Τα κρυπτοσυναλλάγματα (ψηφιακά νομίσματα όπως το Bitcoin) δεν είναι εύκολο να αλλάζουν κλίμακες, και είναι πιο πιθανό να βιώσουν πτώσεις όσον αφορά στις επιδόσεις τους και στην εμπιστοσύνη του κοινού όσο στρέφονται σε αυτά περισσότεροι άνθρωποι, ανακοίνωσε την Κυριακή η Bank of International Settlements (BIS- Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών), σε μια προειδοποίηση σχετικά με την άνοδο των ψηφιακών νομισμάτων.
Για να λειτουργεί οποιοδήποτε είδος χρήματος σε μεγάλα δίκτυα, απαιτείται εμπιστοσύνη στη σταθερότητα της αξίας του και στην ικανότητά του να αλλάζει κλίμακα αποτελεσματικά, υποστηρίζει η BIS, διεθνής οργανισμός αποτελούμενος από κεντρικές τράπεζες, στο ετήσιο report του. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη μπορεί να εξαφανιστεί ταχύτατα εξαιτίας του πόσο εύθραυστα είναι τα αποκεντρωμένα δίκτυα στα οποία βασίζονται τα κρυπτοσυναλλάγματα, τονίζει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, όπως αναφέρει το Reuters. Ακόμη ,τα δίκτυα αυτά γίνονται όλο και πιο επιρρεπή σε συμφόρηση όσο μεγαλώνουν, σύμφωνα με τη BIS, η οποία υπέδειξε τις υψηλές χρεώσεις συναλλαγών στο γνωστότερο νόμισμα τέτοιου τύπου, Bitcoin, και τον περιορισμένο αριθμό συναλλαγών ανά δευτερόλεπτο που τα δίκτυα αυτά μπορούν να διαχειρίζονται.
«Η εμπιστοσύνη μπορεί να εξατμιστεί ανά πάσα στιγμή εξαιτίας του εύθραυστου της αποκεντρωμένης ομοφωνίας μέσω της οποίας καταγράφονται οι συναλλαγές» ανέφερε στο report του ο οργανισμός. «Αυτό δεν θέτει απλά επ’αμφιβόλω την οριστικότητα των πληρωμών, σημαίνει επίσης ότι ένα κρυπτοσυνάλλαγμα μπορεί επίσης απλά να σταματήσει να λειτουργεί, με αποτέλεσμα μια πλήρη απώλεια αξίας».
Ο επικεφαλής έρευνας της BIS, Χιουν Σονγκ-σιν, είπε ότι τα «κανονικά» χρήματα έχουν αξία επειδή έχουν χρήστες, αλλά πολλοί από αυτούς που έχουν κρυπτονομίσματα στην κατοχή τους το κάνουν αποκλειστικά για σκοπούς κερδοσκοπίας. «Χωρίς χρήστες, θα ήταν απλά ένα άχρηστο σύμβολο. Αυτό ισχύει είτε μιλάμε για ένα κομμάτι χαρτί με ένα πρόσωπο πάνω, είτε για ένα ψηφιακό token» είπε σχετικά.
Επίσης, η BIS ασκεί κριτική και όσον αφορά στην αξιοπιστία των χρηστών- «miners», που «εξορύσσουν» κρυπτονομίσματα και επικυρώνουν συναλλαγές, τονίζοντας επίσης πως απαιτείται μεγάλη χρήση ενέργειας. Ο Αγκουστίν Κάρστενς, general manager της BIS, χαρακτήρισε το Bitcoin «συνδυασμό φούσκας, Σχήματος Πόντσι και περιβαλλοντικής καταστροφής».