Skip to main content

Τράπεζες: Με τις μηχανές στο φουλ

Τις προθέσεις της για την συμμετοχή της στο σχέδιο κρατικών εγγυήσεων Ηρακλής με τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων αναμένεται να ανακοινώσει προσεχώς η Τράπεζα Πειραιώς. Έχει ήδη γνωστοποιήσει τα σχέδια της για τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 3 δισ. ευρώ το 2020 και είναι πιθανό ο πήχης να ανέβει.  

Tην ίδια ώρα σε καλό δρόμο είναι οι επαφές της Alpha Bank με ξένους θεσμικούς, όπως επιβεβαιώνουν οι πληροφορίες από την παρουσίαση του project Galaxy σε road show στο Λονδίνο, οι οποίες καλλιεργούν προσδοκίες γι’ αυτές που ακολουθούν σήμερα στο Μιλάνο και αύριο μέσω τηλεδιασκέψεων.

Ανάδοχοι της επικείμενης έκδοσης ομολόγου Tier II, τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ και έως 800 εκατ. ευρώ, είναι οι Citigroup, Goldman Sachs, JP Morgan, HSBC και Royal Bank of Scotland.

Σημειώνεται ότι σε έκθεσή της για το πρόσφατο συνέδριό της στο Λονδίνο η JPMorgan εξέφραζε αισιοδοξία για τις προπτικές του ελληνικού τραπεζικού τομέα, στον οποίο όπως σχολίαζε έχει «βελτιωθεί η ορατότητα». Στο συνέδριο η Τράπεζα Πειραιώς εξέπεμψε μήνυμα αυτοπεποίθησης για τους στόχους της μείωσης των κόκκινων δανείων και το καθαρό περιθώριο τόκων (NIMs) στο 2,5%, που είναι ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.Παράλληλα έστειλε το μήνυμα ότι έχει κάνει διάφορα βήματα για τη βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης, ενισχύοντάς την κατά 270 bps από τα μέσα του 2018. 

Στην περίπτωση της Alpha Bank τα funds εστίασαν τις ερωτήσεις τους στο σχέδιο «Galaxy», με την τράπεζα να διαβεβαιώνει από την πλευρά της ότι η υλοποίηση της νέας στρατηγικής προχωρά κανονικά και θα ωθήσει την αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (ROE) σε σχεδόν διψήφια ποσοστά προς τα τέλη του 2022.  

H Eθνική Τράπεζα, εν τω μεταξύ, έχει αποκτήσει ένα πολύ καλό «μαξιλάρι», μετά το swap ομολόγων με το ελληνικό δημόσιο. Η ανταλλαγή έγινε με όρους αγοράς. Η ΕΤΕ εγγράφει κέρδος περίπου 515 εκατ. ευρώ (βάση της λογιστικής αξίας των υφιστάμενων ομολόγων) ως αποτέλεσμα της πρόσφατης μείωσης του περιθωρίου δανεισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, εξασφαλίζοντας παράλληλα σταθερή πηγή επιτοκιακού εσόδου με πραγματικό επιτόκιο περίπου 2,5%.

naftemporiki.gr