Skip to main content

Άγιος Αθανάσιος: Ταξίδι με πρωταγωνιστή το χιόνι

Το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, ο Βόρας ή αλλιώς Καϊμακτσαλάν, και ο παραδοσιακός οικισμός του Άγιου Αθανάσιου στο νομό Πέλλας συνθέτουν την απόλυτη χειμωνιάτικη εικόνα γι’ αυτούς που αγαπούν τις χειμερινές, ορεινές εξορμήσεις κι έχουν όρεξη για… παιχνίδια.

Ίσως κανείς δεν θα πίστευε τη δεκαετία του ’80 ότι ο οικισμός του παλαιού Άγιου Αθανάσιου, ο οποίος κάποια στιγμή μετρούσε μόλις δύο οικογένειες, αφού όλοι οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν για να εγκατασταθούν στο Νέο Άγιο Αθανάσιο, θα ζωντάνευε ξανά, αποτελώντας χειμερινό τουριστικό θέρετρο και συγκεντρώνοντας πλήθος κόσμου στη σκιά του Καϊμακτσαλάν.  Κι όμως! Το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν του έδωσε το φιλί της ζωής στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μέχρι και σήμερα, ο παλιός Άγιος Αθανάσιος αποδεικνύει περίτρανα ότι ο… παλιός είναι αλλιώς!

Από τον Παλιό στο Νέο και τούμπαλιν
Η ιστορία του Αγίου Αθανασίου είναι μεγάλη, με τις ρίζες του να ξεκινούν από τον 16ο αιώνα, όπου και χτίστηκε από ηπειρώτες κτηνοτρόφους και χτίστες, υπό τον έλεγχο του Αλή Πασά των Ιωαννίνων. Στην Κατοχή, οι ομάδες αντίστασης συγκεντρώνονταν στο χωριό και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου εκκενώθηκε, ενώ μεταπολεμικά ο πληθυσμός του μειώθηκε όταν οι κάτοικοί του άρχισαν να μεταναστεύουν προς το εξωτερικό.

Διαβάστε περισσότερα