Skip to main content

Αύξηση 3,7% στην εγχώρια παραγωγή χημικών

Τόνωση της εγχώριας παραγωγής χημικών και σημαντική αύξηση των εξαγωγών διαπιστώνει η Infobank Hellastat, σε ανάλυσή της, για τον κλάδο των χημικών πρώτων υλών.

Συγκεκριμένα, ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής επιταχύνθηκε στο 3,7% το 2015, έναντι αύξησης 1,2% το 2014. Καίριο ρόλο στην παραπάνω επίδοση, διαδραμάτισε η βελτίωση των εξαγωγών κατά 10,8% στα 165,76 εκατ. ευρώ.

Οι εισαγωγές από την πλευρά τους, παρέμειναν σε αρκετά υψηλότερο επίπεδο – και συγκεκριμένα στα 914,76 εκατ. ευρώ – παρότι την τελευταία τετραετία εμφάνισαν σωρευτική πτώση 11,7% λόγω της φθίνουσας ζήτησης.

Σε αρκετούς τομείς, όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι ελληνικές παραγωγικές εταιρείες αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό από εισαγωγές πρώτων υλών, ιδίως από τρίτες χώρες, εξαιτίας των χαμηλότερων τιμών.

«Οι παραγωγικές εταιρείες που επιδεικνύουν εξαγωγική δραστηριότητα, θα αποδειχθούν πιο ανθεκτικές στην ύφεση, επωφελούμενες από τα σαφώς πιο ικανοποιητικά επίπεδα ζήτησης που εκδηλώνονται από αγορές του εξωτερικού» σχολίασε ο Πέτρος Μπουρούτης, αναλυτής της Infobank Hellastat.

naftemporiki.gr