Skip to main content

Artemis Accords: Στις 8 οι χώρες που υπέγραψαν το σύμφωνο της NASA για τη Σελήνη

Βήματα προς τα εμπρός φαίνεται να κάνει το σύμφωνο που προωθεί η NASA για την εξερεύνηση, την κατασκευή βάσεων και την εκμετάλλευση πόρων στη Σελήνη, γνωστό και ως Artemis Accords (Συμφωνίες Άρτεμις), στο ευρύτερο πλαίσιο του προγράμματος «Άρτεμις» των ΗΠΑ για την επιστροφή στη Σελήνη.

Όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία, πλέον τα κράτη που έχουν υπογράψει το σύμφωνο είναι οκτώ: Αυστραλία, Καναδάς, Ιταλία, Ιαπωνία, Λουξεμβούργο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ.

Τα Artemis Accords θέτουν ένα πλαίσιο αρχών για τη εξερεύνηση του διαστήματος και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στα σχέδια της NASA για την εξερεύνηση της Σελήνης.

Του προγράμματος «Άρτεμις»- που περιλαμβάνει την αποστολή της «πρώτης γυναίκας και του επόμενου άνδρα» στην επιφάνεια της Σελήνης το 2024- ηγείται η NASA, ωστόσο η αμερικανική διαστημική υπηρεσία υπογραμμίζει πως οι διεθνείς συνεργασίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση μιας βιώσιμης και σταθερής παρουσίας στη Σελήνη αργότερα μέσα στη δεκαετία, εν όψει και μιας ιστορικής πρώτης επανδρωμένης αποστολής στον Άρη.

«Θεμελιωδώς, τα Artemis Accords θα βοηθήσουν στην αποφυγή συγκρούσεων στο διάστημα και στη Γη, ενισχύοντας την αμοιβαία κατανόηση και μειώνοντας τις παρανοήσεις» είπε ο Μάικ Γκολντ, στέλεχος της NASA αρμόδιο για τις διεθνείς και διυπηρεσιακές σχέσεις. «Το ταξίδι του “Άρτεμις” είναι στη Σελήνη, αλλά ο προορισμός των συμφωνιών είναι ένα ειρηνικό μέλλον ευημερίας».

Οι αρχές των Συμφωνιών Άρτεμις, σύμφωνα με τη NASA, έχουν ως εξής: Ειρηνικοί σκοποί, διαφάνεια, διαλειτουργικότητα, βοήθεια σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, καταγραφή διαστημικών αντικειμένων, δημοσιοποίηση επιστημονικών δεδομένων, προστασία κληρονομιάς, διαστημικοί πόροι, αποφυγή συγκρούσεων σε δραστηριότητες, απομάκρυνση σκουπιδιών σε τροχιά και διαστημοπλοίων. Ωστόσο η πρωτοβουλία αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τη Ρωσία και την Κίνα- και σε σχετικό δημοσίευμα του RT αναφέρεται πως οι δύο χώρες δεν προσκλήθηκαν καν, ενώ τονίζεται πως στο σχετικό έγγραφο δεν υπάρχει αναφορά στη στρατιωτική «Space Force» που ιδρύθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση. Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής Roscosmos, επανέλαβε τους προβληματισμούς του, τονίζοντας πως το πρόγραμμα «Άρτεμις» είναι «πολύ αμερικανοκεντρικό» για να συμμετέχει η Ρωσία. Ο ίδιος έχει επίσης συγκρίνει την αμερικανική κυριαρχία στο πρόγραμμα με το ΝΑΤΟ.