Skip to main content

Χρηματιστήριο: «Φλερτάρει» με νέα πολυετή υψηλά

Nikos Libertas / SOOC

Κυρίαρχοι οι αγοραστές για 5η διαδοχική συνεδρίαση.

Με στόχο την αναρρίχηση σε νέα πολυετή υψηλά συνεχίζεται η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αγοραστές να ελέγχουν απόλυτα το ταμπλό, διευρύνοντας το πολυήμερο ανοδικό σερί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνολική μεταβολή της ελληνικής αγοράς στο τελευταίο πενθήμερο αγγίζει πλέον το +6%, δίνοντας μια πειστική απάντηση στην πρόσφατη διόρθωση, η οποία έφερε τα χαμηλά 3μήνου (1.357 μονάδες).

Το κοκτέιλ θετικών ειδήσεων στο εσωτερικό, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της επενδυτικής ψυχολογίας στο εξωτερικό, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες ανάκαμψης της Λεωφόρου Αθηνών, η οποία πλέον έχει ως επόμενο στόχο τη διάσπαση των 1.440 – 1.450 μονάδων.

Το momentum θέλει να αξιοποιήσει και το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο μετά την αναβάθμιση του outlook από τον Standard & Poor’s και το πλεόνασμα – έκπληξη του 2023, ετοιμάζεται για την έκδοση 30ετούς κρατικού ομολόγου.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, στη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει αξιοσημείωτη αύξηση κατά 1,24% και διαμορφώνεται στις 1.438,08 μονάδες, κερδίζοντας περισσότερες από 17 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.420,40 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 14 μονάδες (από 1.424,10 έως 1.438,17 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 56 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 8,5 εκατ. ευρώ αφορούν προσυμφωνημένα πακέτα.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται σταθερά σε θετικό έδαφος, με την Εθνική να ξεχωρίζει στο +2,5%. Η Titan Cement οδεύει προς ακόμη ένα ιστορικό ρεκόρ (28 ευρώ), ενώ οι Mytilineos, Viohalco και ΔΕΗ ενισχύονται άνω του 1%.

Χρηματιστήριο: Νέο ρεκόρ για τη μετοχή της Titan – «Πιάνει» τα 2,2 δισ. ευρώ

Κέρδη 2% στις τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης «πρωταγωνιστεί» στην πορεία ανάκαμψης, με αποτέλεσμα να φιγουράρει στο +2,17% και τις 1.241 μονάδες, απέχοντας μόλις 2% από τα φετινά υψηλά των 1.269 μονάδων.

Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αναρριχάται στο +2,52% και τα 7,406 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank ενισχύεται στο +2,42% και το 1,6475 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς ακολουθεί στο +2,03% και τα 3,97 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται στο +1,72% και το 1,953 ευρώ, με τη διοίκηση να προχωρά στην έκδοση ομολόγου senior preferred.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,29% και 3.499 μονάδες), η μετοχή του Titan διευρύνεται άνω του 3,5% και σκαρφαλώνει σε νέο ιστορικό υψηλό (28 ευρώ). Κέρδη της τάξης του 2% εμφανίζει και η μετοχή της Σαράντης, ενώ οι μετοχές των Mytilineos, ΔΕΗ, Viohalco και Helleniq Energy αυξάνονται κατά τουλάχιστον 1%. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές των Lamda Development και Quest Συμμετοχών διορθώνουν κατά 1,5%, μετά την ισχυρή μεταβολή των προηγούμενων ημερών. Το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, η οποία χάνει 1%.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,80% και 2.315 μονάδες), η μετοχή της Ideal ξεχωρίζει θετικά στο +2,2% και τα 6,41 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από την πώληση της συμμετοχής στην Astir Vitogiannis έναντι εταιρικής αξίας 136 εκατ. ευρώ. Epsilon, Premia και Intralot αναρριχώνται, επίσης, άνω του 2%, με τις Πλαστικά Θράκης, Intracom και Αλουμύλ να έπονται στο +1%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Intrakat, Profile και ΕΥΑΘ συρρικνώνονται κατά 1%.

Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 64 μετοχές κινούνται ανοδικά, 41 μετοχές σημειώνουν κάμψη, ενώ 19 μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται στα 99,3 δισ. ευρώ.

Χρηματιστήριο: 7+1 blue chips με μερίσματα άνω των 100 εκατ. ευρώ για το 2024

Συνεχίζεται η αντίδραση

Ράλι σχεδόν 6% καταγράφει στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών, απαντώντας με τον πλέον πειστικό τρόπο στην πρόσφατη διόρθωση, η οποία έφερε τον Γενικό Δείκτη έως τις 1.357 μονάδες και τα χαμηλά 3μηνών.

Πλέον, η ελληνική αγορά φιγουράρει εκ νέου στην περιοχή των 1.430 μονάδων, με αποτέλεσμα να φλερτάρει με τις «κορυφές» των 1.434 μονάδων, οι οποίες αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Την ίδια στιγμή, η συνολική μεταβολή του Γενικού Δείκτη μέσα στο 2024 έχει επανέλθει στα επίπεδα του +10%, με τη θετική ειδησιογραφία να διαδραματίζει καίριο ρόλο στην ανάκαμψη της επενδυτικής ψυχολογίας και στην υπέρβαση της πρόσφατης διόρθωσης.

Η αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, η απόφαση – έκπληξη του Standard & Poor’s να αναβαθμίσει το outlook της ελληνικής αξιολόγησης και το απρόσμενα υψηλό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2023 συνθέτουν ένα ιδανικό κοκτέιλ εξελίξεων, με τους αγοραστές να μην αφήνουν την ευκαιρία να χαθεί.

Και το σημαντικότερο είναι ότι τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, σε συνδυασμό με τα πρώτα οικονομικά μεγέθη για το 2024 (Mytilineos, Sarantis, Πειραιώς κ.α.), μπορούν να παράσχουν την απαιτούμενη ώθηση, ώστε μεσοπρόθεσμα ο Γενικός Δείκτης να διασπάσει την ισχυρή αντίσταση των 1.440 – 1.450 μονάδων.

«Βραχυπρόθεσμα, οι δυνάμεις στήριξης στην περιοχή του 1.360 αποδείχθηκαν επαρκέστατες και εξ αυτού προέκυψε η ανοδική αντίδραση προς την αντίσταση του 1390-1400. Για την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ο δείκτης να υποστεί ένα νέο πτωτικό κύμα προς το 1364. Η τυχόν παραβίαση του θα στοχοθετήσει την επόμενη περιοχή στήριξης των περί 1.330 – 1.320 τιμών (μέσος όρος 200 ημερών). Η ενδεχόμενη όμως εκ νέου αντοχή του και η μετέπειτα ανοδική παραβίαση του 1.400 θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση της διόρθωσης» τονίζει αναλυτικά η HellasFin, στη τεχνική της ανάλυση.

Από την άλλη πλευρά, οι αναλυτές φαίνεται ότι διατηρούν ορισμένες επιφυλάξεις, ιδίως όσον αφορά τον εξωγενή παράγοντα. Δεν είναι λίγοι όσοι προειδοποιούν ότι επίκειται σημαντική διόρθωση στα διεθνή χρηματιστήρια, δεδομένου ότι τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα -άρα και το κόστος χρήματος- και ότι το γεωπολιτικό ρίσκο εξακολουθεί να είναι αυξημένο, μην δικαιολογώντας τις τρέχουσες «ακριβές» αποτιμήσεις.

Χρηματιστήριο: Γιατί τα «μεσαία» δεν… τραβάνε – Απώλειες έως 27% φέτος

Νέα ρεκόρ στο Λονδίνο

Σήμερα, πάντως, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται δυναμικά στο +0,96% και τις 507 μονάδες, με τον βρετανικό FTSE 100 να καταρρίπτει ακόμα ένα ιστορικό υψηλό (+0,59% και 8.070 μονάδες). Ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 1,10%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,66% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,44%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα προσυμβόλαια του Dow Jones προμηνύουν ένα σταθεροποιητικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, ενώ με μικρές μεταβολές κινούνται και τα futures του S&P 500, ο οποίος χθες πέτυχε την πρώτη άνοδο έπειτα από έξι συνεχόμενες απώλειες.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)