Skip to main content

Διαστημόπλοιο Rosetta: Αποχαιρετισμός στο όχημα προσεδάφισης Philae

Στην απενεργοποίηση του οργάνου ESS (Electrical Support System Processor Unit), που χρησιμοποιούνταν για την επικοινωνία του διαστημοπλοίου Rosetta με το όχημα προσεδάφισης Philae, προέβη η ESA (ΕΟΔ) την Τετάρτη.

Το Philae, το οποίο βρίσκεται στην επιφάνεια του κομήτη 67P/ Churyumov- Gerasimenko, είναι «σιωπηλό» από τις 9 Ιουλίου 2015.

Η απενεργοποίηση του ESS είναι μέρος των προετοιμασιών για το τέλος της αποστολής Rosetta: Κατά τα τέλη του Ιουλίου, το διαστημόπλοιο θα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 520 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον ήλιο, και θα αρχίσει να έχει πρόβλημα ενέργειας, καθώς θα χάνει περίπου 4W ημερησίως.

Για να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του όσον αφορά στις επιστημονικές παρατηρήσεις μέσα στους επόμενους δύο μήνες, είναι απαραίτητο να μειωθεί η ενέργεια που καταναλώνεται από τα μη απαραίτητα όργανα που φέρει.

Όπως προαναφέρθηκε, η Rosetta δεν έχει λάβει σήμα από το Philae από τον περασμένο Ιούλιο, και νωρίτερα μέσα στο έτος το όχημα προσεδάφισης θεωρήθηκε ότι βρίσκεται σε κατάσταση «αιώνιας νάρκης».

Ωστόσο, το ESS διατηρήθηκε σε λειτουργία μέχρι τώρα, για το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί ξανά επαφή. Παρόλα αυτά, αν και η Rosetta έχει φτάσει σε χαμηλά ύψη (κάτω των 10 χλμ) πάνω από την επιφάνεια του κομήτη, δεν επετεύχθη κάτι τέτοιο.