «Αgeing» είναι ελεύθερη σε κάθε άτομο ή συλλογικότητα.
Για το 2018, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΕΜΥ σχεδιάζει εκστρατεία με τίτλο: «ΜΕΓΑΛΩΝΟΝΤΑΣ – Η ηλικιακή μετάβαση», η οποία πρόκειται να περιλάβει δράσεις:
- Συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης
- Εκπαίδευσης άλλων επαγγελματιών υγείας
- Επιδημιολογικής έρευνας
- Ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης του πληθυσμού
- Παρεμβάσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα social media
- Συνεργασία με άλλες επιστημονικές εταιρείες
- Πρωτοβουλίες μαζί με τις ενώσεις/συλλόγους ασθενών
- Συνέργειες με τη φαρμακοβιομηχανία
- Προτάσεις θεσμικών αλλαγών μέσω της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης
Για την υλοποίηση των στόχων της εκστρατείας θα δημιουργηθούν κοινές συνεργατικές ομάδες εργασίας, με επαγγελματίες υγείας, ασθενείς με χρόνια νοσήματα, καθώς και εξειδικευμένους επιστήμονες, με σκοπό την προώθηση στοχευμένων δράσεων εκπαίδευσης, έρευνας, ενημέρωσης και θεσμικών αλλαγών.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Τρόντζας, τελικός στόχος είναι η ανταπόκριση σε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής, τόσο στο επίπεδο της προσωπικής υγείας και ευεξίας, όσο και στο επίπεδο της κοινωνικής μέριμνας και συνοχής που προκαλεί το φαινόμενο της γήρανσης του πληθυσμού.