Skip to main content

Αυξημένος έλεγχος και προστασία προσωπικών δεδομένων στο Android 11

Νέα εργαλεία ελέγχου και προστασίας προσωπικών δεδομένων/ ιδιωτικότητας και ένα εργαλείο καταγραφής οθόνης περιλαμβάνονται μεταξύ των χαρακτηριστικών που εισάγονται στα τηλέφωνα Android στο τελευταίο μεγάλο update του λειτουργικού συστήματος της Google.

Επίσης, το Android 11 καθιστά ευκολότερη την παρακολούθηση των μηνυμάτων chat σε πολλαπλές εφαρμογές και τον έλεγχο συσκευών «έξυπνου» σπιτιού.

Όπως σημειώνει το BBC, η Google έχει προσπαθήσει να ενθαρρύνει «τρίτους» κατασκευαστές συσκευών να βγάλουν τα updates τους ταχύτερα από ό,τι συνηθιζόταν ως τώρα, μα κάποιοι κινούνται λιγότερο γρήγορα από κάποιους άλλους.

Ο αμερικανικός κολοσσός έχει πει ότι, πέρα από το δικό της brand, Pixel, οι πρώτες εταιρείες που θα προσφέρουν downloads του Android 11 θα είναι οι OnePlus, Xiaomi, Oppo και RealMe. Οι Samsung, Huawei και LG κατά κανόνα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προσαρμόζουν νέα χαρακτηριστικά στα δικά τους user interfaces.

«Υπάρχουν πολλά χαρακτηριστικά που εμφανίζονται στα τηλέφωνα Android ανά το έτος, μέσω app updates, που γίνονται ανεξάρτητα από τους κατασκευαστές» είπε ο Κρις Χολ της ιστοσελίδα Pocket-lint. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το iOS της Apple, όπου οι χρήστες των iPhone περιμένουν έναν μεγάλο όγκο χαρακτηριστικών με τη μία».

Μεταξύ των αλλαγών που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και φαίνονται να έρχονται την κατάλληλη στιγμή είναι η δυνατότητα να δίνεται σε εφαρμογές άδεια πρόσβασης μόνο μια φορά σε μικρόφωνα, κάμερες και τοποθεσία συσκευής (αντί για μόνιμη). Επίσης, υπάρχει μια λειτουργία auto-reset αδειών που σταματά την πρόσβαση εφαρμογών σε τέτοιες λειτουργίες, εάν δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία για μήνες. Ακόμη, οι εφαρμογές περιορίζονται στην ενεργοποίηση της ενσωματωμένης εφαρμογής κάμερας που έχει το τηλέφωνο αντί για κάποια εναλλακτική «τρίτων». Αυτό φαίνεται να έγινε για να κλείσει ένα «παραθυράκι» που επέτρεπε σε κάποιους developers να συλλέγουν δεδομένα τοποθεσίας χωρίς την έγκριση του χρήστη.

Σύμφωνα με το BBC, πολλά από τα χαρακτηριστικά του Android 11 εστιάζουν στην απλοποίηση της χρήσης του smartphone: Για παράδειγμα υπάρχει μια λειτουργία που επιτρέπει στον χρήστη να εμφανίσουν τα συστήματα ελέγχου για όλες τις συνδεδεμένες τους συσκευές σε ένα σημείο, κρατώντας πατημένο το power button. Ένα άλλο είναι σχεδιασμένο για να επιτρέπει στους χρήστες να διαχειρίζονται πολλαπλές εφαρμογές messaging, όπως το Facebook Messenger, το Twitter, το WhatsApp, το Telegram κ.α. Τα μηνύματα που λαμβάνονται από εκεί ομαδοποιούνται σε μια κατηγορία ενημερώσεων (notifications) της οθόνης ενημερώσεων, διαφοροποιώντας τα από τις άλλες ενημερώσεις. Επίσης, μπορεί να δοθεί προτεραιότητα σε κάποια chat έναντι άλλων.

Πέραν αυτών, οι συσκευές αποκτούν τη δυνατότητα καταγραφής οθόνης χωρίς να απαιτείται εγκατάσταση επιπρόσθετης εφαρμογής- κάτι που θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο για gaming ή για την καταγραφή μιας βιντεοκλήσης.