Ενεργό ρόλο του Ε.Κ. στο προσφυγικό ζητεί ο Γ. Μουζάλας

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016 21:06
UPD:21:12
INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο κ. Μουζάλας παρουσίασε την κατάσταση στην Ελλάδα ζητώντας τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια σειρά θεμάτων.

Πρόσκληση προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς να αναλάβει ενεργό ρόλο στο προσφυγικό ζήτημα στην Ευρώπη απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σε συνάντηση που είχαν το πρωί στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μουζάλας παρουσίασε την κατάσταση στην Ελλάδα ζητώντας τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε μια σειρά θεμάτων.

Συγκεκριμένα, ζήτησε στήριξη:

  • ώστε όλες οι πλευρές να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους για τη Συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας καθώς είναι o μόνος τρόπος νόμιμης και ασφαλούς μεταφοράς προσφύγων προς την Ευρώπη
  • στη διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα προς ευρωπαϊκά κράτη μέλη (Relocation), ιδιαίτερα όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανήλικους, ο οποίος στην ουσία δεν λειτουργεί, καθώς, όπως είπε, θα έπρεπε ως τα τέλη του 2016 να έχουν μετεγκατασταθεί 33.000 άνθρωποι ενώ έχουν μεταφερθεί μόνο 5.000.
  • στη διαδικασία επανεγκατάστασης προσφύγων για ανθρωπιστικούς λόγους από την Τουρκία προς την Ευρώπη (resettlement) προκειμένου να περάσει το μήνυμα της νόμιμης μετάβασης στην Ευρώπη
  • στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών -αντί των επιστροφών που σήμερα πραγματοποιούνται από κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά- ο οποίος θα διευκολύνει τη επιστροφή των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους
  • στην τροποποίηση του κανονισμού του «Δουβλίνου» για τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου με τρόπο που να μην ισοπεδώνει τις χώρες πρώτης υποδοχής.

Ο αν. υπουργός τόνισε πως η χώρα είναι αντίθετη στην ιδέα της λεγόμενης «ευέλικτης αλληλεγγύης» την οποία επικαλούνται κάποιοι από τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου να αποποιηθούν των ευθυνών τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, ο κ. Σούλτς από την πλευρά του δήλωσε αλληλέγγυος με την Ελλάδα, τόνισε πως πολλά κράτη μέλη έχουν αφήσει στην ουσία τη χώρα μας μόνη της και υπογράμμισε πως πρέπει να επισπευθεί οπωσδήποτε η μετεγκατάσταση.

Πάντως, ο κ. Σουλτς έθεσε ζήτημα καθυστέρησης των επιστροφών εκ μέρους της Ελλάδας. Ο αν. υπουργός ανέλαβε μέρος της ευθύνης που αναλογεί στη χώρα μας, υπενθυμίζοντας ωστόσο την υποχρέωση οι επιστροφές να γίνονται με βάση το διεθνές δίκαιο. Στάθηκε επίσης στην έλλειψη ανταπόκρισης των κρατών μελών στη διάθεση εμπειρογνωμόνων μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου (EASO).

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε περαιτέρω πληροφόρηση για μια σειρά ζητημάτων και πρότεινε την έναρξη πιο στενής συνεργασίας και συνέχειας της επικοινωνίας του με τον αν. υπουργό.

Δημοφιλή