Skip to main content

KPMG: Επενδύουμε σταθερά στους ανθρώπους μας

Η απρόβλεπτη πανδημία του κορωνοϊού έφερε στην επιφάνεια πολλά παραδείγματα εταιρειών οι οποίες σε σύντομο χρονικό διάστημα κλήθηκαν να προσαρμοστούν σε μια νέα καθημερινότητα με στόχο να κρατήσουν τον ίδιο ρυθμό παραγωγικότητας, να ανταπεξέλθουν στη νέα αυτή πρόκληση με τις υποδομές που διαθέτουν και παράλληλα να στηρίξουν ψυχολογικά το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Όταν μιλάμε για Βιώσιμη Ανάπτυξη δεν μπορούμε να παραβλέπουμε την ευημερία και ευεξία των ανθρώπων που εργάζονται σε έναν οργανισμό, καθώς οι στόχοι που έχουν θεσπιστεί από τον ΟΗΕ μπορεί να απαντούν στη λύση προβλημάτων μεγαλύτερης κλίμακας, αλλά αυτή καθίσταται αδύνατη, εάν πρώτα δε φροντίζουμε τα «του οίκου μας».

Στις σύγχρονες κοινωνίες τα σωματικά νοσήματα μπορεί να έχουν τα μέσα να αντιμετωπιστούν, όμως σύμφωνα με μελέτες σημειώνεται έξαρση στα ψυχικά νοσήματα όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές κα. και είναι επιστημονικώς αποδεδειγμένο ότι το άγχος έχει αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Σε περίοδο πανδημίας ίσως φαίνεται ειρωνικό να συζητάμε για την ευεξία. Και όμως αυτή την περίοδο είναι σημαντικότερη από ποτέ η προσοχή που χρειάζεται να δώσει μια εταιρεία στην ψυχολογική στήριξη των εργαζομένων της. Στο πλαίσιο αυτό η KPMG στην Ελλάδα πρόσφερε δωρεάν δυνατότητα 24ωρης ψυχολογικής υποστήριξης σε όλο το προσωπικό της εταιρείας σε συνεργασία με την Hellas EAP.

Εξίσου σημαντικό είναι όμως η συνέπεια και η σταθερότητα που νιώθει ένας εργαζόμενος από τις δράσεις σε βάθος χρόνου που πραγματοποιεί μία εταιρεία προς αυτόν, έναντι μεμονωμένων δράσεων, οι οποίες στοχεύουν περισσότερο στο επικοινωνιακό φαίνεσθαι αυτών, παρά στο πραγματικό αντίκτυπο.

Όλα τα ανωτέρω χαράσσουν ένα θεωρητικό πλαίσιο, το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί από την διοίκηση κάθε εταιρείας ώστε να μετατραπεί η θεωρία σε πράξη με στόχο την ευεξία των εργαζομένων της.  

Στο πλαίσιο αυτό εμείς έχουμε αναλάβει το δικό μας κομμάτι εταιρικής υπευθυνότητας από το 2016 και έχουμε εναρμονίσει την στρατηγική της ΕΚΕ με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) τοποθετώντας τους ανθρώπους μας ως έναν από τους βασικούς πυλώνες των δράσεων μας.

Έτσι, τα τελευταία 4 χρόνια, η KPMG αφιερώνει ένα μήνα κάθε χρονιάς σε δράσεις ευεξίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και έχοντας πραγματοποιήσει τις εξής ενέργειες προς τους ανθρώπους μας:

  • Δωρεάν διάθεση φρούτων και ξηρών καρπών
  • Δωρεάν συνδρομή σε γυμναστήριο και ειδικές προσφορές σε προγράμματα άθλησης
  • Διαδραστικά σεμινάρια ορθοσωμίας και face yoga
  • Πρόγραμμα pilates
  • Σεμινάριο διακοπής καπνίσματος
  • Σεμινάριο υγιεινής διατροφής
  • Διοργάνωση σεμιναρίου πρώτων βοηθειών με πιστοποίηση εκπαίδευσης

Αξίζει ωστόσο να υπογραμμιστεί ότι η εταιρεία τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στην Ελλάδα έχει τους ανθρώπους της στο επίκεντρο από την πρώτη στιγμή λειτουργίας της και επενδύει στην πρόοδο και ανάπτυξή τους, την φροντίδα, την εκπαίδευση, την ασφάλεια και την καλή ποιότητα εργασιακού περιβάλλοντος. 

Η ευεξία των ανθρώπων εν μέσω COVID-19

Στην περίοδο της πανδημίας η συζήτηση για εργασιακή ευεξία είναι εξαιρετική σημαντική. Με αφορμή τον COVID-19 οι δράσεις ευεξίας των εργαζομένων μας, δεν έπαψαν να πραγματοποιούνται, αλλά απέκτησαν μια νέα, ψηφιακή μορφή. Η ευκαιρία η οποία δόθηκε ήταν η αξιοποίηση εργαλείων τεχνολογίας, όπως η πλατφόρμα Microsoft live teams, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως μέσο να έρθουν όλοι οι εργαζόμενοι κοντά μεν, από την ασφάλεια της απομακρυσμένης εργασίας δε. Έτσι οι δράσεις ευεξίας μας μεταφέρθηκαν σε ψηφιακό περιβάλλον και με τον τίτλο Wellbeing Live Webinars σχεδιάσαμε τα εξής σεμινάρια:

Happiness… bites

O ομότιμος, Καθηγητής Ψυχιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Παύλος Σακκάς, το επιστημονικό έργο του οποίου εκτείνεται σε ποικίλους τομείς της Ψυχιατρικής, με πάνω από 100 πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε Αγγλόφωνα περιοδικά μίλησε σχετικά με τρόπους αντιμετώπισης και διαχείρισης του άγχους, με έμφαση στην δύναμη της προσαρμοστικότητας στις περιστάσεις που όλοι βιώνουμε.

Nutrition…bites

Η διατροφολόγος, με εξειδίκευση στον παιδικό διαβήτη Ελένη Κουή, απόφοιτος του τμήματος Διατροφής και Κλινικής Διαιτολογίας του King’s College London University με μεταπτυχιακό στην παιδιατρική Διαιτολογία από το University of Bristol έδωσε χρήσιμες συμβουλές για τροφές που βοηθούν το μεταβολισμό και έλυσε απορίες σχετικά με τις σωστές διατροφικές συνήθειες.

Fitness…bites

Ο γυμναστής και trainer Κωνσταντίνος Κατσαντώνης, πρώην αθλητής καλαθοσφαίρισης επί 18 χρόνια και ιδρυτής του γυμναστηρίου Infinity Fitness, μοιράστηκε με τους ανθρώπους της KPMG πληροφορίες σχετικά με την σωστή στάση του σώματος, ασκήσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν στον εργασιακό χώρο καθώς και τρόπους ένταξης της γυμναστικής στην καθημερινότητα.

Στις προαναφερόμενες δράσεις η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν αθρόα και εκτός των άλλων, το ευχάριστο εργασιακό κλίμα ενισχύθηκε καθώς ήταν πρώτη φορά που είχαν την ευκαιρία για να έρθουν κοντά με τη χρήση της τεχνολογίας.

Με βαθύ ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, η KPMG στην Ελλάδα επενδύει συνειδητά σε σταθερές και μακροχρόνιες δράσεις προτιμώντας αυτές που διακρίνονται από συνοχή, συνέπεια στο χρόνο και σταθερότητα και διάρκεια καθώς αυτές οι ποιότητες αντικατοπτρίζουν τις σχέσεις που έχει η εταιρεία με τους ανθρώπους της και αποτελούν την παρακαταθήκη της. Το έμψυχο δυναμικό της εταιρείας αποτελεί και την προστιθέμενη αξία της KPMG με την οποία ξεχωρίζει στην αγορά διαχρονικά για την ποιότητα, τη συνέπεια και το ήθος.

Σε κάθε συγκυρία και πρόκληση, η εταιρεία μας θα συνεχίζει πιστά να θωρακίζει και να προστατεύει το πολυτιμότερό της «περιουσιακό στοιχείο», τους ανθρώπους της.