Skip to main content

Μέρκελ καλεί Πούτιν να συμβάλει στην αποκλιμάκωση στην ανατολική Ουκρανία

Να «ασκήσει πίεση στους αυτονομιστές» στην ανατολική Ουκρανία, ώστε να αποτραπεί μίας νέα κλιμάκωση της βίας κάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός της, Στέφεν Ζάιμπερτ, η Μέρκε ζήτησε από τον Πούτιν να προωθήσει την τήρηση των συμφωνιών του Μινσκ, που είχαν υπογραφεί την 5η Σεπτεμβρίου 2014, και ιδίως την κατάπαυση του πυρός.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές «πρέπει να καθίσουν σε ένα τραπέζι με την ομάδα επαφής», τους εκπροσώπους της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Μέρκελ συνομίλησε και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας για του εκφράσει τα συλλυπητήριά της μετά τον θάνατο 30 πολιτών το περασμένο Σάββατο σε βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε λόγο για «ξεκάθαρη και αδικαιολόγητη παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός» και υπενθύμισε τι είχε ειπωθεί την περασμένη Τετάρτη στο Βερολίνο, κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση είχε γίνει έκκληση προς όλες τις πλευρές να «τερματίσουν τις εχθροπραξίες και να αποσύρουν όλα τα βαρέα όπλα».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο