Skip to main content

Αυτόνομα ρομπότ για την επισκευή ανεμογεννητριών

Πλήρως αυτόνομα ρομπότ, τα οποία είναι ικανά να επιθεωρούν ανεμογεννήτριες που έχουν υποστεί ζημιές και ενδεχομένως να ανέπτυξαν επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως αναφέρει το BBC, τα ρομπότ- τα οποία δεν απαιτούν έλεγχο από ανθρώπους χειριστές- αναπτύσσονται από το Orca (Offshore Robotics for Certification of Assets- hub που ειδικεύεται στις ρομποτικές τεχνολογίες), στο πλαίσιο ενός προγράμματος εκατομμυρίων λιρών, με τη συνεργασία ερευνητών από πολλά βρετανικά πανεπιστήμια.

Το συγκεκριμένο ρομπότ, που δημιουργήθηκε από τον Μίρκο Κόβατς και τους συναδέλφους του στο Imperial College London, έχει τη δυνατότητα να προσκολλάται σε κάθετες επιφάνειες και διαθέτει έναν ρομποτικό βραχίονα. Ένα ρομπότ τέτοιου είδους θα μπορούσε να πετάξει σε μια ανεμοτουρμπίνα για να την ελέγξει και στη συνέχεια ενδεχομένως να αφήσει κάποιον αισθητήρα ή ακόμα και να προβεί σε επισκευές. Επίσης, πέραν των άλλων δυνατοτήτων του, το ANYmal μπορεί επίσης να περπατά, καθώς διαθέτει τέσσερα πόδια.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Λέιν του Heriot-Watt, ένας εκ των επικεφαλής ερευνητών του Orca, τονίζει πως το ρομπότ αυτό φέρνει σημαντικά πλεονεκτήματα στη βιομηχανία ενέργειας. «Πολλές από τις υπεράκτιες πλατφόρμες στις οποίες δουλεύουμε είναι πολύ μικρές. Οι χώροι είναι πολύ περιορισμένοι, και τα τροχοφόρα ρομπότ δεν μπορούν να κινηθούν σε ολόκληρη την πλατφόρμα. Οπότε ρομπότ που περπατούν, που έχουν πόδια, μπορούν να πάνε σε μέρη στην πλατφόρμα όπου άλλα ρομπότ δεν θα μπορούσαν» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Συνεργάτες του Orca αναπτύσσουν επίσης ρομπότ για χρήση σε υπεράκτιες εγκαταστάσεις που μπορούν να κινηθούν πάνω σε τροχούς, να πλέουν ή να καταδύονται. Το μεγάλο πλεονέκτημα των ρομπότ που αναπτύσσονται στο Orca, σύμφωνα με το BBC, είναι η ανάπτυξη μηχανών που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη, λαμβάνοντας αποφάσεις μόνες τους. Αυτό σημαίνει πως είναι δυνατές οι επισκευές και οι έλεγχοι σε μέρη όπου καλώδια ή ραδιοσήματα δεν φτάνουν εύκολα, χωρίς να κινδυνεύουν άνθρωποι.

Το Orca Hub εντάσσεται στο πλαίσιο ενός προγράμματος χρηματοδότησης από τη βρετανική κυβέρνηση, ύψους 93 εκατ. λιρών, για τεχνολογίες ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης για χρήση σε αφιλόξενα περιβάλλοντα