Skip to main content

Βosch Formula Student Sponsorship Contest & Προπονούμαι για το μέλλον

Ο διαγωνισμός Formula SAE είναι ένας θεσμός που αποτελείται από διεθνείς αγώνες, στους οποίους δύνανται να συμμετέχουν φοιτητικές ομάδες απ’ όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτού του διαγωνισμού, ομάδες φοιτητών κυρίως από πολυτεχνικές σχολές αναλαμβάνουν να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν ένα αγωνιστικό μονοθέσιο στα πρότυπα της F1.

Η Bosch στηρίζει τις περισσότερες ελληνικές ομάδες, παρέχοντας τεχνογνωσία, workshops, εργαλεία και οικονομική ενίσχυση. Επιπρόσθετα από το 2016 καθιέρωσε και έναν ετήσιο διαγωνισμό, τον Βοsch Formula Student Sponsorship Contest, όπου όλες οι ελληνικές ομάδες φοιτητικής φόρμουλας καλούνται να παρουσιάσουν ένα ετήσιο επιχειρησιακό πλάνο με σκοπό να διεκδικήσουν τη χορηγική υποστήριξη της Bosch Eλλάδας εν όψει της επερχόμενης νέας αγωνιστικής χρονιάς. Οι ομάδες αφού παρουσιάσουν το επιχειρησιακό τους πλάνο, περάσουν από συνεντεύξεις και προβούν και σε έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, βαθμολογούνται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια όπως είναι ο επαγγελματισμός, η δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων, η οργάνωση, η σταθερή παρουσία σε διεθνείς αγώνες, η βιωσιμότητα κ.ά.

Η Βοsch Eλλάδος ξεκίνησε να είναι υποστηρικτής του θεσμού F.S, ούσα μέγας χορηγός της ομάδας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Prom Racing για τις χρονιές 2014-2016, ενώ το 2017 υπήρξε μέγας χορηγός της ομάδας ART, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της ομάδας ηλεκτροκίνητου μονοθέσιου UoP του Πανεπιστημίου Πατρών. Για το 2018 η Bosch Ελλάδας θα σταθεί και πάλι στο πλευρό της ομάδας ART του ΑΠΘ αλλά και της Prom του ΕΜΠ, καθώς είναι οι ομάδες που αναδείχθηκαν νικήτριες από τη φετινή διαδικασία του διαγωνισμού. Στην Bosch Ελλάδας πιστεύουν ότι η νέα γνώση μπορεί να φέρει καινοτομία, ανάπτυξη και απασχόληση αρκεί να εφαρμοστεί.

Προπονούμαι για το Μέλλον

Η Bosch Ελλάδας, αφουγκραζόμενη την έλλειψη προσωπικού και επαγγελματικού προσανατολισμού των νέων, η οποία μεταφράζεται σε μέρος του ποσοστού της νεανικής ανεργίας που μαστίζει τη χώρα μας, προσεγγίζει μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, προσπαθώντας να τους βοηθήσει να προσδιορίσουν και να επιτύχουν τους στόχους τους για το μέλλον.   

Με τον τρόπο αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας, τη δημιουργία κινήτρων τόσο προσωπικών όσο και επαγγελματικών και την τόνωση της αυτοπεποίθησής. H προσπάθεια αυτή υλοποιείται μέσω του προγράμματος Προπονούμαι για το Μέλλον που έχει τη μορφή διαδραστικών παρουσιάσεων, με περιεχόμενο που πραγματεύεται τα χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα για την προσωπική ανάπτυξη και την επαγγελματική επιτυχία: την Αυτογνωσία, το Όραμα, την Αποφασιστικότητα, τη Μεθοδικότητα και το Πάθος.

Κατά τη διάρκεια των παρουσιάσεων αυτών, οι νέοι έρχονται αντιμέτωποι με ερωτήματα του τύπου: Τι μου αρέσει να κάνω;, Σε τι είμαι καλός;, Τι χρειάζεται να βελτιώσω;, Ποια χαρακτηριστικά είναι απαραίτητα για τη προσωπική και επαγγελματική μου επιτυχία;. Κατά αυτό τον τρόπο οι μαθητές μπαίνουν σε μια διαδικασία αυτογνωσίας και εσωτερικής αναζήτησης, ώστε να διακρίνουν και να αξιολογήσουν τις έμφυτες ικανότητές τους και να καλλιεργήσουν και να εξελίξουν τα ταλέντα τους, μετατρέποντάς τα σε δεξιότητες που θα τους χρειαστούν στο Μέλλον. Το πρόγραμμα Προπονούμαι για το Μέλλον είχε αποδέκτες τη διετία 2016-2017 720 μαθητές και έπεται συνέχεια.