Skip to main content

Συμφωνία ύψους 32 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της ARM Holdings από την ιαπωνική Softbank

Η βρετανική εταιρεία τεχνολογίας ARM Holdings πρόκειται να αγοραστεί από την ιαπωνική Softbank για 24 δισ. λίρες (32 δισ. δολάρια) επιβεβαιώθηκε τη Δευτέρα, αναφέρει το BBC.

Το συμβούλιο της ARM αναμένεται να συστήσει στους μετόχους να αποδεχτούν τη συμφωνία.

Η εταιρεία, η οποία εδρεύει στο Κέμπριτζ, σχεδιάζει μικροτσίπ τα οποία χρησιμοποιούνται στα περισσότερα μοντέρνα smartphones- περιλαμβανομένων αυτών της Apple και της Samsung.

Η ARM, η οποία ιδρύθηκε το 1990, έχει πάνω από 3.000 εργαζομένους.

Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο 45% όταν ανακοινώθηκε το νέο, με την αξία της εταιρείας να σημειώνει άλμα, αυξανόμενη κατά 7,56 δισ. λίρες.

Η ARM έχει διαβεβαιώσει πως πρόκειται να κρατήσει τα κεντρικά της στο Κέμπριτζ, και ότι ο αριθμός του προσωπικού της πρόκειται να διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Η Softbank είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας του κόσμου, και επικεφαλής της είναι ο ιδρυτής της, ο Ιάπωνας επιχειρηματίας Μασαγιόσι Σον. Προηγουμένως είχε αποκτήσει το τμήμα ιαπωνικών επιχειρήσεων της Vodafone και την αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Sprint. Η συγκεκριμένη συμφωνία, ύψους 20 δισ. δολαρίων, ήταν η μεγαλύτερη εξαγορά ξένης εταιρείας από ιαπωνική όταν είχε γίνει.

Το νέο deal θα χρηματοδοτηθεί από τα αποθέματα ρευστού της Softbank και μακροπρόθεσμο δάνειο από την ιαπωνική Mizuho.