Skip to main content

Σε μετωπική κυβέρνηση και αγρότες μετά τα χθεσινά επεισόδια στη Θεσσαλονίκη

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Σε μετωπική σύγκρουση με τους αγρότες ή τουλάχιστον με εκείνους που  «πρωτοστατούν ή υποκινούν» επεισόδια ήρθε χθες η κυβέρνηση με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν έξω από τη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Επί της ουσίας η κατάσταση από χθες το πρωί στην πλατεία της ΧΑΝΘ μύριζε μπαρούτι. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου είχε ανακοινώσει ότι θα έδινε το «παρών» στα εγκαίνια της Agrotica τα οποία η διοίκηση της ΔΕΘ είχε ανακοινώσει ότι θα γίνονταν στις 19:00 αλλά οι αγρότες είχαν πληροφορίες ότι θα γίνονταν στις 15:00 ώστε μετά να φύγει ανενόχλητος, όπως έλεγαν ο υπουργός.

Γι’ αυτό και έδωσαν ραντεβού στις 10:00 χθες το πρωί στην πλατεία της ΧΑΝΘ. Εκεί βρέθηκαν περί τα 70 τρακτέρ και όσο περνούσε η ώρα έρχονταν πολλοί αγρότες από τα μπλόκα της Κεντρικής Μακεδονίας. Η κατάσταση ξέφυγε όταν περί τις 17:00 η διοίκηση της ΔΕΘ ανακοίνωσε τη ματαίωση των εγκαινίων. Τότε ομάδα αγροτών επιχείρησε να μπει στο χώρο της έκθεσης και απωθήθηκε από τις δυνάμεις των ΜΑΤ που από νωρίς είχαν κλείσει την πρόσβαση στην κεντρική πύλη.        

Αργότερα το γραφείο του κ. Αποστόλου, ο οποίος ήταν «παρών» στη ΔΕΘ και στη σύσκεψη που αποφασίστηκε, παρουσία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη, της διοίκησης της ΔΕΘ και της αστυνομικής διεύθυνσης, η ματαίωση των εγκαινίων – εξέδωσε ανακοίνωση που σημείωνε ότι «οι αγρότες είναι άνθρωποι της δουλειάς και της προκοπής, όχι της τυφλής και αδιέξοδης σύγκρουσης, στην οποία φαίνεται  να πρωτοστατούν ή να υποκινούν προβοκατόρικες δυνάμεις της δεξιάς, αλλά και της ακροδεξιάς». 

Ωστόσο το Μαξίμου μέχρι αργά χθες το βράδυ παρέμενε άγνωστο αν συμμερίζεται τους υψηλούς τόνους του αρμόδιου υπουργού με δεδομένη και την απουσία του Πρωθυπουργού και πολυμελούς κυβερνητικής αποστολής σε Ισραήλ και Κύπρο.

Το σίγουρο είναι πως με τόσα κρίσιμα θέματα ανοιχτά «αξιολόγηση, ασφαλιστικό, προσφυγικό-μεταναστευτικό- το μόνο που δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή το Μαξίμου είναι μια «τυφλή» σύγκρουση με τον αγροτικό κόσμο που βρίσκεται στα μπλόκα.