Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να βρει έναν ισχυρό υποψήφιο για τη θέση του διεθνούς απεσταλμένου ειρήνης για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, δήλωσε την Πέμπτη η επικεφαλής των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ, Κάγια Κάλας, για να αντικαταστήσει έναν Γερμανό διπλωμάτη που παραιτήθηκε, ανοίγει νέα πορεία τον Μάιο υπό αυτό που χαρακτήρισε ως πίεση των ΗΠΑ.
Τον περασμένο μήνα, οι χώρες απέτυχαν, ανοίγει νέα πορεία για να καταλήξουν σε συναίνεση για τον διάδοχο του Κρίστιαν Σμιτ ως ύπατου εκπροσώπου για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μια θέση με ευρείες εξουσίες στη χώρα από τη δεκαετία του 1990 βάσει διεθνών συμφωνιών που τερμάτισαν τον πόλεμο εκεί. Ο ρόλος κατείχε πάντα ένας Ευρωπαίος, με έναν αναπληρωτή των ΗΠΑ.
«Είμαστε αποφασισμένοι να βρούμε τον Ευρωπαίο υποψήφιο που μπορεί να βοηθήσει στην πρόοδο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης», δήλωσε η Κάλας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Βοσνία.
«Ενώ οι διαπραγματεύσεις για τον διάδοχο συνεχίζονται, τελικά η επιτυχία του Γραφείου του Ύπατου Εκπροσώπου θα μετρηθεί από την ημέρα που δεν θα είναι πλέον απαραίτητο», δήλωσε η Κάλας. «Μέχρι τότε, παραμένει ένας σημαντικός πυλώνας σταθερότητας».
Προς επανεξέταση ο ρόλος των ΗΠΑ στη Βοσνία
Οι ΗΠΑ, οι οποίες είχαν ανακοινώσει ότι «η εποχή της οικοδόμησης εθνών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχει περάσει», έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν έναν νέο απεσταλμένο με πιο περιορισμένη εντολή. Υποστήριξαν τον Ιταλό διπλωμάτη Αντόνιο Ζανάρντι Λάντι για τη θέση, ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες υποστήριξαν τον Γάλλο διπλωμάτη Ρενέ Τροκάζ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι θα επανεξετάσουν τον ρόλο τους στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, εκτός εάν εγκριθεί ο υποψήφιος που προτιμούν.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο αναπληρωτής του Σμίτ, Λούις Κρισόκ, ορίστηκε ως ο προσωρινός ύπατος εκπρόσωπος μέχρι τον διορισμό νέου απεσταλμένου το αργότερο στις 14 Ιουλίου.
Υποψήφια προς ένταξης στην ΕΕ
Η Βοσνία βρίσκεται στο τέλος μιας σειράς υποψηφίων για ένταξη στην ΕΕ από τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς έχει καθυστερήσει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων λόγω πολιτικών αποκλεισμών τα τελευταία δύο χρόνια.
«Οι διαρκείς μεταρρυθμίσεις είναι ο ταχύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος για την προώθηση της διαδικασίας ένταξης», δήλωσε η Κάλας, προσθέτοντας: «Αυτό το παράθυρο ευκαιρίας για ένταξη μπορεί να μην είναι ανοιχτό για πάντα».
Είπε ότι η Βοσνία είχε ήδη χάσει 108 εκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση της ΕΕ από το σχέδιο ανάπτυξης ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ του μπλοκ για την περιοχή και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χάσει επιπλέον 370 εκατομμύρια ευρώ, εκτός εάν προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Η Βοσνία χωρίζεται σε δύο πολιτικές οντότητες, μία που ελέγχεται από Σέρβους και μία που ελέγχεται από Βόσνιους και Κροάτες, με μια αδύναμη κεντρική κυβέρνηση που εποπτεύεται από τον διεθνή απεσταλμένο.
Οι εκπρόσωποι των Σέρβων της Βοσνίας στους κρατικούς θεσμούς μπλοκάρουν συστηματικά τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την ΕΕ, με την εθνικιστική φιλορωσική ηγεσία τους να απορρίπτει την ένταξη στην ΕΕ και να στρέφεται στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για υποστήριξη.
Πηγή: Reuters
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.












