Skip to main content

Η τεχνητή νοημοσύνη, όπλο στη μάχη με το Πάρκινσον

Από την έρευνα και τις κλινικές δοκιμές έως τη διάθεση στην αγορά, ο κ. Νίκος Μόσχος μας αναλύει πώς η τεχνητή νοημοσύνη, οι φορετές συσκευές, το Internet of Medical Things και το Tele-Health συμβάλλουν στην αντιμετώπιση κινητικών διαταραχών και πώς επιδρούν στη ζωή των ασθενών.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το οικοσύστημα της νέας επιχειρηματικότητας στη χώρα μας επιδεικνύει αξιοζήλευτα βήματα προόδου σε ό,τι αφορά το πλήθος των νέων επιχειρήσεων, αλλά και το εύρος των δραστηριοτήτων. Μέσα από νέα funds, συγχρηματοδοτούμενα από ιδιωτικά κεφάλαια και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσα από διαγωνισμούς καινοτομίας όπως είναι το Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας, το Egg της Eurobank ή το Envolve της Libra Capital, αλλά και με απευθείας χρηματοδότηση από το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο πλαίσιο του Ερευνώ Καινοτομώ, του ΕΣΠΑ και του πιο πρόσφατου Elevate, φαίνεται ότι κάτι αλλάζει. Στο πλαίσιο του αφιερώματος στην ΥΓΕΙΑ της «Ν», αλλά και στο πνεύμα των ημερών, μιλήσαμε με έναν από τους Ιδρυτές της PD Neurotechnology®, μίας εταιρείας υψηλής καινοτομίας με έδρα στα Γιάννενα που δραστηριοποιείται στον τομέα των Ιατρικών Συσκευών και ειδικότερα στην παρακολούθηση εξ αποστάσεως ασθενών με κινητικές διαταραχές, όπως είναι η νόσος του Πάρκινσον.

Κύριε Μόσχο, είστε ο επιχειρησιακός διευθυντής της PD Neurotechnology®. Μπορείτε με λίγα λόγια να μας περιγράψετε τι κάνει την εταιρεία ξεχωριστή;

«Η PD Neurotechnology Ltd είναι μία βραβευμένη εταιρεία ιατροτεχνολογικών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, η οποία ιδρύθηκε το 2015 στο Λονδίνο. Τα τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης, Παραγωγής, Υποστήριξης, Κλινικών Δοκιμών, Αποθήκευσης και Διανομής βρίσκονται στα Ιωάννινα, ενώ τα τμήματα Πωλήσεων και Μάρκετινγκ βρίσκονται στην Αθήνα. Η εταιρεία είναι πιστοποιημένη με ISO 9001:2015, ISO 27001:2013 και ISO 13485:2016 από την DQS MED Γερμανίας, ενώ το πρώτο της προϊόν, το PDMonitor®, έχει πιστοποίηση CE Mark, Class IIa, από τον Ιούνιο του 2019.

Για μένα, λοιπόν, τα σημεία ενδιαφέροντος είναι τρία.

Πρώτον, μετά από πολλά χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, μία πραγματικά καινοτόμος τεχνολογία που αναπτύχθηκε στα Ιωάννινα μπορεί να δώσει λύσεις σε ασθενείς με Πάρκινσον, σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο. Έλληνες μηχανικοί και Έλληνες ιατροί από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Φωτιάδη και Κονιτσίωτη, δημιούργησαν το PDMonitor®, το οποίο αξιολογείται από κορυφαίους επιστήμονες σε χώρες του εξωτερικού ως η πιο σημαντική ανακάλυψη για την αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον μετά τη levodopa.

Δεύτερον, ζούμε μία εποχή όπου η ψηφιακή υγεία αποκτά διαρκώς μεγαλύτερη σημασία, ιδιαίτερα για την παρακολούθηση ασθενών με χρόνιες παθήσεις. Η απόσταση, η αδυναμία ηλικιωμένων να μετακινηθούν, η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, η συστηματική παρακολούθηση αυτών των ασθενών, αλλά και οι περιορισμοί που επιβάλλονται από την πανδημία είναι μερικοί από τους λόγους που έχουν ενισχύσει τη χρήση ψηφιακών μέσων στον τομέα της υγείας. Συνεπώς, οι τεχνολογίες που αναπτύσσει η εταιρεία μας, με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, τις φορητές συσκευές, το Internet of Medical Things και το Tele-Health, και ειδικά το PDMonitor®, που τα ενσωματώνει όλα, είναι πιο επίκαιρες από ποτέ.

Τρίτον, η PDNeurotechnology® αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα καινοτόμου, εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας για την Ελλάδα, και μάλιστα σε έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό τομέα παγκοσμίως, όπως είναι αυτός της ιατρικής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης. Επιβεβαιώνει την καταλυτική επίδραση του νεότευκτου οικοσυστήματος της επιχειρηματικότητας στην καινοτομία, την εξωστρέφεια και την οικονομική πρόοδο με στόχο, πέρα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας».

Ας περάσουμε στην ίδια την τεχνολογία και την επίδρασή της στη ζωή των ασθενών με νόσο του Πάρκινσον. Μπορείτε να μας περιγράψετε το PDMonitor® και πώς λειτουργεί;

«Το PDMonitor® είναι ένα καινοτόμο, φορετό, μη επεμβατικό σύστημα το οποίο δημιουργήθηκε με στόχο την επίτευξη συνεχούς και αντικειμενικής παρακολούθησης ασθενών που πάσχουν από τη νόσο του Πάρκινσον. Η ιατρική συσκευή PDMonitor®είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και ανάπτυξης και έχει πιστοποιηθεί με CE mark, Class IIa. Μέσω  της χρήσης φορέσιμων αισθητήρων (Wearables), τεχνητής νοημοσύνης (Artificial Intelligence) και ανάλυσης μεγάλων σειρών δεδομένων (Big Data analysis), παρακολουθούνται τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον σε κάθε στάδιο, κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων του ασθενούς. Η ανάλυση των συμπτωμάτων συμπληρώνεται με επιπλέον πληροφορίες που αφορούν τον τρόπο ζωής του ασθενούς καθώς και την τήρηση της φαρμακευτικής του αγωγής. Η λειτουργία του επιτυγχάνεται μέσω μίας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα (Mobile app) και ενός διαδικτυακού εργαλείου για ιατρούς (Physician Tool) προκειμένου να διασφαλίζεται η επικοινωνία μεταξύ ασθενούς, ιατρού και φροντιστή και να διευκολύνεται η λήψη κλινικών αποφάσεων με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Με το PDMonitor® γίνονται πράξη βασικές αρχές του mHealth (mobile Health), όπως είναι η διασυνδεσιμότητα, η διάχυση της πληροφορίας, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας στα κλινικά πρωτόκολλα, η ιατρική βασισμένη σε κλινικά αποτελέσματα, η αξιοποίηση της γνώσης για τη λήψη αποφάσεων και η συμμετοχή του ίδιου του ασθενή στη θεραπεία του. Επιπλέον, διεπιστημονική ομάδα μπορεί να συμμετέχει στη θεραπεία, αποτελούμενηαπό θεράποντα ιατρό, φροντιστή, ειδικό νοσηλευτή, φυσικοθεραπευτή, διαιτολόγο, εργοθεραπευτή και κοινωνικό λειτουργό, με στόχο την έγκαιρη, προληπτική, εξατομικευμένη και συμμετοχική αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον, από όλο το οικοσύστημα γύρω από τον ασθενή».

Για να κλείσουμε, θα ήθελα να διευκρινίσουμε ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης του PDMonitor®; Πώς συμβάλλει στην αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον;

«Η νόσος του Πάρκινσον επηρεάζει περίπου 7-10 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά και ίσως να διπλασιασθεί μέχρι το 2030. Στην Ελλάδα έχουμε περίπου 22.000 ασθενείς. Δυστυχώς, είναι μία δύσκολη ασθένεια στην παρακολούθηση και στην αντιμετώπιση, όχι τόσο στα πρώιμα στάδια, αλλά στα πιο προχωρημένα, όπου ο/η ασθενής βιώνει μία σημαντική επιδείνωση της ποιότητας ζωής. Αξίζει να αναφερθεί πως η φαρμακευτική αγωγή της νόσου του Πάρκινσον αποσκοπεί στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και όχι στη θεραπεία της νόσου. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον οι οποίοι παρακολουθούνται από ιατρό ειδικό στις κινητικές διαταραχές, παρουσιάζουν βελτιωμένα αποτελέσματα υγείας, διατηρούν καλύτερους δείκτες ποιότητας ζωής και εμφανίζουν υψηλότερους δείκτες ικανοποίησης. Ωστόσο, οι εξειδικευμένοι ιατροί δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών των ατόμων αυτών. Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις οι ασθενείς παρέχουν πληροφορίες στους ιατρούς τους μία φορά μόνο το εξάμηνο ή ακόμα πιο σπάνια, ενώ ασθενείς οι οποίοι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου του Πάρκινσον ενδέχεται να υποφέρουν από γνωσιακές εκπτώσεις, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ποιότητα της επικοινωνίας μεταξύ των ασθενών και του θεράποντος ιατρού τους.

Το PDMonitor® βοηθά τον ιατρό να είναι διαρκώς ενημερωμένος για την εξέλιξη της κατάστασης του ασθενούς δίνοντάς του αντικειμενικές πληροφορίες ώστε να μπορεί να ρυθμίσει το θεραπευτικό σχήμα του ασθενούς. Τυχόν αλλαγές γίνονται έγκαιρα αντιληπτές, διευκολύνοντας σημαντικά τη διαρκή σταδιοποίηση της νόσου από τον ιατρό, χωρίς να χάνεται πολύτιμος, ποιοτικός χρόνος για τον/την ασθενή.  Από την άλλη, μέσω του PDMonitor®, ο/η ασθενής μπορεί να συζητά με τον ιατρό βάσει πραγματικών δεδομένων και όχι υποθέσεων για τα κινητικά και τα μη κινητικά του συμπτώματα και τις διακυμάνσεις τους. Αυτός και ο φροντιστής του, στο σπίτι, αλλά και η ευρύτερη οικογένεια, συμμετέχουν στη διαχείριση της νόσου και διευκολύνουν τη συνεχή παρακολούθησή του από τον ιατρό».

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν το site: www.pdneurotechnology.com