Skip to main content

Τη Βιβλιοθήκη της ΑΣΚΤ εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) πραγματοποίησε σήμερα, Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από κονδύλια ΕΣΠΑ, ενώ οι μελέτες λειτουργίας των χώρων, η σχεδίαση των απαραίτητων υποδομών και κατασκευών, καθώς και η μετεγκατάσταση της Βιβλιοθήκης, πραγματοποιήθηκαν με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Ύστερα από την εμβληματική Εθνική Βιβλιοθήκη στο Κέντρο Πολιτισμού του Φαλήρου, μία άλλη βιβλιοθήκη, μικρότερη σε μέγεθος, μα απαστράπτουσα σαν κοσμηματοθήκη πολιτισμού, γεννήθηκε εδώ, στον παραδοσιακό χώρο των Ελληνικών Υφαντηρίων Σικιαρίδη, και πάλι με την ευεργετική συνεισφορά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», ανέφερε στον χαιρετισμό του, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Πρόκειται για μία στιβαρή βιβλιοθήκη, τόσο κτηριακά, στα 2.500 τ.μ. με την υπογραφή των αρχιτεκτόνων Σουζάνας και Δημήτρη Αντωνακάκη, όσο και από άποψη συλλογών, κατά προσέγγιση 64.000 βιβλία και 413 τίτλοι περιοδικών, 600 χαρακτικά.

Τα εγκαίνια, υπενθύμισε ο κ. Παυλόπουλος, συμπίπτουν χρονικά με όλη την ιστορική διαδρομή της Ανωτάτης Σχολής καλών Τεχνών, που συμπληρώνει 180 χρόνια από την ίδρυσή της. «Με άλλες λέξεις ‘’βίοι παράλληλοι’’ και ‘’δρόμοι παράλληλοι’’ ανάμεσα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στη Βιβλιοθήκη της» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στις απαρχές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Η ΑΣΚΤ απένειμε στον κ. Παυλόπουλο τιμητική πλακέτα με τα τρία πρωτότυπα γραμματόσημα, που κυκλοφορούν από σήμερα τα ΕΛΤΑ για τα 180 χρόνια της και απεικονίζουν τις Απολλώνιες κεφαλές, εμβλήματα της Σχολής, καθώς και ένα χαρακτικό του Γιάννη Μόραλη με την όψη του κτηρίου της ΑΣΚΤ. Πρόκειται για εκδόσεις με συλλεκτική και φιλοτελική αξία, που επιμελήθηκε ο Καθηγητής Γιάννης Γουρζής.

Επίσης, την εκδήλωση των εγκαινίων χαιρέτησαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου και ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Νιάρχος, Βασίλης Κασκαρέλης.

Η παρουσίαση του έργου έγινε από τον πρύτανη της ΑΣΚΤ, Καθηγητή Παναγιώτη Χαραλάμπους και τον υπεύθυνο της Βιβλιοθήκης, αναπληρωτή Καθηγητή Παναγιώτη Πούλο.