Του Γιώργου Μ. Πολύζου
Πόσο εύκολο είναι να απαντήσετε στην ερώτηση «ποια είναι η ηλικία της Γης» ή «πόσα αστέρια έχει ο γαλαξίας μας»; Αν δυσκολεύεστε ίσως η εκπομπή Celebrity Science μπορέσει να σας δώσει τις απαντήσεις που χρειάζεστε και βεβαίως να σας ψυχαγωγήσει συγχρόνως.
Το Celebrity Science αποτελεί το νέο project του οργανισμού SciCo (Science Communication) και επί τοις ουσίας πρόκειται για μία διαδικτυακή εκπομπή που προβάλλεται μέσω της πλατφόρμας του YouTube. Η εκπομπή προσεγγίζει την επιστημονική γνώση με τρόπο ελκυστικό και κατανοητό ενώ οι καλεσμένοι είναι καταξιωμένοι επιστήμονες και «celebrities», δηλαδή πρόσωπα ευρέως αναγνωρίσιμα, οι οποίοι συνομιλούν για επιστημονικά θέματα και παίζουν ενδιαφέροντα παιχνίδια.
Το κάθε επεισόδιο διαρκεί 15-20 λεπτά με τον κάθε καλεσμένο να δοκιμάζει τις γνώσεις-μερικές φορές και την τύχη του σε μια επιστήμη, παίζοντας παιχνίδια εμπνευσμένα από αυτή. Ως συνομιλητή έχει απέναντί του έναν καταξιωμένο εκπρόσωπο του συγκεκριμένου επιστημονικού κλάδου.
Στόχος, η μετάδοση της γνώσης στο ευρύ κοινό και κυρίως στους νέους, ανεξαρτήτως φύλου, εκπαίδευσης, κοινωνικού πλαισίου, συμβάλλοντας έτσι στην καταπολέμηση του επιστημονικού αναλφαβητισμού. Εμπνευστής και συντονιστής είναι ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, στον οποίο θέσαμε τις απορίες μας.
Ν: Πώς γεννήθηκε η ιδέα για την δημιουργία του Celebrity Science;
Θ.Α.: Τα τελευταία 11 χρόνια δραστηριοποιούμαστε στον τομέα της επικοινωνίας της επιστήμης και της μετάδοσης σύνθετων επιστημονικών εννοιών με απλό και κατανοητό τρόπο, μέσω του οργανισμού μας “SciCo”. Κατά τη διάρκεια των ετών αυτών, αναπτύξαμε ποικίλες μεθόδους και πλατφόρμες επικοινωνίας της επιστήμης. Εντούτοις, αξιολογώντας τις δράσεις μας κατανοήσαμε την ανάγκη δημιουργίας συμπληρωματικών ψηφιακών μεθόδων με τρόπο διασκεδαστικό αλλά και ελκυστικό. Σκεφτήκαμε ότι εάν συνεργαζόμασταν με δημοφιλή άτομα που γνωρίζει ο κόσμος (celebrities) τότε θα προσελκύαμε το ενδιαφέρον του ευρύτατου κοινού. Του κοινού του οποίου μπορεί και να μην επισκεπτόταν ποτέ κάποιο πχ φεστιβάλ επιστήμης. Και έτσι κάναμε. Οι “celebrities” εκφράζουν τη γνώση του ευρέως κοινού σε θέματα επιστήμης. Καλούνται λοιπόν και παίζουν παιχνίδια γνώσης πάνω σε κάποιο συγκεκριμένο επιστημονικό θέμα. Η όλη εκπομπή είναι πολύ διασκεδαστική. Οι δε σωστές απαντήσεις δίνονται από προσκεκλημένους επιστήμονες.
Έως τώρα έχουν έρθει καλεσμένοι στην εκπομπή μας ο Mikeius, ο Ζήσης Ρούμπος, ο Λάμπρος Φισφής, ο Γιώργος Χατζηπαύλου, η Μαίρη Σινατσάκη, η Τζένη Μελιττά, ο Διονύσης Ατζαράκης, το «Astronio» και πολλοί άλλοι. Τη συνδημιουργία περιεχομένου αλλά και τη σκηνοθεσία της εκπομπής επιμελείται ο ηθοποιός Γιάννης Σαρακατσάνης ενώ project manager του έργου είναι η Χριστίνα Μιχαλοπούλου.
Ν: Μέχρι σήμερα, τι αποδοχή έχουν τα επεισόδια του Celebrity Science; Πιστεύετε ότι η ιδέα έχει απήχηση και πετυχαίνει τους στόχους της;
Θ.Α.: Με χαρά βλέπουμε τεράστια αποδοχή στα επεισόδιά μας, τα οποία έχουν δεκάδες χιλιάδες views. Επίσης ενημερωθήκαμε ότι πολλά σχολεία προβάλλουν τα επεισόδιά μας εν ώρα μαθήματος. Και αυτό μας κολακεύει. Οι δε μαθητές γελάνε με τα αστεία αλλά παράλληλα κατανοούν την επιστήμη. Είναι το λεγόμενο “edutainment”.
Ν: Πόσο εύκολο (ή δύσκολο) είναι να βρίσκεις καλεσμένους που θα μπορούν συμμετέχουν σε μία ιντερνετική εκπομπή αυτού του είδους, όπου η γνώση πρέπει να συνδυάζεται με το χιούμορ;
Θ.Α.: Με χαρά διαπιστώνουμε ότι δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Επειδή το όλο εγχείρημα έχει έναν σαφή κοινωνικό στόχο, αυτό της ορθής επιστημονικής ενημέρωσης, πολλοί επιστήμονες αλλά και celebrities είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν στο εγχείρημα μέσω της συμμετοχής τους.
Ν: Οι καλεσμένοι σας πώς αντιμετωπίζουν την εμπειρία του Celebrity Science;
Θ.Α.: Διασκεδάζουν! Σαφέστατα διασκεδάζουν αλλά και μαθαίνουν νέα πράγματα.
Ν: Η ύλη της κάθε εκπομπής είναι ανεξάρτητη από τον καλεσμένο ή προσαρμόζεται σε αυτόν;
Θ.Α.: Η ύλη της εκπομπής συχνά προσαρμόζεται στα ενδιαφέροντα των καλεσμένων μας.
Ν: Θα θέλαμε να μας πείτε δύο λόγια και για τον Οργανισμό SciCo (Science Communication): Πώς συστάθηκε, τι υπηρεσίες προσφέρει και που στοχεύει;
Θ.Α.: Η SciCo (από το Science Communication) είναι ένας οργανισμός ο οποίος έχει στόχο την προώθηση της επιστήμης και την κατανόησης αυτής. Δραστηριοποιούμαστε μέσω μιας σειράς δράσεων όπως τα φεστιβάλ Athens, Patras, Thessaly, Mediterranean και τώρα Ioannina Science Festivals τα οποία έχουμε ιδρύσει και οργανώνουμε σε ετήσια βάση, προγράμματα εκπαίδευσης όπως το Generation Next, δράσεις επιστήμης και τεχνολογίας στα μετρό Ευρωπαϊκών πόλεων όπως το Mind the Lab και άλλα.
Ο στόχος της SciCo είναι να αποτελεί έναν οργανισμό ο οποίος προάγει όχι μόνο την επιστήμη και την τεχνολογία αλλά και την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και της επαγωγικής μεθόδου. Το όραμά μας είναι να καταφέρουμε να καθιερωθούμε σε ένα διεθνές επίπεδο ως ένας πολύ δημιουργικός και αξιόπιστος φορέας που παρέχει τα παραπάνω.
Ν: Ποιοι είναι οι βασικοί συνεργάτες του SciCo και ποιες είναι οι μελλοντικές του δραστηριότητες;
Θ.Α.: Σε επίπεδο οργανισμών στην Ελλάδα το British Council ήταν και είναι ο βασικός μας συνεργάτης, η Αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα, το Ίδρυμα Vodafone, το Ίδρυμα Ωνάση, η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, η Ελληνογερμανική Αγωγή, η ΓΓΕΤ και πλήθος άλλων φορέων.
Σε διεθνές επίπεδο συνεργαζόμαστε στενά με το University of Edinburgh, το Falling Walls Foundation και το Paul Drude Institute στο Βερολίνο, τον οργανισμό Ashoka, το διεθνές φεστιβάλ STEM “ISEF”, ενώ έχουμε συνεργαστεί με το Jane Goodall Foundation, το CERN, το Explorers Club της Νέας Υόρκης κα.
Παράλληλα, βρισκόμαστε σε συζητήσεις με μεγάλους διεθνείς οργανισμούς για σύναψη νέων συνεργασιών και παρουσία της SciCo σε νέες χώρες και ηπείρους.
Ν: Ένας άνθρωπος που έχει ταξιδέψει σε 92 χώρες και με το δικό σας βιογραφικό, πώς αξιολογεί την ελληνική κοινωνία στο επίπεδο των Επιστημονικών Γνώσεων και την χρήσης της Τεχνολογίας;
Θ.Α.: Εδώ θα απαντήσω με βάση τη δική μου αντίληψη, η οποία είναι πιθανό να διαφέρει από την αξιολόγηση που μας κάνουν αξιόπιστες και πιο συγκεκριμένες πηγές (για παράδειγμα ο δείκτης ΟΑΣΕ PISA κατατάσσει το Ελληνικό Εκπαιδευτικό σύστημα πολύ χαμηλά στο κομμάτι της κατανόησης της επιστήμης).
Επιπροσθέτως, δεν έχω ταξιδέψει και τις 92 χώρες για επαγγελματικούς λόγους. Επομένως πάλι δεν μπορώ να έχω εικόνα σύγκρισης.
Παρόλα αυτά θεωρώ ότι στον αναπτυγμένο κόσμο η Ελλάδα κατατάσσεται πολύ χαμηλά, ενώ στον αναπτυσσόμενο υψηλά. Ανεξαρτήτως σύγκρισης όμως, πιστεύω ότι έχουμε πελώρια περιθώρια βελτίωσης στην κατανόηση επιστημονικών θεμάτων, στη σύνδεσή τους με την καθημερινή μας ζωή, στην ένταξη βιωματικής εκπαίδευσης STEM, στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών προϊόντων κ.α.
Ν: Τέλος, θα θέλαμε ένα σχόλιο και για το Athens Science Festival που αποτελεί ένα πολιτιστικό δρώμενο που αφορά την Επιστήμη, την Τεχνολογία την Καινοτομία και την Τέχνη.
Θ.Α.: Το Athens Science Festival έχει καταφέρει να είναι μια από τις πιο μεγάλες και ουσιαστικές πλατφόρμες ανάδειξης της επιστημονικής καινοτομίας στη χώρα μας. Πρόκειται για μια γιορτή της επιστήμης ην οποία δημιουργήσαμε πριν από 7 χρόνια. Εκατοντάδες φορείς, εταιρίες, σχολεία, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, οργανώσεις, μαθητές και πολίτες συμμετέχουν.
Το επόμενό μας science festival θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 5 Απριλίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και θα εστιάζει στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Φέτος, θα φιλοξενήσει για πρώτη φορά τον ελληνικό τελικό του STEM STARS Greece, με στόχο να αναδείξει τις δύο μαθητικές ομάδες που θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ τον Μάιο αι θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο διεθνή διαγωνισμό ISEF.
Σύντομο βιογραφικό του Θοδωρή Αναγνωστόπουλου
Ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος σπούδασε Βιολογία και έχει διδακτορικό στη Γενετική από το King΄s College London ενώ το μεταδιδακτορικό του είναι στη μοριακή γενετική του κληρονομικού καρκίνου. Έχει μετεκπαιδευθεί στους τομείς της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της ηγεσίας από τα Πανεπιστήμια του Stanford (2016) και Columbia (2019) αντίστοιχα.
Από το 2013 έως το 2017 διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων Ωνάση. Επίσης είναι κεντρικός παρουσιαστής του TEDxAthens (2011-2015), του TEDxLimassol (2014, 2015) και του TEDxPatras (2016- 2019).
Είναι ο πρώτος Έλληνας «Fellow» του οργανισμού Ashoka. Έχει λάβει το British Council UK Alumni Social Impact Award (2017), το Newcastle University Alumni Impact Award (2019) και το Ecsite Marianno Gago Award 2019. Είναι επίσης μέλος του Explorers Club της Νέας Υόρκης ενώ έχει ταξιδέψει σε 92 χώρες.
Ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος είναι science engager, κοινωνικός επιχειρηματίας και public speaker. Είναι Πρόεδρος και συνιδρυτής της κοινωνικής επιχείρησης SciCo, η οποία έχει στόχο την προώθηση της επιστήμης μέσω καινοτόμων τρόπων στο ευρύ κοινό. Είναι συνιδρυτής των Athens, Thessaloniki, Patras, Thessaly και Mediterranean Science Festivals, του πρώτου φεστιβάλ τεχνολογίας «Mind the Lab» στα μετρό Ευρωπαϊκών πόλεων, του εκπαιδευτικού προγράμματος «STEMpowering Youth- Generation Next», του διαδικτυακού παιχνιδιού Celebrity Science και του ΜΚΟ «Green Project». Είναι επίσης ιδρυτής της εταιρίας Theta Communications η οποία εξειδικεύεται στη βιωματική εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού.