Skip to main content

Χρηματιστήριο: Με ράλι άνω του +4,5% η απάντηση στην πρόσφατη διόρθωση

Intime News/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Γενικός Δείκτης έχει επανέλθει στις 1.420 μονάδες, αντιδρώντας στα πρόσφατα χαμηλά 3μηνου.

Ράλι άνω του 4,5% καταγράφει στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις το Χρηματιστήριο Αθηνών, απαντώντας με τον πλέον πειστικό τρόπο στην πρόσφατη διόρθωση, η οποία έφερε τον Γενικό Δείκτη έως τις 1.357 μονάδες και τα χαμηλά 3μηνών.

Τα διαδοχικά θετικά κλεισίματα, με αποκορύφωμα το +1,99% της χθεσινής ημέρας, έχουν επαναφέρει την αγορά στην περιοχή των 1.420 μονάδων, απέχοντας ελάχιστα από τα υψηλά των 1.434 μονάδων και διαμορφώνοντας εκ νέου τη συνολική μεταβολή του 2024 στο +10%.

Το 4ήμερο ανοδικό ράλι (+0,60% στις 17/4, +1,14% στις 18/4, +0,84% στις 19/4 και +1,99% στις 22/4) εν πολλοίς συνιστά απόρροια της θετικής ειδησιογραφίας, η οποία βελτίωσε την επενδυτική ψυχολογία και βοήθησε στην υπέρβαση της καθοδικής κίνησης.

Η αποκλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, η απόφαση – έκπληξη του Standard & Poor’s να αναβαθμίσει το outlook της ελληνικής αξιολόγησης και το απρόσμενα υψηλό πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2023 έδωσαν το κατάλληλο έναυσμα στους αγοραστές, οι οποίοι δεν άφησαν την ευκαιρία να χαθεί.

Και το σημαντικότερο είναι ότι τα κυοφορούμενα επιχειρηματικά deals, σε συνδυασμό με τα πρώτα οικονομικά μεγέθη για το 2024 (Mytilineos, Sarantis, Πειραιώς κ.α.), μπορούν να παράσχουν την απαιτούμενη ώθηση, ώστε μεσοπρόθεσμα ο Γενικός Δείκτης να διασπάσει την ισχυρή αντίσταση των 1.440 – 1.450 μονάδων.

Χρηματιστήριο: 7+1 blue chips με μερίσματα άνω των 100 εκατ. ευρώ για το 2024

«Βραχυπρόθεσμα, οι δυνάμεις στήριξης στην περιοχή του 1.360 αποδείχθηκαν επαρκέστατες και εξ αυτού προέκυψε η ανοδική αντίδραση προς την αντίσταση του 1390-1400. Για την επόμενη εβδομάδα αναμένεται ο δείκτης να υποστεί ένα νέο πτωτικό κύμα προς το 1364. Η τυχόν παραβίαση του θα στοχοθετήσει την επόμενη περιοχή στήριξης των περί 1.330 – 1.320 τιμών (μέσος όρος 200 ημερών). Η ενδεχόμενη όμως εκ νέου αντοχή του και η μετέπειτα ανοδική παραβίαση του 1.400 θα σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση της διόρθωσης» τονίζει αναλυτικά η HellasFin, στη τεχνική της ανάλυση.

Οι επιφυλάξεις για το εξωτερικό

Από την άλλη πλευρά, η εγχώρια αγορά φαίνεται ότι διατηρεί ορισμένες επιφυλάξεις, ιδίως όσον αφορά τον εξωγενή παράγοντα, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στον σχετικά χαμηλότερο τζίρο των ημερήσιων συναλλαγών.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές, οι οποίοι προειδοποιούν ότι επίκειται σημαντική διόρθωση στα διεθνή χρηματιστήρια, δεδομένου ότι τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών παραμένουν σε υψηλά επίπεδα -άρα και το κόστος χρήματος- και ότι το γεωπολιτικό ρίσκο εξακολουθεί να είναι αυξημένο, μην δικαιολογώντας τις τρέχουσες «ακριβές» αποτιμήσεις.

Χρηματιστήριο: Γιατί τα «μεσαία» δεν… τραβάνε – Απώλειες έως 27% φέτος

Για σήμερα, πάντως, τα προσυμβόλαια στην Ευρώπη δείχνουν ένα ανοδικό ξεκίνημα στη συνεδρίαση, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street κινούνται σε σταθεροποιητικά επίπεδα.

Στην Ασία, πριν λίγο, ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε στο +0,39% και τις 37.582 μονάδες, με τον Χανγκ Σενγκ στο Χονγκ Κονγκ να ξεχωρίζει στο +1,7% και τις 16.788 μονάδες. Αντίθετα, Σαγκάη και Σεούλ βρέθηκαν σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)