Skip to main content

Η Ιταλία πενθεί για τον Βιτσίνι

Το ιταλικό ποδόσφαιρο πενθεί την απώλεια του Ατζέλιο Βιτσίνι, του πρώην ομοσπονδιακού εκλέκτορα, που απεβίωσε αργά χθες τη νύχτα σε ηλικία 84 ετών στο σπίτι του στην Μπρέσια, την πόλη στην οποία κατοικούσε πάντα και γεννήθηκαν τα τρία παιδιά του. 

Ο Βιτσίνι έδινε τη μάχη του με την ασθένεια εδώ και καιρό. Μια από τις τελευταίες δημόσιες παρουσίες του ήταν τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους, όταν παρουσίασε το βιβλίο του «Ατζέλιο Βιτσίνι, μια ζωή στα μπλε», στο Παλάτσο Λότζα στην Μπρέσια, γραμμένο με το γιο του Τζανλούκα και τη σύζυγό του, Ινές.

Η κηδεία του θα γίνει αύριο το απόγευμα (17:30), με την εξόδιο ακολουθία να τελείται στον καθεδρικό ναό της Μπρέσια και να ακολουθεί η ταφή στον οικογενειακό τάφο στο Τσεζενάτικο.

Ως ομοσπονδιακός προπονητής ο εκλιπών είχε οδηγήσει τη «σκουάντρα ατζούρα» δύο φορές στην τρίτη θέση μεγάλης διοργάνωσης: το 1988 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και το 1990 στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Στον πάγκο της Εθνικής ομάδας έμεινε για πέντε χρόνια και πέντε ημέρες, μετρώντας από τις 8 Οκτωβρίου 1986 με νικηφόρο ντεμπούτο απέναντι στην Ελλάδα (2-0)!

Στους συνολικά 54 αγώνες που καθοδήγησε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, η Εθνική Ιταλίας κατέγραψε 32 νίκες, 15 ισοπαλίες και 7 ήττες, με τέρματα 76 – 24.

Η καριέρα του στους «μπλε» ολοκληρώθηκε στις 15 Οκτωβρίου 1991 με την απαλλαγή από τα καθήκοντά του, τρεις ημέρες αργότερα μετά το 0-0 στην ΕΣΣΔ, που κόστισε στην Ιταλία τον αποκλεισμό από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 1992.

Ως ποδοσφαιριστής ξεκίνησε να παίζει στην Τσεζένα, ύστερα πήγε στη Βιτσέντζα και ακολούθησαν Σαμπντόρια και Μπρέσια, όπου ολοκλήρωσε την καριέρα του. 

Την προπονητική την ξεκίνησε στην Μπρέσια, ενώ το 1969 εισήλθε στην Ομοσπονδία ως εκλέκτορας αρχικά της ομάδας U-23 και στη συνέχεια της U-21, χάνοντας τον ευρωπαϊκό τίτλο στα πέναλτι από την Ισπανία, το 1986.