Skip to main content

Market Beat: Την αποκάλυψη των πραγματικών προθέσεων επιτρέπει το διεθνές κλίμα

Δεν ήταν ομαλή η πορεία των τιμών στην εβδομάδα, καθώς η κατεύθυνση ανά σύνοδο αλλάζει. Αλλά σταθερά ανεβαίνει στις τελευταίες συνεδρίες ο τζίρος και μάλιστα με την βοήθεια των πακέτων, που τονίζουν τις κινήσεις αναδιάρθρωσης ισχυρών χαρτοφυλακίων. Σε μερικές συνεδριάσεις η δυναμική των διεθνών αγορών βοηθούσε να αποκρυσταλλωθεί τάση και στην Αθήνα καθώς απουσιάζουν ειδήσεις καταλύτες από το εσωτερικό. Αλλά την Τρίτη ήταν ανεξάρτητα από την πορεία των ξένων δεικτών η κατρακύλα των αποτιμήσεων ενώ την Πέμπτη η άνοδος ήταν πολύ μεγαλύτερη και σταθερή έναντι της δυναμικής στα χρηματιστήρια του Βόρειου ημισφαιρίου.

Οι συναλλαγές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη την Πέμπτη δεν κίνησαν τις τιμές αρκετά για να δώσουν συγκεκριμένη κατεύθυνση. Δήλωσε ο Tom Piotrowski, αναλυτής της CommSec στο Σίδνεϊ. «Οι αγορές είναι σε αναμονή για λίγο αναμένοντας τον επόμενο καταλύτη και είναι ένα ερώτημα εάν αυτός ο καταλύτης θα είναι θετικός ή αρνητικός». Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, ο οποίος παρακολουθεί μετοχές σε 49 χώρες, υποχώρησε -0,12% σήμερα, υποχωρώντας επίσης από το χθεσινό του ρεκόρ υψηλών.

Σήμερα λοιπόν που η στάση αναμονής την οποία επέδειξαν οι επενδυτές της  Wall Street καθόρισε και τις ασιατικές συναλλαγές, με πιθανή μια ανάλογη στάση στην Ευρώπη, το ταμπλό στην Αθήνα θα αποτυπώσει τις αυθεντικές και χωρίς επηρεασμούς προθέσεις και προσδοκίες των θεσμικών της.

Χθες οι επιλογές των συναλλασσόμενων στο πρώτο ημίωρο ανέβασαν την αξία συναλλαγών στα 19,7 εκατ. ευρώ, με ένα πακέτο στα 14,4 εκατ. περίπου στον ΟΠΑΠ, που ήταν ανάμεσα στα τρία πτωτικά blue chip. Όσο για τον ΓΔ, η δυναμική ήταν τόσο ανοδική, ώστε με μια αναζήτηση οροφής χωρίς ανάσα χτύπησε τις 774,5 και με άνοδο +1,27% είχε σταθεί στις 772,5 μονάδες. Τον ρόλο του πυλώνα αυτής της εικόνας στο ταμπλό είχε αναλάβει η ΕΕΕ, με κέρδη πάνω από +5%, ενώ πιέσεις ασκούσαν οι θεσμικοί στις ΑΡΑΙΓ και ΠΕΙΡ. Η αξία των καθαρών συναλλαγών (5 εκατ. ευρώ) στις 11:00 δεν ήταν τεράστια, ούτε όμως και ευκαταφρόνητη. . Τα μικρά κέρδη των ευρωπαϊκών δεικτών απλά δεν λειτουργούσαν αρνητικά. Όταν ο τζίρος πέρασε τα 40 εκατ. ευρώ, μετά το πρώτο δίωρο, τα πακέτα ήταν στα 20,6 εκατ. και ο ΓΔ κοντά στις 776 μονάδες με άνοδο +1,75%. Με απώλειες απέμειναν μιάμιση ώρα πριν το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης οι μετοχές του 25άρη ΕΛΠΕ ΛΑΜΔΑ και ΠΕΙΡ. Αυτή η εικόνα αποτελεί το πιο πειστικό επιχείρημα υπέρ του θεμελιώδους κανόνα, που θέλει να μην εξάγονται συμπεράσματα και να μην αποφασίζονται κινήσεις δραστικές, από τη δυναμική μιας μόνο συνεδρίας.

Αλήθεια, ποιόν διευκόλυνε η παράφωνη σε σχέση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια βουτιά της Τρίτης, αφού την Τετάρτη και την Πέμπτη η ανοδική δυναμική κλιμακώθηκε, με οδηγούς τις μετοχές που πιέστηκαν άγρια στη δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας; Μήπως τελικά ήταν μια εκ προθέσεως σύνοδος δημιουργίας επενδυτικού πανικού, για να μαζευτούν από ισχυρά χαρτοφυλάκια μετοχές του 25άρη. Με δεδομένο πως κυριαρχούν οι επαγγελματίες στις συναλλαγές, οι αναταράξεις μπερδεύουν περισσότερο τους τολμηρούς ιδιώτες επενδυτές.

Στο τέλος αυτής της περιπετειώδους εβδομάδας θεωρούμε πραγματικά χρήσιμο να τονίσουμε την αισιόδοξη θεώρηση των πραγμάτων αναφέροντας ξανά ένα σχόλιο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ:

Η Αγορά μπορεί βραχυπρόθεσμα να κινηθεί αρνητικά, λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων, ωστόσο αυτό δεν θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα, παρά μόνο την ψυχολογία, από την στιγμή που αναστολές, επιδοτήσεις και επιστρεπτέες συνεχίζονται. Το Χρηματιστήριο γνωρίζει πολύ καλά τα δεδομένα. Ότι και να συμβεί στην παρούσα φάση, οι κλάδοι που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα είναι οι ίδιοι που επλήγησαν από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού και πιθανότατα όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό. Η Αγορά άλλωστε, από τα χαμηλά του περυσινού Μαρτίου έχει αποτιμήσει την εικόνα τους στο ταμπλό, ενώ η μεγάλη διαφορά είναι ότι φέτος έχουμε αρχίσει να βλέπουμε ‘φως στο τούνελ’. Η Ενέργεια, η Βιομηχανία, η Πληροφορική και οι Κατασκευές, δεν θα δουν μεγάλη διαφορά. Ο FTSE25 έχει χωριστεί σε δύο ‘στρατόπεδα’, το Τραπεζικό και τους Άλλους. Ο Τραπεζικός ετεροχρονισμένος, προσπαθεί να πάρει μαζί του την Αγορά. Ότι βλέπουμε και θα δούμε στις επόμενες συνεδριάσεις μοιάζει να είναι το τέλος της ταλαιπωρίας, πριν την ουσιαστική κίνηση που φαίνεται να είναι ανοδική”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Ήταν τελικά μικρότερη της αναμενόμενης η πτώση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ. Ο   αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας υποχώρησε στις 793.000 ενώ η εκτίμηση της αγοράς ήταν ότι οι νέες αιτήσεις θα διαμορφωθούν στις 760.000. Ο επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ υποστήριξε την Τετάρτη ότι η απασχόληση είναι πολύ μακριά από τα επίπεδα που θα έπρεπε.

Στη Wall Street ο Dow Jones υποχώρησε -0,02% ή 7,10 μονάδες, στις 31.430,70, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,17% στις 3.916,38 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,38% στις 14.025,77 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+3,1%) και Visa Inc. (+2,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-2,9%) και 3Μ Co. (-1,4%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 0,8% και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,9%. Το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ στα 1,2134 δολάρια ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε υψηλότερα στο 1,16%.

ΕΥΡΩΠΗ

Τα εταιρικά αποτελέσματα κίνησαν τις αποφάσεις των επενδυτών στις  ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,46% στις 411,35 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε οριακά υψηλότερα +0,07% στις 6.528,72 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο 0,77% στις 14.040,91 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε οριακές απώλειες -0,02% στις 5.669,82 μονάδες.

Η φαρμακευτική AstraZeneca ανακοίνωσε 10% αύξηση στις πωλήσεις του 2020, στα 25,8 δις  δολάρια με την μετοχή να ακολουθεί ανοδική κίνηση, ενώ των αναμενόμενων καθαρά κέρδη δ’ τριμήνου γνωστοποίησε η γαλλική Credit Agricole. Στον αντίποδα, η πρόβλεψη της Commerzbank για κατώτερα των αναμενόμενων έσοδα το 2021, οδήγησε τη μετοχή σε πτώση άνω του 5%.

ΧΑ

Εντυπωσιακά δυνατή ζήτηση για αρκετά blue chip έφερε το τελικό +1,51%

Την διαπραγμάτευση σφράγισε η επιμονή των αγοραστών για τις 3 Τράπεζες από τις 4 του 25άρη και την ΕΕΕ ενώ η φυγή από το ρίσκο αφορούσε λιγότερα blue chip από την Τετάρτη. Υπήρξε χαλαρός συντονισμός με την πορεία των ευρωπαϊκών, όπου οι συναλλαγές άνοιξαν και συνέχισαν νευρικά και επίσης συντονισμένα ελαφρά ανοδικά, διατηρήθηκαν σε τιμές της τάξης έως +0,5% πριν την ανοδική έναρξη στη Wall Street. Εδώ, τα κέρδη του μέσου όρου κατά +2,17% τον πέρασαν οριακά κάτω από τις 780 μονάδες στις 13:51. Αμέσως μετά εμφανίστηκαν πιέσεις και αναζητώντας ισορροπία μετά την επίδραση τριών κυμάτων προσφοράς μετοχών πέρασε σε πλάγια κίνηση από τις 14:27 ως τις 16:44 ανάμεσα στις 775,5 ως τις 777,2 μονάδες. Ο πυθμένα ορίστηκε στις 10:30 ήταν η τιμή ανοίγματος  με οριακό ανοδικό χάσμα. Ο τζίρος ξεπέρασε τα 74,5 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων στα 23,648 εκατ. Ξεχώρισαν για την ημερήσια πτώση τους σε μέρα επιστροφής της τάσης για ανάκτηση θέσεων οι  ΠΕΙΡ, ΛΑΜΔΑ, ΕΛΠΕ, ΜΟΗ  και ΜΥΤΙΛ. Ενώ στον αντίποδα, με κέρδη μεγαλύτερα του +1,5% έκλεισαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΛΦΑ, ΕΕΕ, ΔΕΗ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και ΜΠΕΛΑ.

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, είχαμε δυναμική μιας κατεύθυνσης σε θετικό μονίμως πεδίο. Στο πρώτο μέρος  από την υπεροχή της ζήτησης μετοχών έναντι της προσφοράς, στις δυόμιση ώρες ο ΓΔ χτύπησε στις 779,3  μονάδες, υποχώρησε ως τις 777,3, αλλά στις 13:51 έπιασε τις 779,4. Στις 17:00, σταμάτησε στις 775,05 μονάδες.

Η αγορά έκλεισε με άνοδο +1,51% ενώ εμφάνισε στο πρώτο μέρος κέρδη ως +2,17% και ποτέ απώλειες που ήταν  μεταβολές μεγαλύτερες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.  Ο ΓΔ στο κλείσιμο σταμάτησε στις 774,38 μονάδες, δηλαδή 11,4 πάνω από το κατώτερο μέρας.

Περιγραφή δυναμικής

Μετά από άνοιγμα στις 762,97 με ανοδικό  χάσμα  (0,14 μονάδες) από το κλείσιμο της προηγούμενης (762,83), οι τιμές κινήθηκαν έτσι ώστε ο ΓΔ να διαπραγματευτεί με τάση που όρισε ο ΔΤΡ και η ΕΕΕ. Κυριάρχησε από τα πρώτα λεπτά αμέσως μετά από την έναρξη έντονη ζήτηση, με οδηγό τις εντολές αγοράς για τις τράπεζες και για τις περισσότερες μετοχές του 25άρη. Το ελάχιστο εμφανίστηκε στο άνοιγμα ήταν οι 762,97 από 753,97 μονάδες την περασμένη σύνοδο. Η εγγραφή του ανώτερου μέρας, ήρθε στις 13:51 και ήταν οι 779,40 από 766,51 μονάδες που ήταν το μέγιστο την προηγούμενη. Η αγορά σφραγίστηκε από το ενδιαφέρον των θεσμικών για ρευστοποίηση θέσεων στην ΠΕΙΡ και σε μικρή ομάδα εκ των μετοχών του 25άρη, ενώ στα τραπεζικά η μεταβολή  στο μεγαλύτερο διάστημα διέφερε ανά μετοχή αλλά ήταν πάντα μεγαλύτερη του +1%. Στο τέλος η επιλεκτικότητα των πιέσεων μεγάλωσε την πτώση στην ΠΕΙΡ και μάζεψε τα κέρδη στα υπόλοιπα.

Το αποτέλεσμα στην Αθήνα

Στην Αθήνα αυτή τη φορά, είχαμε χαλαρό συντονισμό με την παγκόσμια δυναμική όπου επικράτησε, με  δοκιμασίες και αναταράξεις πλάγια και ελαφρά ανοδική κίνηση για τους δείκτες του ευρώ. Στις δημοπρασίες εδώ, είχαμε υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης και στις 17:12 ορίστηκε για τον μέσο όρο τιμή κλεισίματος 5,02 μονάδες κάτω από ανώτερο της διακύμανσης της συνόδου. Η αγορά έκλεισε με 5 από τα blue  chip με πτώση. Η συνολική κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 52,770 από 51,936 δις ευρώ την περασμένη συνεδρία.

Ξεχώρισαν για τα κέρδη και την ώθηση στο ΓΔ από τα blue chip οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +7,84%, ΑΛΦΑ +5,48%, ΕΕΕ +4,71%, ΔΕΗ +3,21%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,41%, ΕΥΔΑΠ +1,70% και ΕΧΑΕ +1,58%.

Ενώ στον αντίποδα βρέθηκαν από τις Τράπεζες η ΠΕΙΡ -7,33% και οι ΛΑΜΔΑ -0,94%, ΕΛΠΕ -0,56%, ΜΟΗ -0,53% και ΜΥΤΙΛ -0,33%.

Τη σύνοδο σφράγισε σχετικά ψηλότερο  έναντι  της προηγούμενης συνεδρίας συναλλακτικό ενδιαφέρον, με  πακέτα αξίας 23,648 από 2,844 εκατ. ευρώ την προηγούμενη για ΟΠΑΠ ΜΠΕΛΑ ΟΤΕ  και ΔΕΗ.

Η δε εμφάνιση κερδών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, θα μπορούσε να έχει σχέση με την επικράτηση ανοδικής δυναμικής για τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς υποχώρησε στο 0,752% από 0,782% την προηγούμενη.

Επηρέασαν θετικά, οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,82%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +5,48% από -1,99%, την ΕΤΕ στο +1,04% από +0,15%, ΕΥΡΩΒ στο +1,43% από -1,58% και την ΠΕΙΡ στο -7,33% από -5,85% %. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από τα blue chip με μεταβολή +1,72% από +1,16%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (20 από 15) έναντι των καθοδικών (5 από 8) και κανένα στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ με μεταβολή +1,51% οδηγήθηκε στις 774,38 από 762,83 μονάδες, όταν ο 25άρης έκλεισε στις 1845,65 από 1816,93 με άνοδο +1,58%.

Για να συμβούν τα παραπάνω, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74,516 από 56,610 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 23,648 από 2,844 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών διαμορφώθηκε σε 69 από 55, των καθοδικών 33 από 40 και οι αμετάβλητες ανήλθαν σε 22 από 28.

Τεχνική ανάλυση Παράγωγα

Κινήσεις για την υποδοχή της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου

Στην προτελευταία συνεδρίαση της βδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα,. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 0,52 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 28,72 μονάδες ψηλότερα. Το ελάχιστο ημέρας σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 1816,41 μονάδες. Το ανώτερο, οι 1858,26, εμφανίστηκε στις 13:21. Το κλείσιμο στις 1845,65 από 1816,93 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,58% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 13,054 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη για την σειρά Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 739 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1858,00 μονάδες και χαμηλό ημέρας τις 1820,00, με τελευταίες πράξεις στις 1844,50 και ανήλθαν σε 4530 από 4601 οι ανοικτές θέσεις. Εμφανίστηκε μέτριο ενδιαφέρον και για την σειρά Μαρτίου με 170 ΣΜΕ να αλλάζουν χέρια με ανώτερο μέρας τις 1855,25 μονάδες και κατώτερο τις 1821,75 ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1843,00 μονάδες με αποτέλεσμα να γίνουν 393 τα ανοικτά συμβόλαια.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον ήταν… συμβολικό. Στα calls του 25άρη λήξης Φεβρουαρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα δικαιώματα αγοράς της επόμενης σειράς Μαρτίου διακινήθηκαν 4 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1850 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκε 1 συμβόλαιο, για τιμή εξάσκησης τις 1800 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της σειράς Μαρτίου διακινήθηκε 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης στις 1775 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές συνολικά ενισχύθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ  της ΑΛΦΑ με 16796 συμβόλαια λήξης Μαρτίου, της ΕΤΕ με 4255, της ΕΥΡΩΒ με 10765, της ΠΕΙΡ με 20163, της ΔΕΗ με 3572, και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με 1134 για την τρέχουσα σειρά. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 18.896 συμβόλαια για ΠΕΙΡ,  στα 7500 για ΟΠΑΠ, στα 4239 για ΟΤΕ, στα 1600 για ΜΠΕΛΑ,  στα 200 για ΓΕΚΤΕΡΝΑ, στα 180 για ΑΡΑΙΓ και στα 100 για ΤΕΝΕΡΓ. 

Τα σχόλια των εγχώριων αναλυτών είναι επικεντρωμένα στην τρέχουσα κατάσταση της αγοράς με τη συνισταμένη των προσδοκιών να δείχνει συσσώρευση.

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε:

“Λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, η ΕΕΕ ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της για το 2020.Οι μεταβολές στους Ελληνικούς δείκτες MSCI μετατέθηκαν για το Μάιο, αφήνοντας την Αγορά να αναζητεί άλλους καταλύτες, για να αποτρέψει την επάνοδο σε σκηνικό μεταβλητότητας και ενδεχόμενης πλαγιοκαθοδικής κίνησης, εν μέσω του σκηνικού οικονομικής δυσπραγίας και χαμηλής επενδυτικής ψυχολογίας”.

Η Merit Sec. ειδοποίησε:

“Σημεία στήριξης οι 750 και 714 μονάδες (ΚΜΟ 200), ενώ σημείο αντίστασης οι 800 μονάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), το Ταμείο διάσωσης της Ζώνης του Ευρώ, ζητώντας τη συγκατάθεσή του, ώστε να αποπληρώσει νωρίτερα το χρέος προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Ελλάδα θέλει να εξοφλήσει χρέος αξίας περίπου €3,3 δισ. στο ΔΝΤ φέτος, από συνολικά €5,0 δισ. σε εκκρεμή δάνεια, που οφείλονται έως το 2024.

Πολύ δυνατά τα αποτελέσματα της Coca Cola HBC, που ξεπέρασαν τις προβλέψεις τόσο στα λειτουργικά και καθαρά κέρδη, όσο και στις ελεύθερες ταμειακές ροές. Ο ενοποιημένος όγκος πωλήσεων διαμορφώθηκε στα 2,1 δισ. κιβώτια (-6%), ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών στα €6,1 δισ. (-13%), τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (EBIT) στα €672 εκατ. (-11%) και τα καθαρά κέρδη στα €415 εκατ. (-15%). Οι ελεύθερες ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 12% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στα €497 εκατ., με αποτέλεσμα ο καθαρός δανεισμός να μειωθεί κατά €156 εκατ., στα €1,6 δισ. Το ΔΣ πρότεινε την διανομή μικτού μερίσματος ύψους €0,64/μετοχή”,

Η Leon Depolas Sec. παρατηρούσε:

“Σε θετικό έδαφος έκλεισε ο ΓΔΧΑ, εν όψει και των εγχώριων εταιρικών αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου, αλλά και του υποστηρικτικού επενδυτικού κλίματος που κυριαρχεί, προς το παρόν, στο εξωτερικό. Δεδομένου ότι πιθανότατα να βρισκόμαστε κοντά στον επίλογο της πανδημίας, συνεχίζουμε και βλέπουμε υψηλότερες αποτιμήσεις μεσοπρόθεσμα, έστω και αν η κλίση της ανόδου είναι οριακά θετική για το επόμενο διάστημα”.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου  Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Αν οι Αγορές λειτουργούσαν αποτελεσματικά, οι Ομολογιακές Αγορές σε Παγκόσμιο επίπεδο θα παρουσίαζαν μια άλλη εικόνα. Όμως ένεκα Κεντρικών Τραπεζών και πανδημίας “ο κύβος ερρίφθη” για δημιουργία περιβάλλοντος μηδενικών επιτοκίων, ανεξαρτήτως επικρατουσών συνθηκών.

Η έλευση του covid-19 απλώς ενίσχυσε την ανάγκη για παροχή απεριόριστης ρευστότητας, μέσω προγραμμάτων επαναγοράς ομολόγων από όλες τις Κεντρικές Τράπεζες, με πρωτοστάτες την Fed & EKT. Δεν υπήρχε άλλη επιλογή για να αποφευχθεί μια κατάρρευση της Παγκόσμιας Οικονομίας, δεδομένων των πρωτόγνωρων συνθηκών.

Επιπλέον η επικείμενη αναχρηματοδότηση τεράστιων Κρατικών και Εταιρικών χρεών, τρισεκατομμυρίων Δολαρίων της περιόδου 2020 – 2023, οδηγούν στην ανάγκη πίεσης των επιτοκίων δανεισμού προς τα κάτω, αφού δεν θέλουν να επαναληφθούν φαινόμενα Lehman Brothers, ή, ακόμα χειρότερα, φαινόμενα 1929…

Όμως οι πολιτικές δεν είναι πανάκεια και η συμπίεση των επιτοκίων σε μηδενικά, ή και αρνητικά επιτόκια για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν συνάδουν με την οικονομική λογική, δημιουργώντας μακροπρόθεσμα σοβαρές αρνητικές παρενέργειες.

Η εκτίναξη του ενεργητικού της Fed ($9,1 τρισ.) αλλά και της ΕΚΤ (7,4 τρισ. €) μέσα σε ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από ότι υπήρξε σε όλη την προηγούμενη 10ετια. Επιπλέον η μείωση των επιτοκίων δανεισμού, αλλοιώνει και την προσδοκώμενη απόδοση στις Αγορές Μετοχών & Ομολόγων, με αποτέλεσμα να αυξάνει η ζήτηση τίτλων σε όλο υψηλότερες τιμές, συνεπώς και οι αποτιμήσεις. Έτσι δικαιολογείται από αρκετούς Αναλυτές η αύξηση των αποτιμήσεων αρκετών Εταιρειών, αφού οι ιστορικά χαμηλές αποδόσεις p/e, είναι αρκετά υψηλότερες από τα επιτόκια των Κρατικών ομολόγων.

Η ποιο επικίνδυνη συνέπεια όμως, είναι ότι μεγάλο μέρος των κεφαλαίων έχει κατευθυνθεί σε Εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις χαμηλής διαβάθμισης (junk bonds), με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια, αγνοώντας τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο. Εκτιμάται ότι μόνο το 2021 οι αναχρηματοδοτήσεις junk bond ανέρχονται πάνω από $200 δισ., ενώ στα επόμενα 4 χρόνια οι αναχρηματοδοτήσεις προσεγγίζουν τα $1,5 τρισ.

Αργά αλλά σταθερά γίνεται αντιληπτό ότι οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν από την συνέχιση αυτών των πολιτικών είναι τεράστιοι και τυχόν αύξηση των επιτοκίων, θα οδηγήσει σε πρωτόγνωρες συνέπειες το Παγκόσμιο Οικονομικό Οικοδόμημα.

Ήδη από τον Αύγουστο του 2020 παρατηρείται μια αργή άλλα σταθερή αύξηση στο επιτόκιο του 10ετους Αμερικανικού Κρατικού ομολόγου, που από 0,5120% διαπραγματεύεται πέριξ του 1,15% – 1,20%, παρουσιάζοντας μια αύξηση 134% !!!

Έγκυρη τεχνική διάσπαση του επιπέδου 1,20% θα οδηγήσει στο επόμενο επίπεδο αντίστασης του 1,50% – 1,60%, δημιουργώντας συνεπακόλουθες πιέσεις και στην Αμερικανική Αγορά Μετοχών.

Οι αποδόσεις των Ελληνικών Κρατικών τίτλων, με την βοήθεια της “Μεγάλης Φίλης” (ΕΚΤ), διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα σε όλη την καμπύλη χρέους, παρά την εκτίναξη του Δημοσίου χρέους σε νέα ιστορικά υψηλά.

Οι πρόσφατοι έξοδοι στις Αγορές συντήρησαν την ρευστότητα της Κεντρικής Κυβέρνησης, βελτιώνοντας τόσο την ληκτότητα, όσο και το μέσο επιτόκιο δανεισμού. Η προσπάθεια αντικατάστασης ομολόγων υψηλού κόστους (ΔΝΤ), με ομόλογα χαμηλότερου επιτοκίου & μεταγενέστερων λήξεων, φαίνεται ότι θα συνεχιστεί όλο το 2021, αντλώντας παραπάνω κεφάλαια από τα αρχικά προγραμματισθέντα, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί η Χώρα την ευνοϊκή συγκυρία των χαμηλών επιτοκίων, για όσο υπάρχει…

Το γεγονός ότι οι Οίκοι αξιολόγησης δεν προχώρησαν σε περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της Χώρας, άφησε αδιάφορους, προς το παρόν, τους Επενδυτές, που ψάχνουν εναγωνίως για αποδόσεις και μάλιστα σε Ευρώ.

Ήδη όμως αρχίζει να φαίνεται μια ελαφρά απόκλιση στην καμπύλη επιτοκίων μεταξύ των κοντινών λήξεων (μέχρι 5 έτη) και των μακρύτερων λήξεων (πάνω από 10 έτη). Ενώ η 5ετια κινείται κοντά στο ιστορικό χαμηλό (0,04%) η 10ετια έχει απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά του Δεκεμβρίου του 2020 (0,555%) και προσεγγίζει επικίνδυνα την 1η τεχνική αντίσταση του 0,77%, εμφανίζοντας ποσοστιαία μεταβολή 38%.

Επιβεβαιωμένη διάσπαση του 0,77%, αυξάνει τις πιθανότητες για προσέγγιση του επόμενου επιπέδου αντίστασης του 1%.

Παρά το γεγονός ότι απέχουμε αρκετά από τα επίπεδα ασφαλείας αναχρηματοδότησης του χρέους, ο χρόνος πιέζει για επιτάχυνση των κινήσεων του Οικονομικού Επιτελείου, για να προλάβει την ευνοϊκή συγκυρία, πριν τελειώσει όπως “όλα τα ωραία”.

Το ευνοϊκό περιβάλλον θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευτούν και οι Εισηγμένες Εταιρείες εκδίδοντας νέο, ή αναχρηματοδοτώντας παλαιό χρέος, με ευνοϊκότερους όρους.

Οι επιλογές τους είναι να προχωρήσουν σε εκδόσεις μέσω του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, απευθυνόμενες κυρίως στις λιμνάζοντες καταθέσεις Ελλήνων Ιδιωτών, που απολαμβάνουν “μηδενικά” επιτόκια από τις Ελληνικές Τράπεζες, ή να προχωρήσουν σε διεθνείς εκδόσεις όπως στο παρελθόν. Η κάθε επιλογή έχει πλεονεκτήματα & μειονεκτήματα για τις Εκδότριες.

Όσο για τους ενδιαφερόμενους Επενδυτές, τα εταιρικά ομόλογα αποτελούν μια διέξοδο, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούν ότι ενέχουν και δύο πολύ σημαντικούς κινδύνους, που πρέπει να τους λάβουν σοβαρά υπόψη.

Το αξιόχρεο του Εκδότη και τον κίνδυνο της αθέτησης πληρωμής τόκων & Κεφαλαίου (π.χ.Follie Follie, MLS).

Τον κίνδυνο του πληθωρισμού, που αν και προς το παρόν παραμένει αθέατος, η ιστορία έχει δείξει ότι όταν εμφανίζεται, παράγει σημαντικές ζημιές για τους κατόχους, κυρίως μακροπρόθεσμων ομολόγων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το 2021 αρκετές Εταιρείες προετοιμάζονται για ομολογιακές εκδόσεις, όπως ο ΜΥΤΙΛ, η ΔΕΗ, η ΤΙΤC, η ΑΡΑΙΓ κ.α.

Συμπερασματικά, παρά την πανδημία, οι Ομολογιακές Αγορές Παγκοσμίως, με την επέμβαση – χειραγώγηση των μεγαλύτερων Κεντρικών Τραπεζών, κρατήθηκαν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα επιτοκίων. Οι Επενδυτές θα πρέπει να έχουν αυξημένα αντανακλαστικά, γιατί η στρέβλωση που υποβάλλονται οι Αγορές αργά, ή γρήγορα θα παύσει. Συνεπώς θα πρέπει στα πιθανά σενάρια που επεξεργάζονται, να εκτιμούν τον βαθμό κινδύνου που αναλαμβάνουν, τόσο όσον αναφορά τον χρονικό ορίζοντα λήξης, όσο και το ύψος του επιτοκίου που τους προσφέρεται.

O Ελβετός Διαχειριστής Κεφαλαίων & Μεγαλοεπενδυτής Felix Zulauf, ερωτώμενος για αυτό που συμβαίνει στις Ομολογιακές Αγορές από την παρέμβαση των Κεντρικών Τραπεζών και που θα καταλήξει, σε μια συνέντευξη του το 2020 είχε αναφέρει ότι ‘Δεν ξέρω πότε θα τελειώσει αυτή στρέβλωση του οικονομικού συστήματος. Όταν όμως τελειώσει το ερώτημα δεν θα είναι αν έχεις χάσει, αλλά πόσα έχεις χάσει.”

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές αιωρήθηκαν ακριβώς κάτω από τα ρεκόρ υψηλών σήμερα Παρασκευή, καθώς τα μικτά οικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ ανάγκασαν ορισμένους επενδυτές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση μετά από ένα παγκόσμιο μετοχικό ράλι που ώθησε πολλά χρηματιστήρια σε ύψη που προκαλούν ζάλη.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -0,03%, διαπραγματευόμενος λίγο κάτω από ένα υψηλό όλων των εποχών που είχε επιτευχθεί στην προηγούμενη συνεδρία. Στις 9:00 δική μας ώρα η μεταβολή του ήταν -0,09% με τιμή 733,53 και ρεκόρ βίου από χθες τις 735,91 μονάδες.  Οι μετοχές της Αυστραλίας έχασαν αρχικά -0,31% αλλά στις 9:00 ήταν στο -0,63%. . Οι μετοχές στο Τόκιο μειώθηκαν -0,32%, υποχωρώντας από τα υψηλά των 30 ετών. Ενώ στις 9:00 είχε πτώση -0,14%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το S&P 500 ήταν στο  -0,12%.

Οι αγορές στην Ευρύτερη Κίνα και το μεγαλύτερο μέρος της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι κλειστές σήμερα για τις διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς. Οι αγορές μετοχών και ομολόγων της Κίνας, συναλλάγματος και προθεσμιακών αγορών εμπορευμάτων κλείνουν έως τις 17 Φεβρουαρίου για τις διακοπές.