Skip to main content

Αμοιβαία επιθυμία για Φωτάκη – Χόγιερ η παραμονή της Ελλάδα στο CΕRN

Aμοιβαία θέληση προκειμένου να επιλυθεί το οικονομικό ζήτημα και η Ελλάδα να παραμείνει μέλος του CERN εξέφρασαν ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας, Κώστας Φωτάκης και ο γενικός διευθυντής του κέντρου πυρηνικών ερευνών, Ρολφ Ντίτερ Χόγιερ.

Η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαίωσε τον κ. Χόγιερ, ότι παρά τις δυσμενείς δημοσιονομικές συνθήκες, η Αθήνα θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να διευθετήσει τις εκκρεμείς οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας προς το CERN, το ύψος των οποίων ανέρχεται σε 35 εκατ. ευρώ.

«Η Ελλάδα επιθυμεί την περαιτέρω συνεργασία των δύο πλευρών, εφ’ όσον εξομαλυνθεί η οικονομική κατάσταση» τόνισε ο κ. Φωτάκης.

Οι Έλληνες επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι η αδυναμία εκπλήρωσης των οικονομικών υποχρεώσεων θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συμμετοχή της Ελλάδας ως πλήρους μέλους, με δικαίωμα ψήφου στο Cern.

Πηγές της κυβέρνησης ωστόσο, καθιστούν σαφές ότι «υπάρχει αμοιβαία διάθεση να μη συμβεί κάτι τέτοιο και το θέμα να διευθετηθεί έγκαιρα. Άλλωστε, στο παρελθόν και άλλες χώρες είχαν μεγαλύτερες οφειλές προς το CERN, τις οποίες κατέβαλαν σταδιακά, χωρίς να υπάρξει πρόβλημα με το καθεστώς τους στον Οργανισμό».

Πηγή: ΑΜΠΕ