Skip to main content

Ισπανία: Ιστορική πτώση του αριθμού των ανέργων το 2021

Ο αριθμός των ανέργων σημείωσε ιστορική πτώση στην Ισπανία, με 782.232 άτομα που αναζητούν εργασία λιγότερους σε διάστημα ενός έτους, χάρη στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση την Τρίτη.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, η χώρα δεν γνώρισε ποτέ τέτοια απότομη πτώση από την έναρξη της στατιστικής σειράς το 1996.

Συνολικά 3,105 εκατομμύρια άτομα καταγράφηκαν ως αιτούντες εργασία στην Ισπανία στα τέλη Δεκεμβρίου. «Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό» για τέτοιο μήνα «από το 2007», ανέφερε το υπουργείο.

Η ανεργία σημείωσε πτώση για δέκατο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο, με 76.782 λιγότερα άτομα που αναζητούν εργασία σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, δηλαδή πτώση 2,41%. Η ανεργία είχε ήδη σημειώσει και τότε (τον Νοέμβριο) ιστορική πτώση.

«Η ανεργία μειώνεται και έχει ήδη μειωθεί για 10 συνεχόμενους μήνες, κάτι που δεν είχε συμβεί σε ολόκληρη την ιστορική σειρά. Τα δεδομένα αντικατοπτρίζουν και πάλι την πρόοδο της ανάκαμψης στην Ισπανία», καλωσόρισε ο πρωθυπουργός Πέδρο. Σάντσεθ στο Twitter.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των ανέργων «χάρη σε αυτή την πτώση» είναι πλέον «140.142 άτομα» κάτω από το προπανδημικό επίπεδο. Πρόκειται επίσης για υποχώρηση σε όλες τις ισπανικές περιφέρειες.

Η ανεργία των νέων, παραδοσιακά υψηλή στην Ισπανία, μειώθηκε κατά 143.809 άτομα τους τελευταίους δέκα μήνες. Συνολικά 222.594 κάτω των 25 ετών καταγράφηκαν ως άνεργοι στα τέλη Δεκεμβρίου, ο χαμηλότερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ για τέτοιο μήνα.

Η Ισπανία, της οποίας η οικονομία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, ήταν μία από τις δυτικές οικονομίες που επλήγησαν περισσότερο από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας το 2020, με πτώση του ΑΕΠ της κατά 10,8%.

Η χώρα έκλεισε έτσι το έτος 2020 με μισό εκατομμύριο επιπλέον ανέργους, κυρίως στον τουρισμό και τα ξενοδοχεία.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από AFP