Skip to main content

Γαλλία: Σταθεροποιείται ο πληθωρισμός- Στο 3,4% τον Δεκέμβριο

Σταθεροποίηση εμφάνισε ο πληθωρισμός στη Γαλλία τον Δεκέμβριο, γεγονός που υποδεικνύει ότι οι πιέσεις στις τιμές μπορεί να βρίσκονται κοντά στο ανώτατο όριο στην Ευρωζώνη μετά την «εκτόξευση» του ενεργειακού κόστους τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, ο πληθωρισμός στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης ανήλθε στο 3,4% σε ετήσια βάση, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν 3,5%. 

Τα στοιχεία του Δεκεμβρίου για τον πληθωρισμό της Γαλλίας την Τρίτη έδειξαν επιβράδυνση του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους αντισταθμίζοντας την επιτάχυνση των τιμών των τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων. Ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες υποχώρησε ελαφρά στο 1,8% από 1,9% τον Νοέμβριο.

Τα στοιχεία που δημοσιεύονται αργότερα αυτή την εβδομάδα για τη Γερμανία αναμένεται επίσης να δείξουν χαλάρωση των τιμών καταναλωτή στη χώρα και στο νομισματικό μπλοκ συνολικά.

Παρόλο που η Γαλλία δείχνει σημάδια αναστροφής στην ανοδική τάση των τιμών, οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης εξακολουθούν να βρίσκονται υπό πίεση. Την περασμένη εβδομάδα, η Ισπανία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριών δεκαετιών και τα στοιχεία για την Ιταλία που δημοσειεύονται την Τετάρτη αναμένεται να παρουσιάσουν επιτάχυνση στο 4,2% τον Δεκέμβριο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg