Skip to main content

Έτοιμο για δοκιμές το πρώτο μη επανδρωμένο ταχύπλοο του Βασιλικού Ναυτικού

Μία μη επανδρωμένη έκδοση ενός ταχυπλόου που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, επιχειρήσεις για ναρκωτικά κ.α., αρχίζει να δοκιμάζει το βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό.

Όπως αναφέρει το BBC, πάνω από 3 εκατ. λίρες έχουν επενδυθεί στο μη επανδρωμένο ταχύπλοο Pacific 24 και σε άλλα αυτόνομα σκάφη. Ταχύπλοα τέτοιου είδους θα μπορούσαν να αποστέλλονται είτε μεμονωμένα σε αποστολές είτε σε ομάδες, φτάνοντας ταχύτητες μέχρι και 38 κόμβων.

Το Pacific 24 χρησιμοποιείται σε επιχειρήσεις από πολεμικά πλοία του Βασιλικού Ναυτικού εδώ και πάνω από 25 χρόνια. Ο ρόλος του είναι θεμελιώδης σε ένα μεγάλο εύρος επιχειρήσεων, από έρευνα και διάσωση μέχρι μεταφορές προσωπικού και εφοδίων.

Η νέα αυτή, «drone» έκδοση θεωρείται πως θα βελτίωνε τη χρήση του σε αυτές τις επιχειρήσεις ενώ θα μπορούσε να «ανοίξει» και κάποια νέα είδη αποστολών. Τα σκάφη θα ελέγχονται από ένα «μητρικό» πλοίο, όπως μια φρεγάτα ή ένα αντιτορπιλικό.

Ο υπουργός Άμυνας, Τζέρεμι Κουΐν, δήλωσε πως «η έναρξη των δοκιμών του μη επανδρωμένου Pacific 24 είναι σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη των αυτόνομων δυνατοτήτων του Βασιλικού Ναυτικού για να διασφαλιστεί πως ο στόλος μας παραμένει στην αιχμή της στρατιωτικής καινοτομίας και τεχνολογίας, έτοιμος να αντιμετωπίσει τις εξελισσόμενες απειλές του σύγχρονου πολέμου».

Το μη επανδρωμένο Pacific 24 υποστηρίζεται από τη NavyX, τον βραχίονα του Βασιλικού Ναυτικού που δοκιμάζει προηγμένες τεχνολογίες. Για τους σκοπούς του προγράμματος υπήρξε συνεργασία με τη BAE Systems, που κατασκευάζει το Pacific 24 στο Πόρτσμουθ.

Οι δυνατότητές του θα δοκιμαστούν όταν αρχίσουν δοκιμές σε πολεμικό πλοίο αργότερα μέσα στο έτος. Αυτές θα δείξουν εάν το Ηνωμένο Βασίλειο επενδύσει σε ολόκληρο στόλο ή μόνο σε λίγα για συγκεκριμένες αποστολές.

Όπως αναφέρει η BAE Systems, το συμβόλαιο με το Βασιλικό Ναυτικό ανέρχεται στα 3,2 εκατ. λίρες. Οι αποστολές του σκάφους θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν επιχειρήσεις κατά της πειρατείας, επιτήρηση συνόρων, συλλογή πληροφοριών, ναυτική ασφάλεια κ.α., κρατώντας παράλληλα τους ναύτες μακριά από τον κίνδυνο.