Η μηχανή αναζήτησης της Microsoft, Bing, δεν είναι προσβάσιμη πλέον στην Κίνα, όπως επιβεβαίωσε η εταιρεία.
Χρήστες των social media εκφράζουν προβληματισμούς πως ίσως να πρόκειται για την πιο πρόσφατη ξένη ιστοσελίδα που γίνεται «θύμα» της λογοκρισίας του Ίντερνετ που ασκείται στη χώρα. Υπενθυμίζεται πως οι κινεζικές αρχές λειτουργούν ένα firewall που μπλοκάρει πολλές δημοφιλείς αμερικανικές online πλατφόρμες, μεταξύ των οποίων το Facebook και το Twitter.
Η Microsoft δεν έχει διευκρινίσει εάν το φαινόμενο οφείλεται στη λογοκρισία ή σε κάποιο τεχνικό πρόβλημα. Όπως αναφέρει το BBC, εκπρόσωπος της εταιρείας είπε πως «επιβεβαιώσαμε ότι το Bing αυτή τη στιγμή δεν είναι προσβάσιμο στην Κίνα και δραστηριοποιούμαστε για να καθορίσουμε τα επόμενα βήματα».
Είναι πολλές οι αμερικανικές εταιρείες που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στην τεράστια κινεζική αγορά, αλλά οι σχέσεις με τις κινεζικές αρχές περιπλέκουν τα πράγματα, καθώς το αποκαλούμενο «Σινικό Firewall» – ένα από τα πιο πολύπλοκα συστήματα λογοκρισίας και ελέγχου του Ίντερνετ στον κόσμο – χρησιμοποιεί μια σειρά τεχνικών μέτρων για να μπλοκάρει ξένες πλατφόρμες και αμφιλεγόμενο περιεχόμενο. Ακόμη, όπως σημειώνει το BBC, οι κινεζικές αρχές επιδίδονται στο «κυνήγι» των Virtual Private Networks, που επιτρέπουν παράκαμψη του firewall, ενώ στις κινεζικές υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης και messaging ισχύουν περιορισμοί, με λέξεις-κλειδιά κι εκφράσεις να μπλοκάρονται εάν αποδοκιμάζουν την πολιτική ηγεσία της χώρας.
Η μεγάλη κυρίαρχος των μηχανών αναζήτησης, Google, αποχώρησε από την Κίνα το 2010, μετά από αντιπαράθεση με τις αρχές για θέματα λογοκρισίας και hacking. Ωστόσο, προσπαθεί να ξαναμπεί στην κινεζική αγορά και τον τελευταίο καιρό είχαν κυκλοφορήσει αναφορές για μια λογοκριμένη μηχανή αναζήτησης ειδικά για την Κίνα, που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις εντός και εκτός της εταιρείας. Όπως διευκρίνισε η εταιρεία, δεν έχει σχέδια για να λανσάρει εκ νέου μηχανή αναζήτησης στην Κίνα, αλλά παραδέχτηκε πως εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό.
Η Microsoft έχει γραφεία στο Πεκίνο από το 1992 και μέχρι τώρα συνέχιζε να λειτουργεί το Bing στη χώρα. Ωστόσο, οι Financial Times, επικαλούμενοι πηγή, ανέφεραν την Τετάρτη πως η China Unicom, κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, επιβεβαίωσε πως υπάρχει κυβερνητική εντολή για να μπλοκαριστεί η μηχανή αναζήτησης.
Όπως σημειώνει το Reuters, το Bing ήταν η μόνη μεγάλη ξένη μηχανή αναζήτησης που λειτουργούσε πίσω από το «Σινικό Firewall», καθώς επέτρεπε λογοκρισία στα αποτελέσματα που εμφανίζονταν πάνω σε ευαίσθητα θέματα, σύμφωνα με την πολιτική της κυβέρνησης.
Αξίζει να σημειωθεί πως η αρμόδια αρχή της Κίνας για θέματα κυβερνοχώρου (CAC) ανακοίνωσε την Τετάρτη πως «καθάρισε» περίπου 9.382 εφαρμογές και έκλεισε 733 ιστοσελίδες μέσα στους τελευταίους έξι μήνες. Επίσης, μία από τις πιο δημοφιλείς ενημερωτικές εφαρμογές της χώρας, το Tiantian Kuaibao (που σημαίνει «γρήγορα καθημερινά νέα») κατηγορήθηκε για εξάπλωση «χυδαίων, αρνητικών και επιβλαβών πληροφοριών, που βλάπτουν το online περιβάλλον». Την Πέμπτη ανακοινώθηκε πως διαγράφηκαν περίπου 8.000 «κακόβουλες» εφαρμογές για φορητές συσκευές, μεταξύ των οποίων κι ένα βιντεοπαιχνίδι της Tencent. Σύμφωνα με το Reuters, η CAC σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως διέταξε το κλείσιμο 7.873 εφαρμογών, επειδή διαπιστώθηκε πως υπερχρέωναν και εξαπατούσαν τους χρήστες και υπέκλεπταν πληροφορίες. Μεταξύ αυτών των εφαρμογών ήταν και η κινεζική έκδοση του παιχνιδιού «Fruit Ninja» της iDreamSky Technology Holdings Ltd, που διανέμεται από την Tencent. Το παιχνίδι κατηγορείται πως προκαλούσε οικονομική ζημία σε παίκτες, κάνοντάς τους να εγγραφούν σε ανεπιθύμητες, επί πληρωμή υπηρεσίες.