Skip to main content

Τα μηνύματα του ανασχηματισμού

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

«Το σίγουρο είναι ότι αυτός δεν είναι ο εκλογικός ανασχηματισμός». Η φράση αυτή κορυφαίας κυβερνητικής πηγής και στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού στη «Ν» δείχνει το πλαίσιο, τους περιορισμούς, τα προβλήματα αλλά και την πολιτική στόχευση του κ. Τσίπρα, ο οποίος αποφάσισε να προχωρήσει σε αναγκαστικές, διορθωτικές κινήσεις στην κυβέρνηση και όχι σε ευρύ ανασχηματισμό.

Πλέον, ο ευρύς ανασχηματισμός τοποθετείται μετά το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης. Ο πρωθυπουργός επέλεξε τον διορθωτικό ανασχηματισμό, όχι γιατί η κυβέρνηση δουλεύει «ρολόι», αλλά για μία σειρά από λόγους:

Πρώτον, διότι ήθελε να αποφύγει την ενίσχυση προεκλογικών σεναρίων που θα προκαλούσε ένας ευρύς, ριζικός ανασχηματισμός, με τον κ. Τσίπρα «να ρίχνει όλα τα όπλα στο τραπέζι». Σε μία δύσκολη και ρευστή περίοδο για την κυβέρνηση, προκρίθηκε η προσπάθεια να απορροφηθούν ο κραδασμοί -αν απορροφηθούν- και όχι να αλλάξει η ατζέντα. Ο Πρωθυπουργός φέρεται να κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένας εντυπωσιακός και ουσιαστικός ανασχηματισμός θα χανόταν στο ισχύον βαρύ κλίμα και ότι ένα τέτοιο πολιτικό χαρτί καλό για τον ίδιο θα ήταν να το τραβήξει σε μία ενδεχόμενη πιο θετική περίοδο για την κυβέρνησή του. Μετά την τέταρτη αξιολόγηση, ίσως μετά και από τον Αύγουστο του που θα κλείσει τυπικά το πρόγραμμα. 

Δεύτερον, ο κ. Τσίπρας απέφυγε εσωκομματικούς κραδασμούς που ενδεχομένως θα προκαλούσαν δυσαρεστημένοι υπουργοί που θα απομακρύνονταν ή βουλευτές οι οποίοι δεν θα έμπαιναν στην κυβέρνηση. Ήταν σαφέστατα μία πολιτική επιλογή συμβιβασμού στον κυβερνητικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει ως «σημείο καμπής» το τέλος του προγράμματος, ενώ αποκαλύπτει σε ένα βαθμό και τον εγκλωβισμό του κ. Τσίπρα λόγω της δύσκολης πολιτικής συγκυρίας.   

Τρίτον, -πλην της αναγκαστικής αντικατάστασης του κ. Παπαδημητρίου από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη- ο Πρωθυπουργός:

  • Δεν ήθελε και δεν μπορούσε να αλλάξει την ομάδα των κυβερνητικών στελεχών που διαπραγματεύεται με τους Θεσμούς για την τέταρτη αξιολόγηση,
  • Δεν ήθελε και δεν μπορούσε να αποδυναμώσει πολιτικά τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή αντικαθιστώντας τον,  τη στιγμή που έχει μπει στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης
  • Δεν ήθελε και δεν μπορούσε να αλλάξει το δίδυμο του υπουργείου Υγείας Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη που είναι στην πρώτη γραμμή της υπόθεσης Novartis
  • Έστειλε μήνυμα στήριξης στο δίδυμο του υπουργείου Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο οι οποίοι βάλλονται από την αντιπολίτευση -αλλά και μία μερίδα από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ- για τους χειρισμούς τους επίσης στην υπόθεση Novartis. 

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, είναι πράγματι εντυπωσιακό το γεγονός της εισόδου του Φώτη Κουβέλη στην κυβέρνηση, κάτω από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. Δεν είναι τυχαίο και σίγουρα παίζει ρόλο στην μάχη των εντυπώσεων, ότι η πρώτη αντίδραση στις ειδησεογραφικές σελίδες αλλά και τα social media ήταν η φράση «ο ανασχηματισμός του Κουβέλη».  

Είναι σημαντικό το γεγονός της ανάληψης των καθηκόντων υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη. Σε μία πρώτη ανάγνωση ο κ. Δραγασάκης ισχυροποιείται καθώς εκτελεί καθήκοντα επικεφαλής του ΚΥΣΟΙΠ και επικεφαλής της εθνικής προσπάθειας προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα. Σε μία δεύτερη ανάγνωση, ο κ. Δραγασάκης αναλαμβάνει τη πιο «καυτή πατάτα» της κυβέρνησης για το διάστημα ως τις επόμενες εκλογές, τις επενδύσεις, αναλαμβάνοντας σημαντικό πολιτικό ρίσκο, ενώ γίνεται ο τρίτος πόλος της κυβέρνησης στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής, μετά το Μαξίμου και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.  

Η επιλογή του κ. Βίτσα ως αντικαταστάτη του Γιάννη Μουζάλα -ο οποίος τελικά ήταν ο μόνος υπουργός που αντικαταστάθηκε μετά τους παραιτηθέντες- είναι ένα σήμα ότι ο κ. Τσίπρας υπολογίζει την εσωκομματική αντιπολίτευση και τους 53+. 

Σε ό,τι αφορά την τοποθέτηση του Θάνου Ηλιόπουλου στη θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου, το εύλογο είναι ότι ο κ. Ηλιόπουλος γνωρίζει τα θέματα του υπουργείου Εργασίας και δεν θα υπάρξει περίοδος προσαρμογής ή κενό για ένα διάστημα. Για την επιλογή της Μερόπης Τζούφη στη θέση του Κώστα Ζουράρι, η έκπληξη αφορά κυρίως στο ότι άλλαξε η αναλογία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, εις βάρος των ΑΝΕΛ κατά μία θέση.

Η έλευση του Κωνσταντίνου Στρατή ως υφυπουργού στο υπουργείο Πολιτισμού, προκάλεσε ερωτηματικά μέχρι να αποσαφηνιστούν -από κυβερνητικές πηγές- οι αρμοδιότητές του. «Θα έχει αρμοδιότητες Πολιτισμού» είναι η διαβεβαίωση για τον κ. Στρατή, κάτι που σημαίνει ότι αποψιλώνονται οι αρμοδιότητες της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου και παραμένει κανονικά στη θέση του ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.