ΙΟΒΕ: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Νοέμβριο

Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2016 11:40
UPD:11:44
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 92,4 μονάδες έναντι 93,8 μονάδων τον Οκτώβριο. Πρόκειται για τον πρώτο μήνα επιδείνωσης, μετά από τρεις συναπτούς μήνες βελτίωσης.

Επιδείνωση εμφάνισε τον Νοέμβριο το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, δεχόμενο πιέσεις από την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 92,4 μονάδες έναντι 93,8 μονάδων τον Οκτώβριο. Πρόκειται για τον πρώτο μήνα επιδείνωσης, μετά από τρεις συναπτούς μήνες βελτίωσης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η επίδοση του Νοεμβρίου είναι υψηλότερη της αντίστοιχης περσινής, η οποία ανερχόταν στις 87,1 μονάδες.

Η αλλαγή τάσης, όπως εξηγεί το ΙΟΒΕ, προκύπτει ως αποτέλεσμα κυρίως, της υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και δευτερευόντως, της επιδείνωσης των προσδοκιών στη βιομηχανία. Αντίθετα, στις υπηρεσίες, στο λιανικό εμπόριο και στις κατασκευές σημειώνεται βελτίωση των σχετικών εκτιμήσεων και προβλέψεων.

Η διόρθωση αυτή βέβαια, είναι μάλλον αναμενόμενη, καθώς η σταθεροποίηση της οικονομίας, επιτρέπει ηπιότερες αξιολογήσεις από πολίτες και επιχειρηματίες, ενώ παραμένει η αβεβαιότητα για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της οικονομίας.

Οι προβλέψεις πάντως, των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο, παραμένουν ιδιαίτερα απαισιόδοξες.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθενούν, το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώνεται ήπια, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παραμένουν στα ίδια επίπεδα.
  • στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων δεν μεταβάλλονται, ενώ εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση βελτιώνονται, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της να επιδεινώνονται οριακά.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αυξάνονται, ενώ και οι αισιόδοξες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους παραμένουν αμετάβλητες, με το δείκτη των αποθεμάτων να κινείται προς τα κάτω.
  • στις Κατασκευές, οι πολύ απαισιόδοξες προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων και περισσότερο οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση αμβλύνονται αμφότερες.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης επιδεινώνεται ως αποτέλεσμα των πιο δυσμενών προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση και για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12-μηνο, της αμβλυνόμενης πρόθεσης για αποταμίευση, αλλά και των περισσότερο απαισιόδοξων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας.

Στην Ευρωζώνη, το οικονομικό κλίμα, μετά από ένα δίμηνο έντονης ανόδου, βελτιώθηκε οριακά κατά 0,1 μονάδες σε 106,5 μονάδες, ενώ στην Ε.Ε., ο αντίστοιχος δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 0,4 μονάδες σε 107,3 μονάδες.

naftemporiki.gr

Σχολιασμένα