Skip to main content

Στην Ινδία για την κλιματική αλλαγή ο Ομπάμα

Ένας από τους κύριους στόχους της επίσκεψης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ινδία για την εθνική εορτή της χώρας είναι η επίτευξη μίας συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, παρόμοιας με αυτή που πραγματοποιήθηκε πριν μερικούς μήνες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ.

Οι ηγέτες των δύο χωρών επιθυμούν να φτάσουν σε συμφωνία εν όψει της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών που θα λάβει χώρα στο Παρίσι στις 11 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, όπου εκπρόσωποι 195 κρατών θα διαπραγματευτούν για μία δεσμευτική συνθήκη καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.

«Δεν πρόκειται να έχουμε μία επιτυχημένη διεθνή διαπραγμάτευση στο Παρίσι αν δε συμφωνήσουν όλες οι χώρες υπεύθυνες για τις υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία», δήλωσαν εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου κατά την ανακοίνωση του προγράμματος της επίσκεψης.

«Ο Πρόεδρος θα έχει τη δυνατότητα να αναλύσει μαζί με τον πρωθυπουργό Μόντι τους ξεχωριστούς στόχους της κάθε χώρας και το πώς μπορούν να συνεργαστούν σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε η σύνοδος κορυφής να στεφθεί με επιτυχία. Προτεραιότητα για εμάς έχουν η συνεργασία για την πράσινη ενέργεια και η αντιμετώπιση της παγκόσμιας υπερθέρμανσης», πρόσθεσαν.

Η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η οποία αναμένεται να αποτελέσει οδηγό για την επικείμενη συμφωνία με την Ινδία, προβλέπει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των ΗΠΑ κατά 26 με 28 τοις εκατό σε σχέση με τα επίπεδα του 2005 έως το 2025.

Αντίστοιχα η Κίνα έκανε μία μη δεσμευτική ανακοίνωση για τη μη περαιτέρω αύξηση των εκπομπών μετά το 2030, και την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 20 τοις εκατό ως το 2030.